Orbánova odveta v Evropském parlamentu, Webera Fidesz nepodpoří

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz nepodpoří Manfreda Webera jako kandidáta Evropské lidové strany (EPP) do funkce předsedy Evropské komise. S odvoláním na dnešní Orbánovo prohlášení o tom informovala agentura APA.

"Hledáme jiného kandidáta," prohlásil Orbán na tiskové konferenci po schůzce s rakouským vicekancléřem Heinzem-Christianem Strachem v Budapešti. Jako důvod uvedl, že Weber dříve řekl, že se nechce stát předsedou EK s pomocí hlasů Maďarska. "Pokud někdo takto urazí zemi (Maďarsko), pak premiér této země nemůže jeho kandidaturu dále podporovat."

Předseda EK je Evropskému parlamentu navrhován kvalifikovanou většinou ze strany Evropské rady, kterou tvoří hlavy států a vlád. Parlament následně schvaluje předsedu komise absolutní většinou hlasů. Maďarsko tedy bude moci být ve svém případném odporu vůči Weberovi přehlasováno jak v Evropské radě, tak na půdě parlamentu.

Fidesz dosud Weberovi coby lídrovi kandidátky EPP ve volbách do Evropského parlamentu vyjadřoval podporu. Činil tak přesto, že německý politik loni jako člen frakce EPP v Evropském parlamentu hlasoval pro zahájení řízení EU proti Maďarsku kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot a letos podpořil i pozastavení členství Fideszu v EPP.

Evropští lidovci pozastavili členství Orbánovy strany ve své frakci po dlouhém váhání letos v březnu. Jako důvod uvedli, že strana porušuje principy vlády práva, svobodu tisku a práv menšin. Představitelé EPP dali Fideszu tři podmínky pro obnovení členství. První bylo stažení plakátů a dalších materiálů vládní kampaně, která s použitím portrétu předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera - nominovaného právě EPP - uváděla nepravdivé informace o záměrech EK ohledně migrace. Fidesz také měl uznat, že pochybil a evropské lidovce poškodil. Třetí podmínkou bylo vyřešení právní nejistoty kolem dalšího působení Středoevropské univerzity v Maďarsku.

Orbán obvinění trvale popírá a dosud tvrdil, že chce součástí největší frakce v EP zůstat. EPP naopak kritizoval, že příliš tíhne k levici. "Potřebujeme najít jinou cestu přes spolupráci s evropskou (krajní) pravicí", řekl Orbán minulý týden po setkání s italským ministrem vnitra Matteem Salvinim.

Za vzor takovéto spolupráce označil Orbán Rakousko, kde po boku lidovců kancléře Sebastiana Kurze usedla do vlády také Stracheho krajně pravicová Svobodná strana Rakouska (FPÖ). "Co funguje ve Vídni, může fungovat i v Bruselu," řekl maďarský premiér.

K možnosti formálního odchodu Fideszu do jiné frakce v EP se Orbán vyjádřil zdrženlivě. "Patříme do EPP," řekl s tím, že záleží na tom, jak se vyvine pozice evropských lidovců po evropských volbách. "Když bude EPP netolerantní, pak si musíme najít své místo někde jinde."

Šéf FPÖ Strache opakovaně vyjádřil naději, že se Fidesz stane součástí budované frakce pravicových protestních stran v EP s názvem Evropská aliance pro lidi a národy (EAPN). Ke členství v tomto politickém uskupení lákal Orbána minulý týden také Salvini.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Více souvisejících

Viktor Orbán evropský parlament Manfred Weber (šéf EPP)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy