Audit armádních zakázek: servis techniky je předražený

Praha - Ministerstvo obrany nenakupuje jen předražená letadla, transportéry a další techniku. Nyní se ukázalo, že více, než je obvyklé, platí i za následný servis a další služby, uvedl deník E15.

Vyplývá to z výsledků auditů, které nařídil šéf rezortu Alexandr Vondra. „Třeba za servisní hodinu některých vozidel platíme´až čtyřnásobně více,“ shodují se dobře informované zdrojeblízké ministerstvu. V této souvislosti například zmiňují nákup 90 lehkých obrněnců Iveco za 3,9 miliardy korun. Vážné pochybnosti o cenách služeb jsou i u dopravních strojů CASA za 3,6 miliardy.

U italských vozidel vybavených norskou zbraňovou stanicí je zarážející rozdíl v ceně, který by se dal vysvětlit právě předraženým servisem. V roce 2008 koupilo ministerstvo 15 kusů, za jeden zaplatilo 33 milionů korun. Koncem loňského roku pak byla uzavřena smlouva na dodávku dalších devíti desítek. Cena jednoho obrněnce se však vyšplhala na 43 milionů.

U španělských letadel byla smlouva o takzvané servisní podpoře uzavřena až dodatečně. Školení pilotů, opravy či součástky celkem přijdou na rovnou jednu miliardu. Ovšem pouze do roku 2013, pak bude armáda muset podepsat nový kontrakt.

Ministr Vondra komentuje hloubkové kontroly pouze obecně. „Při auditech jsme si často kladli otázku, zda se dané zbraňové systémy nemohly nakoupit levněji,“ konstatoval.

Zástupce obchodní firmy Praga Export Petr Ptáček odmítl, že by servis za italské obrněnce i norské zbraňové stanice byl předražen. „S ministerstvem jsem jednal v prosinci, na nic si nestěžovalo,“ řekl včera.

Člen výboru pro obranu a bezpečnost za ČSSD Antonín Seďa rozdíl v ceně vozidel Iveco nechápe. „Čím více jich ministerstvo nakupuje, tím jsou dražší. Je to množstevní sleva otočená naruby,“ řekl poslanec. Když byli armádní nákupčí členy výboru dotazováni, tvrdili, že vojáci si objednali více různých verzí. „Některé jsou prý až o čtyřicet procent dražší než základní provedení. O jaké úpravy přesně jde a k čemu je armáda potřebuje, však úředníci neupřesnili,“ dodal Seďa.

Podle Petra Ptáčka z Pragy Export zaplatí ministerstvo za jednu servisní hodinu zhruba stejně, kolik si účtují třeba opravny značkových osobních automobilů. „To nám nepřipadá nijak přemrštěné, protože jde o vojenskou speciální techniku dodanou v omezeném počtu,“ uvedl Ptáček. Při zajištění servisu například v Afghánistánu si pak podle něho Praga účtuje o desítky procent méně, než by česká armáda zaplatila přímo výrobcům, tedy italské společnosti Iveco a norské zbrojařské firmě Kongsberg.

Související

Sídlo BIS

BIS varuje před rizikem zneužití velkých státních zakázek. Pozor na Čínu a Rusko

Bezpečnostní a informační služba (BIS) varuje před rizikem zneužití velkých státních zakázek ve prospěch firem či států. Konkrétní projekty tajná služba ve své výroční zprávě za minulý rok neuvádí, kontext ale směřuje k plánům na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany či k výstavbě mobilní sítě páté generace (5G). Výroční zprávu za rok 2019 zveřejnila BIS dnes.
Lubomír Zaorálek

Zaorálek chce po policii, aby prověřila podezřelou zakázku

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) podal trestní oznámení kvůli zrušené IT zakázce chystaného národního informačního kulturního portálu Czechiana. Na twitteru dnes uvedl, že mohla být během přípravy zmanipulována. Vypsání projektu, který by stál 449,5 milionu korun, zastavil Zaorálek v únoru s vysvětlením, že by byl megalomanský.

Více souvisejících

státní zakázky Armáda

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil ruské armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy