Komunista Skála pro BBC: Sovětská invaze je nic oproti akcím USA

Praha - Padesátileté výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 neuniklo ani světovým médiím. Britská stanice BBC při té příležitosti vyzpovídala dokumentaristu Filipa Remundu, který o invazi natočil nový dokument, a komunistického poslance Josefa Skálu. Zatímco Remunda upozorňuje na to, že ruští generálové stále přijímají sovětskou verzi událostí, Skála považuje invazi za záležitost dané doby a upozorňuje na kontroverzní jevy doprovázející americké vojenské operace ve Vietnamu.

Komunistický poslanec sdělil BBC, že je celou invazi nutné vidět v historickém a geopolitickém kontextu, kdy obě „supervelmoci prosazovaly své zájmy prostřednictvím vojenské síly." Podle Skály „nikdo nemůže být šťastný, že krize byla takto řešena, samozřejmě. Ale pokud se ptáte na geopolitický kontext – tak to je.“

Skála nicméně dává najevo, že sovětská invaze byla ničím v porovnání s vojenskými aktivitami USA ve Vietnamu. „Když Sověti uspořádali invazi, nebyl zde žádný napalm, nebyl žádný Agent Orange (chemická zbraň použitá Američany ve Vietnamu – pozn. redakce), české ženy nebyly nuceny stát se prostitutkami pro sovětské vojáky," odkázal komunistický poslanec na v době sovětské okupace probíhající válku ve Vietnamu.

Není to poprvé, kdy komunistický poslanec pronesl kontroverzní slova na adresu sovětské invaze na stránkách zahraničního média. Skálův kolega a šéf komunistické strany, Vojtěch Filip, řekl britskému listu The Guardian, že invaze vlastně nebyla spáchána Rusy, ale naopak za ní stála především ukrajinská armáda, protože generální tajemník ÚV KSSS Leonid Brežněv byl Ukrajinec. „Historie byla ze sta procent zfalšována. Nikdo nenapíše, že celá idea je postavena na pozici proti Rusku,“ řekl Filip. Jeho slova vyvolala velké rozhořčení mezi českou politickou scénu, ukrajinské velvyslanectví se o nich vyjádřila jako o naprostém nesmyslu.

Ruský pohled

BBC podotýká, že Skálův příběh "bledne“ ve srovnání s ruskou verzí událostí. Stanice poukazuje na nedávný ruský televizní dokument, který vylíčil Dubčekovy reformy jako fašistický převrat a podle něhož Sověti tím zabránili přicházející invazi NATO.

Nedávné průzkumy ruského mínění ukazují, že existuje značný počet Rusů, kteří tento názor sdílí. Podle celoruského srpnového průzkumu agentury FOMnibus, z něhož citovala agentura RIA Novosti, 26% dotázaných má za to, že invaze byla správnou věcí. V roce 2008 to bylo jen 15%. Nejčastější odpověď zastánců invaze zněla, že „taková byla doba.“

The Guardian v předstihu přinesl výsledky ankety pořádané při příležitosti 50 let od invaze ruskou výzkumnou společností Levada Center. Podle průzkumu se více než třetina dotázaných Rusů domnívá, že invaze byla správná a více než pětina má za to, že období politického uvolnění známé jako pražské jaro bylo „podvratnou akcí západních mocností“, která měla rozdělit komunistické země.

Toto stanovisko podle dokumentaristy Filipa Remundy zní i z nejvyšších vojenských pater ruského vojenství. Remunda natočil o událostech ze srpna 1968 nový dokument, nazvaný Okupace 1968, který obsahuje filmy pěti režisérů z pěti zemí, které v rámci Varšavské smlouvy se podílely na sovětské invazi. „Je to poprvé,co jsme dokázali ukázat okupaci z pohledu okupantů," vysvětlil Remunda stanici BBC, co nového přináší jeho dokument.

Remundu podle jeho slov „opravdu překvapilo“, že jeden ruský voják, který je dnes generálem, je naprosto přesvědčen, že invaze byla „ nejúspěšnější vojenská operace v historii.“ Ruský generál má za to, že Sověti tím, že potlačili „kontrarevoluci“ řízenou ze strany USA, zabránili třetí světové válce. „Tohle je pohled generálů ruské armády. Padesát let dál a oni stále myslí podle tohoto starého sovětského vzoru," řekl BBC Remunda.

Opětovný strach

BBC kromě Skály a Remundy přináší i svědectví pamětnice sovětské invaze, překladatelky Ivany Doležalové. V té době 19letá studentka se spolu se svými spolužáky snažila vojákům Varšavské smlouvy vysvětlit, že v zemi žádná kontrarevoluce neprobíhá. Jejich nikam nevedoucí diskuze skončila v okamžiku, když jeden z nich zaměnil fotoaparát za pušku a začal střílet.

Doležalová sdělila BBC, že spíše než současné ruské dezinformace ohledně invaze ji děsí zapomínání Čechů o událostech roku 1968. Podle nedávného průzkumu polovina mladých Čechů nemá vůbec žádné podvědomí o tom, co se stalo v roce 1968. Podobný nezájem je i v Rusku. Podle průzkumů agentur FOMnibus a Levanda Center téměř polovina dotázaných Rusů neví o invazi nebo jim je to jedno. Doležalová nicméně též řekla, že se obává nové „normalizace“ a toho, že zvláště lidé na venkově by si opětovně přáli vládu tvrdé ruky, jakou má praktikovat v Rusku ruský prezident Vladimir Putin.

Související

Pieta za srpen roku 1968

Politici si připomněli rok 1968. V projevech zmiňovali Ukrajinu a Rusko

Ukrajina světu dokazuje, že ruské komplexy zůstávají stejně nebezpečné jako v roce 1968. Dnes to prohlásil premiér Petr Fiala při připomenutí výročí počátku okupace Československa. Prezident Petr Pavel v projevu uvedl, že kdo nemá v úctě svobodu, ten bude vždy v pokušení ji omezovat a překrucovat.

Více souvisejících

okupace 1968 Josef Skála (KSČM) Sovětská armáda Varšavská smlouva Rusko

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy