středověk

Zlatá stezka vedla z Prahy do Pasova.

Jak a proč získala svůj název Zlatá stezka?

Od pravěku vedly přes naše území důležité stezky, které spojovaly sever s jihem a východ se západem. Mezi nejznámější středověké dálkové cesty patří jistě Zlatá stezka, vedoucí z Prahy několika směry do Pasova. Kdy tato stezka vznikla a proč získala své pojmenování?
Nový hrad

Vznik Nového hradu u Adamova potvrzuje, že chybami se člověk učí

Nedaleko obce Olomoučany v okrese Adamov leží zříceniny dvou hradů. Zatímco Nový hrad se v nedávné minulosti dočkal obnovy, ze Starého hradu dodnes zůstaly jen nevelké ruiny. Nejinak tomu bylo v 15. století, kdy se noví majitelé panství po zkušenosti z minulosti, rozhodli opustit polorozbořený Starý hrad a v místech, odkud byl dobýván, postavit hrad nový.
Pozůstatky hradu Nový Žeberk. (autor: Petr Kinšt)

Páni z Bergova vyměnili starý dům za nový – příběh Starého a Nového Žeberka

Hrady Starý a Nový Žeberk leží nedaleko od sebe v Krušných horách na dohled známého zámku Jezeří, severozápadně od města Most. Vrchy, na kterých obě hradní zříceniny stojí, přesahují 600 m n. m. Tyto jinak málo známé lokality ukazují názorný příběh, kdy již ve středověku středověcí páni měnily stará a nevelká sídla za nová a pohodlnější.
hrady a zámky

Jak vypadal běžný život na středověkém hradě? Chlad a tma byly ty nejmenší starosti

Při prohlídkách interiérů dochovaných gotických hradů se nejeden návštěvník podiví nad mohutností zdí a strohostí místností, jehož jediný estetický prvek mnohdy tvoří krb a pro dnešního člověka romanticky vyhlížející lomený oblouk, završující malé okno a nevelký vstupní portál. Chlad, šero a mnohdy vlhkost nevypadá příznivě, přesto si můžeme být jisti, že ve srovnání s venkovem byla taková hradní komnata luxusním bydlením.
Hřbitov, ilustrační foto

Proč se ve středověku tak rychle šířily nemoci?

V nastalé situaci, kdy se svět děsí pandemie koronoviru COVID-19, vyznívají různé otázky o možnostech a rychlosti šíření tohoto onemocnění a jeho důsledcích. Vir si již vyžádal několik tisíc mrtvých. Nejedná se však o jedinou nákazu v moderních, ani starších dějinách lidstva. Ve středověku do Evropy přišla doslova zkáza – mor. A to nejednou. Proč a jak se tehdy mor a jiné nemoci šířily?
Ilustrační foto

Jak se lišila domácnost na středověkém hradě a v podhradí?

I ve středověku platila určitá „předpojatá“ pravidla, jako dnes, kdy se lidé velikostí a stylem provedení svého domu snaží reprezentovat sebe sama. Ve středověku však větší roli hrála symbolika a pragmatičnost. Mezi bydlením na hradě a v podhradí byl na jedné straně propastný rozdíl, na druhé straně se však okem dnešního člověka příliš nelišilo.
Ilustrační foto

Na jedno se chodí odjakživa. Jak vypadala středověká krčma?

Člověk se od pradávna napil rád něčeho ostřejšího. Alkoholické nápoje připravovali již naši pravěcí předci. Od středověku jsou známy hospody a krčmy, kde se nejenom vydatně popíjelo. Tato zařízení byla i místem hazardu, prostituce nebo kulturních kontaktů. Jak to vypadalo ve středověké krčmě?
Oheň

Uvaření, či upečení zaživa? Krutost lidstva neznala v dějinách mezí

Když slyšíte o vaření nebo pečení zaživa, okamžitě si představíte domorodé kmeny kdesi v Amazonii, které se živí kanibalismem. Napadlo vás ale někdy, že se k něčemu takovému uchylovaly i antické a následně středověké civilizace? Nikoliv ale proto, aby se nasytily, nýbrž v rámci popravy. Kromě smrti ve vroucí tekutině se někteří odsouzenci pekli v útrobách sochy nechvalně známé jako brazenský býk. Informoval o tom server Extrastory.cz.
Hrad Zbiroh

Zbiroh: Středověký hrad ve službách armád II. světové války

Středověký kamenný hrad zde vznikl již během první poloviny 13. století. Zbiroh tak patří mezi nejstarší hrady u nás. Během 16. a 17. století se původní gotický hrad proměnil v zámek, ale své gotické jádro, včetně kamenné věže, si uchoval i nadále a ještě v rámci moderní historie si v časech II. světové války zahrál významnou roli.
Václav IV.

Podivné záliby a choutky českého krále. Byl Václav IV. gay?

O synovi proslulého českého krále Karla IV., jehož podobizna zdobí naše stokorunové bankovky, Václavu IV. se všeobecně ví, že nebyl tak úspěšným panovníkem jako jeho otec. Kromě toho se ale vzhledem k jeho neschopnosti zplodit vlastní potomky a následníky trůnu šíří spekulace, zda nebyl gay.
pás cudnosti

Pás cudnosti: Jaká je historie intimního mučícího nástroje?

Pásy cudnosti patří k oblíbeným příkladům toho, jak krutým obdobím byl středověk. Vždyť co by mohlo být horšího než fanatický žárlivec, který navleče své manželce kolem pasu monstrózní kovový přístroj. Jenomže s pásy cudnostmi to bylo poněkud jinak. Slovy klasika: "Ve středověku se pásy cudnosti nepoužívaly a ten účel taky úplně nesedí."
Eilean Donan

Jaké jsou největší rozdíly mezi hradem, tvrzí a zámkem

Tvrz, hrádek, hrad, zámek,… to jsou pojmy, které dnes dobře známe a mnohdy trochu slepě používáme. Jedná se ale o jakési škatulkování, které není přesné, jelikož dané pojmy znamenaly pro lid středověku a následně novověku něco trochu jiného. Přesto se zdá, že už se dnes bez nich neobejdeme. Jaké jsou hlavní rozdíly a kritéria jednotlivých pojmů?
Ilustrační foto

Rtuť a skalpel. Jak léčili doktoři ve středověku mor?

Černá smrt, jak někdy bývá nazývána epidemie dýmějového moru z 14. století, vyhubila v Evropě asi 25 milionů lidí, tedy téměř třetinu všech obyvatel. V následujících stoletích se různé menší morové epidemie znovu opakovaly. Lidé dlouho nevěděli, jak toto infekční onemocnění léčit. Dnes si již lékaři naštěstí umí s chorobou poradit. V minulých staletích však byla tato práce často prováděna „morovými doktory“, kteří neměli dostatečné znalosti a k léčbě využívali brutální praktiky.

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 40 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

EuroZprávy.cz pořádají podcast na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky

Už dnes, v pátek 26. dubna, pořádá server EuroZprávy.cz podcast s europoslancem za KDU-ČSL Tomášem Zdechovským. Ve 14:30 na facebookovém profilu serveru EuroZprávy.cz odstartuje debata zaměřená na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy