Oslava 70. výročí vylodění ve Francii bude ve stínu ukrajinské krize

Ouistreham - Nejvyšší představitelé Spojených států, Ruska, Británie, Francie, Německa, Česka, Slovenska, Itálie a desítky dalších zemí si v pátek na severozápadním pobřeží Francie připomenou 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii za druhé světové války. Schůzka vrcholných politiků se bude konat na pozadí ukrajinské krize a bude prvním setkáním západních představitelů s ruským prezidentem Vladimirem Putinem od březnové ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym.

Hlavní ceremonie se uskuteční na pláži u obce Ouistreham, na níž jsou připraveny tribuny pro 9000 pozvaných hostů. Kromě zahraničních a místních politických a dalších představitelů se očekává na 1000 válečných veteránů, kterým je většinou více než 90 let; pro mnohé z nich to patrně bude poslední účast na kulatém výročí vylodění."Na tisíc veteránů bude opět na území Normandie, které pomohli osvobodit. Vyjádříme jim zvláštní úctu," zdůraznil francouzský prezident François Hollande.Páteční vzpomínku zahájí dopoledne Hollande u pomníku ve městě Caen, kde se poprvé oficiálně uctí památka 20.000 civilistů, kteří za bitvy o Normandii přišli o život. Hollande se poté setká se svým americkým protějškem Barackem Obamou na americkém hřbitově nad pláží Omaha, kde Američané utrpěli 6. června 1944 největší ztráty. Na hřbitově je pochováno téměř 10.000 amerických vojáků, kteří po vylodění zahynuli na různých místech v Normandii.V poledne se šéfové států a vlád společně s veterány setkají na oficiálním obědě na zámku Bénouville u mostu Pegasus, který patřil ke strategickým bodům vylodění spojeneckých vojsk.

Psali jsme:
Den D otevřel v roce 1944 západní frontu a přiblížil konec války +FOTO OBRAZEM: Svět slaví vylodění v Normandii. Rozsáhlá fotoreportáž
 

Pietní akce vyvrcholí mezinárodním obřadem, který začne ve 14:30 SELČ u Ouistrehamu na pláži Sword, kde se před 70 lety vylodili britští a francouzští vojáci. Na 500 vojenských hudebníků a 650 figurantů připomene ve čtyřech aktech události dne D, jak se 6. červen 1944 nazývá.Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron hodlají využít oslav k bilaterálnímu setkání s Putinem. To podle komentářů svědčí o tom, jak zatěžko je Západu izolovat Moskvu, přestože vyvolala nejvážnější krizi od konce studené války. Berlín a Londýn mají významné ekonomické a energetické vztahy s Ruskem a Paříž prodává Rusům dvě válečné lodě, což rozhněvalo Washington.Obama prý ale bilaterální setkání s Putinem rozhodně odmítá. Bílý dům zdůraznil, že jeho šéf uvidí Putina jen za účasti všech hostů při společném obědě a obřadu na pláži v Ouistreham. Obama se naopak již tento týden setkal s novým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, který byl také pozván na páteční oslavy ve Francii a který obviňuje Kreml z ohrožování Ukrajiny.Ve Francii se kromě zmíněných politiků očekává například britská královna Alžběta II., český prezident Miloš Zeman, australský premiér Tony Abbott, slovenský prezident Ivan Gasparovič, kanadský premiér Stephen Harper či nizozemský král Willem-Alexander.Na období kolem výročí vylodění je připraveno na 400 různých akcí. Například dnes odpoledne má v obci Ranville seskočit prvních 300 britských, amerických, kanadských a francouzských parašutistů, jak tomu bylo před 70 lety. Seskoku má přihlížet i britský princ Charles. Po setmění ozáří pláže Utah a Sword, kde se vojska vylodila, 24 ohňostrojů. Na neděli se plánuje seskok tisícovky parašutistů nad obcí Sainte-Mere-Eglise, kde probíhal jeden z významných bojů prvního dne vylodění.Vzdát poctu padlým vojákům i přeživším hrdinům a projet se po vyloďovacích plážích odjelo do Francie také 140 fandů vojenské historie z Plzně. Nadšenci z plzeňského Military Car Clubu, kteří jezdí do Normandie od roku 1990, naložili koncem května na tři kamiony 33 kusů staré vojenské americké techniky, která má v technických průkazech datum výroby před 70 a více lety.Ráno 6. června 1944 se v Normandii vylodilo kolem 35.000 mužů, z nichž do večera více než 3000 zahynulo. Na zdejších plážích se do konce července vylodilo celkem 1,5 milionu vojáků. Bitva o Normandii si k tomuto datu vyžádala více než 44.000 mrtvých na straně spojenců, 54.000 v řadách Němců a 20.000 mezi francouzským civilním obyvatelstvem.

Související

Více souvisejících

Normandie (D-Day 1944) II. světová válka Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

Izrael v Haagu popřel genocidu: Je tam tragická válka, nedochází tam ale ke genocidě

Izrael v pátek na půdě Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, nejde však o genocidu. Reagoval na tvrzení Jihoafrické republiky (JAR), která ještě v prosinci podala stížnost vůči Izraeli za údajnou genocidu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy