Co to Putin zkouší? Odborník analyzuje zvláštní signál z Kremlu

Moskva – Prezident Ruska Vladimir Putin se v poslední době hned několikrát obrátil na veřejnost. To jak, to učinil, je pro ruský lid novinka. Nejvíce mezi všemi sděleními ční dva filmy – „Krym-cesta domů“ a „Prezident“. Co Vladimíra Putina k takovým krokům vedlo se pro deník the Moscow Times pokoušel rozklíčovat promoskevský politický komentátor Gleb Kuzněcov.

Oba filmy jsou do značné části postaveny na detailních rozhovorech s Putinem, kterého doprovází další lidé. Jenže ti příliš nových informací nepřináší, spíše jen slova ruského prezidenta potvrzují. Pozorovatelé spekulovali, že snímky mají za cíl buď vyslat varovná signál Západu, nebo zvýšit rating o několik procentních bodů. Tak to ale podle Kuzněcova není, to ale prý pochopí jen ten, kdo je hluboce spojen s ruským kulturním kontextem.

„Některé scény byly vytrženy z kontextu. Třeba několik vět z filmu Krym-cesta domů pozorovatelé interpretovali jako hrozbu jadernými zbraněmi. A představa, že se Putin snaží zvýšit svou oblibu, je přitažená za vlasy. Už teď je jeho obliba rekordní," vyvrací obě hypotézy komentátor.

Upozorňuje také na článek, který před několika dny vyšel a ve kterém Putin popsal velmi osobní pocity a vzpomínky na své rodiče a jeho dětství po 2. světové válce. „Podle mého názoru nejde o vyslání signálu Západu, ale emocionální pokus odpoutat se od mocenské elity a více komunikovat přímo s širokou ruskou veřejností, která vidí svět stejně jako on. Jde téměř o touhu po intimitě," interpretuje Kuzněcov činy ruské hlavy státu.

„Je to velmi smutné a dojemné. Zdá se, že ruský prezident touží po upřímné a vzájemné interakci, přestože se zamyká do Kremlu jako do pevnosti a odmítá o sobě prozradit cokoliv, co by ukázalo jeho slabost nebo jakékoliv nedostatky," lituje Putina ruský politický komentátor.

Kuzněcov se domnívá, že ruský prezident se nesnaží o to, aby ho lidé uctívali nebo nenáviděli, nechce ani vyvolávat strach. Chce se prý jen podělit o své myšlenky a emoce. Chce, aby ho lidé viděli jaký opravdu je a ne jak působí, když na Rusy mluví z pódia.

„Stručně řečeno, Putin hledá to, co by mu jinak nabídl běžný zdravý rodinný život. Články, filmy, Všeruská lidová fronta, církev, to vše je pro něj jakási druh umělé rodiny, simulace rodinné zábavy. Jde o pokus přiblížit se tomu, co by jinak zažil s rodinou a dětmi o víkendu, když by šel do kina a žil by život obyčejného člověka," má jasno komentátor.

Tento muž pak podle něj neohrožuje svět, ale naopak před ním hledá ochranu. Jeho touha po rodině je prý ochranný mechanismus, který se vypořádává s tíhou jeho úřadu, kterou by jinak sdílel se svými blízkými. „A pokud tomu tak je, jde jistě o zajímavý experiment. Žádný ruský vůdce nikdy nebyl vnímán jako člen širší rodiny," domnívá se Kuzněcov.

Tato cesta ale nebude snadná, ruské elity totiž podle komentátora nebudou spokojené, když uvidí, že je jejich vůdce ignoruje ve prospěch ruského lidu. „Ukazuje se, že nebudou pro Putina plnit úlohu rodinných příslušníků a že prezident toto spojení hledá jinde. To znamená, že je Putin využívá jako služebníky, hlásné trouby jeho vůle, ale nemá pro ně využití jako pro bratry, děti nebo bratrance. To musí vyšším úředníkům dávat pocit, že jsou podváděni a že jsou jako levné cetky," rozepsal se komentátor.

V moderním Rusku se prý politické úvahy zúžily do jednoho člověka. „Ukazuje se, že pracuje sám, formuje politickou a sociální sféru, a to mu přináší klid na mysli i u srdce. To popírá mýtus, že Putin dělá svá rozhodnutí jen s pomocí politbyra," upozorňuje promoskevský komentátor.

Putin prý proto má rád, když drží otěže ve svých rukou a může rozhodovat sám. Právě to se stává rysem jeho politického vedení. „Když Putin říká 'my', je to jen eufemismus pro 'já'. A právě toto 'já' vnímají Rusové jako člena rodiny. 'Já' není založeno na rozumu a pravidlech, vyplývá pouze z toho, co je uvnitř samotného Putina, Jeho bolesti, osamělosti, frustrace, vzpomínek, zážitků, touhy a obav. A to je silná věc," téměř básní komentátor.

A právě to by prý měl každý, kdo analyzuje ruskou politiku, pochopit. „Nestudují totiž vládnoucí elity nebo zájmové skupiny, ale jen a pouze jednoho člověka – se všemi jeho silnými i slabými stránkami. A Když vidí agresi, ve skutečnosti to může být jen snaha hledat ochranu. Ten, koho vidí jako světového vůdce s neochvějnou vůlí, může být ve skutečnosti člověk dělající krok zpět kvůli vytvoření svého soukromého prostoru," dodává na závět Kuzněcov.

Související

Jaderný výbuch

Putinovy hrozby nejsou prázdné řeči, atomovek má tisíce. Západ by to měl brát vážně, vyzval jaderný expert

Expert na jadernou bezpečnost Bahram Ghiassee upozornil, že Západ by měl brát vážně hrozby ruského prezidenta Vladimira Putina ohledně použití jaderných zbraní. V rozhovoru pro agenturu Reuters Ghiassee reagoval na nedávný návrh úprav ruské jaderné doktríny, který umožňuje nasazení jaderných zbraní, pokud by bylo Rusko napadeno státem podporovaným jadernou mocností.

Více souvisejících

Vladimír Putin Moskva

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy