Balkán vře. Chorvaty rozlítily srbské nápisy, vrhli se na ně

Záhřeb - Obyvatele chorvatského Vukovaru, za války dobytého Srby, pobouřily srbské nápisy psané cyrilicí, které byly vyvěšeny na některých budovách ve městě. I přes početnou policejní ochranu cedule zničili. Dvojjazyčné nápisy jsou v této nové členské zemi EU od začátku července povinné, jestliže v oblasti žije více než třetina obyvatel, kteří se hlásí k menšině.

Nápisy byly na budovy umístěny teprve dnes ráno, dlouho tam ale nevydržely. Akce se zúčastnily stovky lidí. "Protestujícím se podařilo překonat policejní ochranu a poškodili cedule napsané srbskou cyrilicí na daňovém úřadu i na budově policejní stanice," popsala chorvatská agentura Hina. 

Srbská cyrilice přitom mnohým připomněla tragické události, které se staly ve Vukovaru v 90. letech minulého století. Město bylo tehdy během válek tři měsíce obléháno a nakonec v listopadu 1991 dobyto Srby. Vukovar byl totálně vypleněn a více než tisíc civilistů a zajatých chorvatských vojáků bylo zabito. Rovněž na nedaleké prasečí farmě Ovčara bylo zmasakrováno nejméně 200 Chorvatů.

Forma písma u jižních Slovanů, podobně jako na Velké Moravě, úzce souvisela s přijetím křesťanství v době raného středověku. Zatímco Srbové se přimkli k východní formě křesťanství a s ní k cyrilici, Chorvaté se přiklonili k Římu a začali používat latinku. Bosňáci, kteří zprvu používali srbskou a následně také chorvatskou abecedu, v době nadvlády Osmanské říše konvertovali k islámu a přijali arabské písmo (arabica). Dnes již opět používají pouze latinku a cyrilici. Taktéž Srbové začali užívat chorvatskou abecedu, byť cyrilice v srbských textech převládá.

Z důvodu jednotného základu v srbochorvatštině jsou si jednotlivá slova velmi podobná a po zvukové stránce takřka identická. Chorvatština, bosenština a srbština se mnohdy liší jen psanou podobou některých slov a vlivy, kterými byl daný jazyk vystaven, píše server jazyky.com. Například bosenština se od chorvatštiny a srbštiny odlišuje především užíváním velkého množství orientalizmů (turcizmů, arabizmů).

Související

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici

Balkánské státy přijmou na rozdíl od Česka pakt o migraci. Co je k tomu vede?

Pro země na Balkáně je otázka migrace na každodenním pořádku. Vedly tudy totiž minimálně dvě hojně využívané migrační trasy a stále tu vznikají další. Většina zemí v regionu přesto přijala pakt OSN o migraci, zatímco USA a Česko zůstávají na straně těch, kteří jeho přijetí odmítají. Kabinetu Andreje Babiše (ANO) chybí v dokumentu hlavně jasné odsouzení nelegální migrace.

Více souvisejících

Válka na Balkáně Chorvatsko Srbsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy