Problémy na obzoru? Srbsko zuří, Bosna a Hercegovina se chystá uznat nezávislost Kosova

Bělehrad/Sarajevo - Bosna a Herzegovina uzná nezávislost Kosova. To prohlásil v rozhovoru pro Deutsche Welle člen předsednictva vlády Bosny a Herzegoviny Bakir Izetbegovič. Bělehrad kvůli tomu chce svolat Radu pro národní bezpečnost.

Jako červený hadr na býka zapůsobila na Srby slova Bakira Izetbegoviče. Ten řekl, že Bosna a Herzegovina uzná nezávislost Kosova a oznámil, že se tak mělo stát už dávno.

Izetbegovič dodal, že diskuze o nezávislosti Kosova ublížily samotné Bosně a Herzegovině. Uznáním nezávislosti by chtěl jakoukoli nejistotu v této otázce utnout.

Srbská média reagovala téměř okamžitě, někteří psali o zradě, jiní, jako například srbský ministr vnitra Nebojša Stefanovič, dokonce o "noži bodnutém do zad".

Právě Stefanovič kvůli výroku bosenského politika doporučil premiérovi Srbska Aleksandaru Vučičovi, aby svolal setkání Rady národní bezpečnosti. To je naplánované na čtvrtek.

"Tento výrok nemůže být myšlen dobře, ani nemůže zlepšit vztahy mezi Srbskem a Bosnou a Herzegovinou," prohlásil Stefanovič. "Já sám doufám, že se jednalo jen o špatnou interpretaci, protože pokud tomu tak není, tak Izetbegovičova slova jsou z těch nejhorší, které můžete od sousední země slyšet

Vztahy mezi oběma stranami ještě vyostřil předseda Republiky srbské v Bosně Milorad Dodik, který pro srbskou televizi řekl: "Izetbegovič je srbský nepřítel číslo jedna. Vůbec nerespektuje teritoriální integritu Srbska."

Dodejme, že Bosnu a Herzegovinu tvoří dvě velké entity - Federace Bosny a Herzegoviny a Republika srbská. Obě dvě strany jsou velmi odlišné a ve většině věcí se neshodnou. Už tak křehké vztahy mezi oběma federacemi dostaly pořádnou ránu.

Není vyloučeno ani to, že se Republika srbská bude chtít oddělit. Na otázku, co by v takovém případě Izetbegovič dělal, odpověděl: "Udělal bych stejnou věc jako všichni patrioti naší země. Bránil bych to, co jsme si vybojovali v 90. letech minulého století, bojem."

Nezávislost Kosova uznalo prozatím 115 zemí včetně České republiky. Naopak státy jako Rusko, Brazílie, Argentina nebo Španělsko Kosovo neuznaly a odmítají ho uznat.

Související

Srbský prezident popřel zprávy o hromadění armády podél své hranice s Kosovem

NATO posílá 600 britských vojáků do Kosova

Zálohy budou pomáhat jednotkám NATO KFOR v regionu po ozbrojených střetech minulý týden. Srbský prezident Vučič mezitím popřel, že by shromažďoval vojáky na hranici s Kosovem. Informuje DW s odvoláním na agentury AP a AFP.
Policie na severu Kosova obklíčila nejméně 30 ozbrojenců

Během útoku "zelených mužíčků" zemřeli čtyři lidé. Útočníky podle Kosova podporuje Srbsko

Během ozbrojených střetů v obci Banjska na severu Kosova zemřeli čtyři lidé, včetně jednoho kosovského policisty a tří útočníků. Uvedla to kosovská policie. Úřady později uvedly, že mají pod kontrolou areál kláštera pravoslavné církve, který byl předtím obsazen přibližně 30 ozbrojenci. Kosovští představitelé tvrdí, že útočníci jsou profesionálové podporovaní Srbskem, což však Srbsko popírá.

Více souvisejících

kosovo bosna a hercegovina Srbsko Válka na Balkáně

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy