Rozšíří se EU, nebo ne? V Bruselu o přijetí zemí západního Balkánu nemají jasno

Představitelé celkem 14 zemí Evropské unie se shodují, že by se současná osmadvacítka měla konečně domluvit na tom, zda tento měsíc zahájí přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií či nikoliv. Otevření rozhovorů by podle nich mělo zajistit větší důvěryhodnost unijní politiky rozšiřování. Poslední rozšíření Evropské unie, celkově sedmé, se uskutečnilo v roce 2013 – tehdy do unie vstoupilo Chorvatsko.

Samotní čelní představitelé zmíněných zemí – Albánie a Severní Makedonie, s otevřením přístupových rozhovorů souhlasí, jak vyplývá z jejich vyjádření z počátku tohoto týdne. Tlak ze strany těch, kteří by rozšíření favorizoval, však nejspíš nebude stačit na to, aby k dalšímu potenciálnímu rozšíření přesvědčil skeptické Německo a Francii, nebo obdobně odtažité Nizozemí či Dánsko. Ti, kteří si zahájení dialogu přejí, jsou země tzv. východního rozšíření spolu s Itálií, Rakouskem a Maltou.

Ministři zahraničních věcí 14 unijních zemí se před shromážděním Rady pro všeobecné záležitosti, které se má konat příští týden, usnesli ve společném prohlášení. V něm se vyslovují pro zahájení rozhovorů, které mají mít důležitý pozitivní a motivační efekt pro celý region.

Otevření rozhovorů v co nejbližší době by dle většiny unijních lídrů mělo vést k posílení odolnosti daných zemí vůči vnějším a škodlivým vlivům ze strany ostatních států, především ze strany Ruska. EU by si, pokud by k otevření rozhovorů došlo, zajistila vůdčí pozici v regionu, což by zajistilo jeho stabilizaci vůči externím aktérům a přispělo k pozitivními směřování tamější transformace.

Albánský předseda vlády Edi Rama metaforicky hovořil o Balkánu jako o jednom z „orgánů“ EU, a o unii poté jako o celém tělu. Nyní se podle něj musí evropský blok rozhodnout, zda Balkán nechá vykrvácet a sám si tak způsobí problémy, či zda tento „orgán“ přijme coby plnohodnotnou součást těla. Dále také zmínil, že by nyní měla Evropa jednat především geostrategicky a geopoliticky, čímž nepřímo narážel na Rusko.

Předseda Evropské komise Juncker rozhovory s Albánií a Severní Makedonií taktéž podporuje, navíc dodal, že: „Evropská unie nemá právo hrát v tomto tragickém regionu žádné hry vzhledem k tomu, čím si před dvěma dekádami prošla.“ Je podle něj zcela zásadní, aby unie dala jasně najevo, že čas k otevření těchto rozhovorů již nastal.

Evropská unie před několika lety otevřela přístupové rozhovory se Srbskem a Černou Horou, avšak za „unijními vraty“ na dialog čekají kromě Albánie a Severní Makedonie ještě další země – Kosovo, které nebylo doposud uznáno pěti unijními zeměmi, a Bosna a Hercegovina. Situace ohledně rozhovorů bude předmětem debat sektorového shromáždění Rady v příštím týdnu. Předseda Komise Juncker je však skeptický a soudí, že proces rozšíření zůstane i po schůzi Rady pro všeobecné záležitosti nadále zablokovaný.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Severní Makedonie Rozšiřování EU albánie Jean-Claude Juncker rada evropské unie

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy