Naivní představa o prověřování extremistů? Takhle fungují tajné služby

Praha - Bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby a současně poradce v oblasti bezpečnost Andor Šándor přiznává, že proces sledování teroristických skupin je složitý a dlouhodobý a výsledek je velmi nejasný. "Řekněme, že to začne obřízkou, studiem, cestou do Mekky. Pak přichází jedna velmi podstatná věc, se kterou se velmi obtížně vyrovnává český právní řád a to je, že takový člověk s těmi lidmi páchá zločin," tvrdí.

"Představa, že tam vezmu někoho a neprověřím si ho, je naivní. Ano, lze snadněji získat konvertitu, než někoho z tvrdého jádra, ke kterým se ten konvertita přidal. Nebo někoho, kdo pochopil, že ta ideologie, která ho přilákala do jejich řad, je vlastně velmi špatná, někoho, kdo prozřel. Takových lidí je ale velmi málo," řekl Českému rozhlasu s tím, že velká síla, kterou mají tajné služby, jsou technické prostředky, kterými můžete lidi infiltrovat, protože používají mobily, používají sociální sítě, a tudy je cesta.

"Je tu ovšem i stránka jejich eliminace. To už jen tak někdo neumí. Tady v zásadě hlavní roli hrají Spojené státy, které to chtějí, dělají a umí. My nemáme žádné bezpilotní prostředky, které by doletěly do Jemenu a tam by zabily Avlakího, to musel udělat americký dron," dodal.

Celý proces je podle něj velmi složitý. "Jednak penetrovat, vědět o nich, ale pak je také v případě potřeby eliminovat. Oni dobře vědí, že spolupracovat s cizími tajnými službami, to je možná největší hřích. Takové lidi velmi těžko získáte pro spolupráci, často jim nemáte co nabídnout," dodává.

I přesto nebudou mít tajné služby nikdy dost informací, protože různě nazývajících se teroristických skupin je hodně a jejich účinná kontrola není. "Je to vidět u teroristických útoků, které se stanou. Atentátník Sajfaddín Rizkí (poznámka: zabil na tuniské pláži 40 lidí) na sociální síti napsal: „Pokud je džihád trestný čin, tak já budu kriminálník". To ukazuje, že ne všechny země mají dostatek kapacit, aby byli schopni včas odhalit i to, co o sobě veřejně prohlašují někteří potenciální a pak skuteční teroristé," tvrdí.

"To je otázka obrovských kapacit, které mají Spojené státy, Čína, do jisté míry Velká Británie, Rusko. Ale my nemáme takovou kapacitu, abychom byli schopni všechny potenciální zdroje odsledovat a byli schopni proti nim preventivně fungovat," dodává.

Spektakularita je podle něj rovněž hrozně důležitá. "Oni dobře vědí, že pokud někde CNN nebo BBC nemají svoje stálé pracovníky, tak do pár hodin tam odněkud přiletí a budou vlastně to zlo, tu zkázu přenášet v přímém přenose, takže tohohle se oni nepochybně nevzdají," řekl Rozhlasu.

Související

Prezidenta Miloše Zemana loni napadla u voleb polonahá aktivistka.

Měli by mít politici ochranku povinně? Ptali jsme se experta

Česká republika je šestou nejbezpečnější zemí světa, útoky na politiky se zde objevují zřídkakdy. I proto chce poslanec Petr Dolínek (ČSSD) některé z nich připravit o ochranku. Z našetřených peněz by rád pořídil nové vybavení pro policii. Ta však spadá pod resort vnitra vedený Janem Hamáčkem, který už dříve jeho návrh odmítl.

Více souvisejících

Andor Šándor (bezpečnostní specialista) Terorismus

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 55 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy