Byl Babiš agentem StB? Svědek u soudu zasadil žalobě ránu

Bratislava - Archivní svazky, které se zmiňují o údajné spolupráci současného českého ministra financí Andreje Babiše s tajnou policií v komunistickém Československu, byly vedeny v souladu s tehdy platnými předpisy. Před bratislavským soudem to dnes prohlásili badatel slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) Jerguš Sivoš a jeho kolega Radek Schovánek z českého Ústavu pro studium totalitních režimů. Babiš se u soudu snaží prokázat, že v dokumentech československé Státní bezpečnosti (StB) je neoprávněně veden jako její agent s krycím jménem Bureš a že svazky byly zfalšovány.

Soudkyně po výpovědích Sivoše a Schovánka jednání odročila na konec června, kdy se očekává přednesení závěrečných řečí obou stran. Není vyloučeno, že zároveň bude vynesen verdikt.

"Evidence (svazků Babiše) byla v souladu s interními normami ministerstva vnitra Československé socialistické republiky," prohlásil Sivoš. Zpochybnil rovněž argument žalující strany, že údajný příslib Babiše ke spolupráci s StB se nemohl uskutečnit na veřejném místě v jedné z bratislavských vináren, jak to vyplývá z archivních dokumentů.

Babišův advokát Vladimír Ruman ovšem upozornil, že při kontrole Babišova svazku byly v roce 1988 zjištěny nedostatky v jeho spisu. Podle Sivoše šlo ale pouze o administrativní pochybení.

Sivoš před soudem také popisoval, jak StB získávala ke spolupráci tajné spolupracovníky. Řekl rovněž, že naverbování osoby coby agenta tajné policie si nevyžadovalo její písemný souhlas.

ÚPN, který svazky po StB spravuje, dosud předložil soudu vícero svazků, podle nichž agent Bureš například donášel StB a navštěvoval konspirační byt. Celý obsah spisů se ale nezachoval, protože jejich části byly skartovány. Sivoš u soudu prohlásil, že konspirační byty komunistické tajné policie mohl navštívit jen prověřený agent.

Sivoš byl prvním svědkem, kterého ve sporu s Babišem nechal předvolat ÚPN. Po něm začal vypovídat badatel Radek Schovánek, který působí v českém Ústavu pro studium totalitních režimů.

Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Během dosavadního průběhu líčení se ho zastali také dva svědci, které sám nechal předvolat. Slovenský publicista Milan Žitný i bývalý příslušník StB Andrej Kulha, který Babišův svazek od roku 1987 vedl, v lednu před soudem vypověděli, že spis byl podle nich zfalšovaný.

Jaká byla motivace stát se příslušníkem StB?

"To je složité, protože během těch dlouhých 40 let se to měnilo. Motivaci bych hledal víceméně, až na nějaké extrémní případy, ve hmotných, existenčních výhodách. Možná to potvrzuje i fakt, že po listopadu 1989 jsme vesměs marně čekali na to, že někdo z těch lidí bude něčeho litovat. Ale ti lidé se na svou službu dívali naprosto pragmaticky a nějaké otázky svědomí, morálky jim byly vcelku cizí. Bylo to prostě zaměstnání," řekl v České televizi Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu.

"Máme případy, kdy třeba někdo nejdříve nechtěl, získali ho a pak byl špičkovým agentem. Pak máme lidi, jako Tomašov atd., kteří od začátku působili v opravdu speciálních operacích, které končily i smrtí osob. Je to ale složité, neznáme úplná čísla a nejsme schopni říci, kdo tedy byl tím špičkovým agentem. Například agent Valerij Vilinskij, krycí jméno "101", o kterém vedení Státní bezpečnosti tvrdilo, že udělal únor 1948, skončil špatně, sebevraždou, protože se na něj vykašlali. Splnil svou mouřenínskou úlohu a skončil," vysvětluje historik Pavel Žáček.

A pokračuje: "Dovolil bych si však tvrdit, a tvrdím to i o druhé polovině 80. let, že stranickost, víra v komunistickou stranu hrála velkou roli. Výběr příslušníků totiž nebyl čistě administrativní. Musely to být osoby, které do pátého kolena nesměly mít nikoho, kdo emigroval, utekl nebo odešel do exilu. Nesměl tam být nikdo, kdo byl v disentu nebo mezi nepřátelskými osobami. Dotyčný musel mít ze všech pracovišť potvrzený vztah k lidově demokratickému zřízení a posléze by měl být kandidátem nebo přímo straníkem."

"Koncem 80. let bylo v StB 95 % straníků. Samozřejmě může se říct, že to bylo formální. Ale uvážíme-li, ten pres ze strany nadřízených i ze strany politického aparátu, nedovedu si představit, že by to hráli. Třeba "aféra" z listopadu 1989, kdy došlo k zveřejnění rozvědčíků, tedy stavu 1. správy k 17. listopadu 1989. Reakce některých prozrazených v tisku mě skoro přesvědčila, že se málokdo z nich stal po roce 1989 nějakým přesvědčeným demokratem. To byli superkomunisté," říká historik.

"Nevěřím proto, že tam lidé šli jenom ze sociálních důvodů. To už pak byly celé rodinné klany, vazby, které prorůstaly ministerstvem vnitra. Ideologie tam hrála do poslední chvíle obrovskou roli," dodal Žáček.

Související

Andrej Babiš

Andrej Babiš má covid a ruší plánovaný program

Doby velkých obav z covidu-19 jsou sice pryč, ale neznamená to, že se tato nemoc vytratila z populace. Přesvědčil se o tom expremiér Andrej Babiš (ANO). Ve videu na sociální síti oznámil příznivcům hnutí, že má covid a z toho důvodu musí zrušit plánovaný program.

Více souvisejících

Andrej Babiš Slovensko StB

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 30 minutami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení třetiny hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 33 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policisté objasnili případ zmizelé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval přítel

Pražským kriminalistům se podařilo objasnit případ zmizelé mladé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval její bývalý přítel. Dvaadvacetiletému muži nyní za vraždu hrozí až dvacet let vězení.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy