ROZHOVOR | Terorista vás klidně zabije cestou domů, neohlídáme to, varuje Šándor

ROZHOVOR - Při bombovém útoku v britském Manchesteru včera zahynulo podle posledních údajů 22 lidí. Dá se očekávat, že se k útoku přihlásí organizace Islámský stát, ale to neznamená, že za tím skutečně stojí. Útok může mít i souvislost s první zahraniční cestou amerického prezidenta Donalda Trumpa, uvedl v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz bezpečnostní expert Andor Šándor.

Podle britské policie šlo o čin sebevražedného atentátníka, který na místě i zemřel. Je možné dovodit, o koho mohlo jít, a zda to byl "vlk samotář"? Nebo jsou tyto bombové útoky koordinované z nějakého centra?

Pokud Britové vědí, že to byl sebevražedný útočník, což se dalo očekávat, tak momentálně pracují na zjištění jeho identity. V momentě, kdy budeme znát identitu toho člověka, což nevím, jak dlouho potrvá, tak se podíváte na jeho vztahy, do kamerových systémů, projedete výpisy z mobilních zařízení, protože hovory už zpětně nenajdete, dohledáte esemesky, které se drží na sms bráně pár dní. Podíváte se do elektronické pošty. Během relativně krátké chvíle tak vyšetřovatelé sestaví určitou množinu lidí, kteří se okolo útočníka pohybovali. Ty pak „posbíráte“, podle zákona o terorismu máte možnost pár dní je držet ve vyšetřovací vazbě a snažíte se z nich dostat maximum informací, aby jste se ujistil, že šlo o akt nějakého osamělého vlka, nebo skupiny lidí, kteří se na přípravě podíleli. Kromě toho zcela nepochybně za chvíli zavolá Islámský stát nebo Al-kaida a přihlásí se k útoku. Což mimochodem nemusí nutně znamenat, že to byli oni. Jak se říká, za málo peněz hodně muziky. Při útoku v březnu, kdy útočník najel do lidí vozem do SUV u britského parlamentu, tak se k tomu také přihlásil Islámský stát a Britové, pokud se nepletu, vyloučili jakékoliv napojení toho člověka na IS.

Proč byl terčem útoku právě koncert americké popové zpěvačky, na němž je většina mladých, mnohdy dětí s rodiči? Co to má symbolizovat?

Nemůžeme vyloučit spojitost, že Donald Trump je právě na své první zahraniční cestě. Jsem ale přesvědčen, že ti útočníci fungují relativně nezávisle. Oni si prostě vyberou ten cíl a způsob, který jim „nejlépe sedí“. A to mohla být i tato věc, spojitost tady být nemusí. Co se týče útoků na malé děti, to bylo odstrašující i v rámci muslimské komunity. Pokud si ale vzpomenete ne přemísťování šiítů a sunnitů v Sýrii, kdy po útoku chemickou látkou došlo k útoku evidentně sunnitských teroristických skupin proti šiítům v těch autobusech. Došlo tam k zabití asi 150 lidí a mezi nimi bylo 68 dětí. Někteří fanatici se před tím zkrátka vůbec nezastaví a neřeší to.

Jak je na tom Velká Británie s předcházením takovýchto úkolů a jsou tyto kulturní akce ve VB dostatečně zajištěny?

Pracoval jsem ve Velké Británii několik let. Mám uznání vůči britskému zpravodajskému a bezpečnostnímu systému, který je prověřován už desetiletí. Od sedmdesátých let Irskou republikánskou armádou (teroristická organizace, pozn. red.), kdy Britové dokázali řadě útoků předejít, ale také nedokázali. Každému útoku nepředejdete, těch lidí, kteří nám chtějí ublížit je podstatně více než těch, kteří nás před nimi mají chránit. Je zcela evidentní a logické, že organizátoři podobných kulturních akcí, a tím nechci říct, že to Britové neudělali, musí více fungovat v zajištění vlastní ochrany a obrany svých akcí. Pokud je pravda, že k útoku došlo při odchodu lidí, to znamená ne v prostoru kontrolovaném, tak je evidentní, že některá místa jsou nechránitelná. Ten člověk si počká před výstupem a zabije ty lidi, když už jdou domů a ani netuší, že by se něco takového mohlo stát. Je potřeba si říct, že ne všechno jsme schopni ohlídat. Nejsme to schopni ohlídat.

Je logické, že ti útočníci vidí, že se zvyšují bezpečnostní opatření a že se snaží, aby byl jejich útok „úspěšný“. Tak to udělají takto, že se pravděpodobnost úspěchu zvyšuje. Když si jdete nakoupit komponenty k výrobě bomby, tak nejste podezřelí, složení je relativně jednoduché, získat roznětku také nebude komplikované. Oni ti lidé prostě přemýšlí, bohužel.

Jaké dopady může útok mít, ať už na bezpečnostní a politickou situaci ve Velké Británii, tak například na situaci v Česku?

Pokud jde o volby ve VB, musím říct, že tyto jsou neuvěřitelně nudné, v podstatě o nic nejde, Theresa Mayová zřejmě vyhraje. Ve Velké Británii se ale z bezpečnosti nedělalo nikdy volební téma. Všechny tři největší britské strany nikdy toto neměly jako volební téma proti sobě. Táhly za jeden provaz. Britové navíc mají dlouhodobě čtvrtý stupeň pohotovosti, jsou v tomto trochu jiní. Co se týče Česka, dá se očekávat, že česká vláda formálně rozhodne o zvýšení některých bezpečnostních opatření. Zítra je, pokud se nepletu, v Praze koncert Depeche Mode v O2 areně, měli by tu být i němečtí Rammsteini. Můžeme být svědky toho, že ministerstvo vnitra učiní nějaká opatření, taková, aby občan viděl, že se něco děje, a tím je samozřejmě nechci kritizovat.

Děkuji za rozhovor.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 
David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.

Více souvisejících

rozhovor výbuch v aréně v Manchesteru (23. května 2017) Andor Šándor (bezpečnostní specialista)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy