V koncentračním táboře Osvětim se našly věci, které patřily vězňům

Varšava - Kojenecké láhve, hračky, šperky a další osobní věci, které s velkou pravděpodobností patřily vězňům bývalého nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi, našli členové týmu, který areál rekonstruuje. Informuje o tom server Dziennik.pl.

Věci se našly v jámě nedaleko jednoho z polorozpadlých krematorií. Měly by se stát součástí výstavy v muzeu Osvětim-Birkenau.

Na mnohých osobních věcech jsou maďarské nápisy. Patřily maďarským Židům, kteří byli do tábora deportování po nacistické okupaci Maďarska.

Koncentrační tábor v Osvětimi, největší vyhlazovací tábor, byl založen na základě rozkazu Heinricha Himmlera z dubna 1940. Prvními vězni zde byli Poláci odsouzení z politických důvodů, které nacisti využívali k otrocké práci. V březnu 1941 bylo v Osvětimi již více než deset tisíc vězňů.

Symbolem hrůz osvětimského tábora se stalo bezohledné využívání vězňů k lékařským pokusům, které tam prováděl například také Josef Mengele. Experimentovalo se tu mimo jiné se sterilizací židovských žen, prováděly se tu pokusy na dětech, především na dvojčatech.

Symbolem bezohledného využívání vězňů se staly lékařské pokusy prováděné na vězních nacistickými lékaři, např. neblaze proslulým Josefem Mengele. Tito lékaři experimentovali mj. se sterilizací židovských žen a prováděli pokusy na dětech, především na dvojčatech.

Osvětim byla také jedním z táborů, kde byli masově vyvražďováni Židé. První plynová komora byla v Osvětimi zřízena v září 1941, kdy tu byly poprvé vyzkoušeny a ověřeny vražedné účinky cyklonu B - látky, která se do té doby běžně využívala k deratizaci.

Později byly v Birkenau, táboře nedaleko osvětimského, postaveny čtyři velké plynové komory, v nichž mohlo být denně zavražděno na šest tisíc lidí. Plynové komory byly maskovány jako sprchy, které měly oběti přesvědčit, že jde o desinfekční opatření, kterým musejí projít dříve, než budou posláni na práci v táboře.

Od konce března 1942 začaly do Osvětimi proudit židovské transporty z nacisty ovládaných zemí. Nejdříve sem byli deportováni Židé ze Slovenska, z Francie, od července 1942 z Nizozemska, od srpna 1942 z Belgie a Jugoslávie. Od října 1942 do října 1944 bylo do Osvětimi deportováno více než 46 tisíc vězňů z Terezína.

Na základě Himmlerova příkazu z 29. ledna 1943 sem bylo deportováno také zhruba 20 tisíc Romů, kteří většinou zahynuli v plynových komorách.

Obětí poslední velké vlny deportací do Osvětimi se stali maďarští Židé, kteří sem byli deportováni od května do července 1944.

Tábory Osvětim-Birkenau osvobodila v lednu 1945 Rudá armáda. Našla tu 7650 vyčerpaných a vyhladovělých vězňů a řadu důkazů, které nacisté nestačili včas zničit: celkem osm tun lidských vlasů a přes milion pánských obleků a dámských šatů.

Podle různých odhadů bylo v Osvětimi zmařeno 1,2 až 1,6 milionu lidských životů.

Související

Více souvisejících

Polsko Osvětim Koncentrační tábory

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Bude mít Barcelona ve svých řadách českého gólmana? Má se zajímat i o Pavlenku

Až do konce sezóny se bude muset s největší pravděpodobností obejít fotbalová Barcelona bez gólmanské jedničky Marca-Andrého ter Stegena. Německý brankář si totiž přivodil zranění pravého kolene, ve kterém si přetrhl patelární šlachu a proto ho tak nyní čeká operace. Vedení katalánského velkoklubu tak nelení a rozhlíží se po náhradních gólmanech. Jedním z nich má být i český brankář Jiří Pavlenka.

před 1 hodinou

Bedřich Smetana

I když neslyšeli, zapsali se do dějin. Kteří slavní se potýkali s handicapem?

Na 23. září připadá Mezinárodní den neslyšících, který mimo jiné připomíná, že by lidé s tímto zdravotním znevýhodněním neměli být vyčleňováni ze společnosti. I neslyšící osoby si totiž za jistých podmínek mohou užívat života a dokonce dosáhnout mnohých úspěchů. Některé osobnosti z historie jsou toto důkazem – uplatnily se ve vědě, umění i v hudbě.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Organizovaný zločin nepolevuje. Mafiáni a gangsteři využijí každé možnosti k zisku

Organizovaný zločin zůstává silným protivníkem. Italská mafie nadále působí po celém světě, balkánské a postsovětské zločinecké struktury expandují do Evropy. Jednotlivé skupiny se zaměřují na obchod s drogami, praní špinavých peněz či pašování, často využívají korupci a zneužívají migrační krize. Ruská invaze na Ukrajinu narušila spolupráci mezi ruskými a ukrajinskými zločineckými sítěmi, ale pašování a jiné aktivity nadále pokračují

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vít Rakušan

Po povodních je v Česku pohřešováno osm lidí

Po povodních se v Česku stále pohřešuje osm osob, z toho šest v přímé souvislosti se záplavami. Pět lidí přišlo o život, uvedl dnes po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kapesní nůž, kterým muž ohrožoval školní personál. (23.9.2024)

Policie řešila drama ve škole v Ostravě. Rodič vyhrožoval učitelce

Policie řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si zřejmě přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Strážci zákona ho nakonec zadrželi mimo školní budovu, aniž by se někomu něco stalo.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Počasí se rapidně ochladí. Příští víkend hrozí první mrazíky

Příští víkend bude citelně studenější než ten uplynulý. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy