Merkelová šéfkou EU? Němci chtějí ovládnout Unii

Během dvoudenního summitu konaného v pátek a sobotu se lídři EU neshodli na obsazení klíčových funkcí v evropských institucích. V kuloárech se dlouhodobě spekuluje o tom, že by si evropští lídři včetně premiérů Visegrádu přáli za vůdkyni Evropské rady německou kancléřku Angelu Merkelovou. Ta má svá želízka v ohni nejen pro šéfa Evropské komise, ale i Evropské centrální banky.

Naposledy Merkelovou jako vůdkyni Evropské rady podpořil bývalý šéf německých Sociálnědemokratické strany Německa (SPD), Sigma Gabriel. Podle něj je „nejlepší pro tento úkol,“ protože zná „váhu Evropy ve světě“ a do úřadu může „přinést mnohá léta zkušeností jako hlava vlády“.

Německý deník Die Spiegel v květnu uvedl, že Merkelovou by v čele Evropské rady rád vidět i francouzský prezident Emmanuel Macron a řada dalších evropských státníků včetně českého premiéra Andreje Babiše a dalších představitelů zemí Visegrádu. Ty přitom jsou často k Merkelové velmi kritické.

Nicméně, podle Spiegelu to není tak překvapivé. Tito státníci jsou ještě kritičtější k Evropské komisi. Od Merkelové si mají slibovat, že právě vliv Evropské komise omezí a naopak posílí poměrně omezený vliv Evropské rady, která sestává z hlav vlád členských států EU. Jakkoliv jsou vůči Merkelové kritičtí, uznávají, že je zkušená politička s značným vlivem, tvrdí Spiegel.

Zkušenost Merkelové jako dlouholeté kancléřky Německa považuje za vhodné kritérium i respektovaný magazín Politico, který by ji rád viděl na pozici šéfky Evropské komise. Dle něj kancléřka, která po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem byla médii označena za „vůdkyni svobodného světa“, už dříve dokázala, že má sílu a odvahu čelit ruskému či čínskému prezidentovi či samotnému Trumpovi jakožto osobám, kteří nějakým způsobem představují pro EU výzvu, ne-li přímo nebezpečí.  

Jako více než vhodnou náhradu za bývalého lucemburského premiéra a současného šéfa Evropské komise, Jean-Claudea Junckera, by Merkelovou viděl i současný lucemburský premiér Xavier Bettel. Nedávno řekl stanici CNBC, že Merkelová by byla „perfektní“ kandidátkou do čela Evropské rady či Evropské komise.

Samotná Merkelová opakovaně uvedla, že nemá zájem jít do čelních pozic klíčových institucí EU. Sama podporuje systém tzv. „spitzenkandidátů“, kdy do boje o čelo Evropské komise se uchází představitelé nejsilnějších politických stran utvořených po volbách do Evropského parlamentu. Merkelová by tak na místě šéfa Evropské komise ráda viděla Manfreda Webera, vedoucího kandidáta Evropské lidové strany (ELS), která vyhrála nedávné eurovolby.

Proti němu se ale postavil francouzský prezident, který kritizuje celý systém spitzenkandidátů (proti systému je i Babiš a další). Weber navíc nemá podporu dalších hlavních stran Evropského parlamentu. Španělský socialistický premiér Perdo Sánchez např. navrhuje prvního místopředsedu Evropského komise a vedoucího kandidáta Strany evropských socialistů (PES), po ELS druhé nejsilnější strany v Evropském parlamentu, Franse Timmermanse.

Kdyby Weber či Merkelová se dostali do čela Evropské komise, bylo by to po více než 50 letech, kdy by byl ve vrcholné pozici EU Němec. Naposledy se tak stalo v letech 1958-1967, kdy byl v čele Evropské komise Walter Hallstein, vůbec první předseda Evropské komise, upozorňuje Politico.

Nicméně, kdyby Merkelové nevyšel Weber či ona sama neusilovala o pozici šéfky Evropské rady či Evropské komise, nemusí nutně smutnit, že by Německo ve vrcholných pozicích EU nemělo svého představitele. Má totiž další želízko v ohni, šéfa Německé spolkové banky, Jense Weidmanna, který se uchází o křeslo šéfa Evropské centrální banky.

Podle agentury Bloomberg Merkelová se pokouší dostat do čela evropských institucí alespoň jednoho kandidáta. Pokud by nevyšel Weber, pak lze předpokládat, že začne tlačit na Weidmanna. Jejím argumentem je, že Německo jako největší a nejpočetnější evropská ekonomika by si zasloužila svého člověka v čelních institucích EU.

Nebude to mít však lehké. Proti Weidmannovi se zřejmě postaví jihoevropské národy kvůli jeho přísnému pohledu na dluhovou problematiku. Merkelová však může stavět na tom, že při obsazování čelních pozic v EU se hledí i k tomu, aby se žádná strana necítila příliš ukřivděně a každá měla své zastoupení.

Související

Více souvisejících

Angela Merkelová evropská komise Evropská rada Manfred Weber (šéf EPP) Německo

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy