Přijímačky do vojenské třídy v Sokolově skončily fiaskem. Šlechtová se zlobí na kraj

Sokolov - Na nově zřízenou třídu střední vojenské školy v Sokolově není zrovna velký nával. Přijímací zkoušky na elektrotechnický obor, který by měl mít podobu detašované třídy při Integrované střední škole technické a ekonomické, nakonec udělali jen dva žáci ze čtrnácti přihlášených. Proto aby byl obor vůbec otevřen ale bylo potřeba sehnat patnáct zájemců. Ministryně obrany Armády Karla Šlechtová za to kárá Karlovarský kraj.

Přitom se ještě v lednu počítalo s tím, že by se v Sokolově vyučoval obor strojírenství. Nakonec se zdá, že vše skončilo fiaskem. Přihlásilo se čtrnáct zájemců. Dvanáct z nich skončilo na přezkoušení z matematiky, českého jazyka a literatury a tělesné přípravy.

„Pouze 2 děti udělaly přijímací zkoušky do tolik chtěné vojenské třídy v Sokolove. Je to tristní a Karlovarsky kraj by měl zabrat v přípravě žáků na přijímačky. Ze dvou žáků třídu opravdu neuděláme," kritizuje kraj na sociálních sítích ministryně Šlechtová. 

Pouze 2 deti udelaly prijimaci zkousky do tolik chtene vojenske tridy v Sokolove. Je to tristni a Karlovarsky kraj by mel zabrat v priprave zaku na prijimacky. Ze dvou zaku tridu opravdu neudelame. Systemova reseni jsou vzdy lepsi nez nepromyslena reseni.

— Karla Slechtova (@SlechtovaKarla) 3. května 2018

„Výsledky účastníků přijímacího řízení pro obor Elektrotechnika vojenské školy v Sokolově bohužel nejsou dobré, ale podobně skončilo přijímací řízení do tohoto oboru také v Moravské Třebové, kde bylo 50 uchazečů o studium, přijato je 12. Ředitel školy by nyní měl vyhlásit 2. kolo přijímacího řízení a už nyní slyšíme hlasy, že jej vyhlásí jen pro Moravskou Třebovou, nikoliv pro pobočku v Sokolově. Udělali jsme ve velmi krátké době maximum možného pro to, abychom oslovili budoucí studenty, všemi způsoby jsme propagovali otevření pobočky a ve spolupráci se společností Sokolovská uhelná a s vedením ISŠTE Sokolov pracujeme na zajištění výuky, ubytování budoucích žáků a na splnění všech podmínek. Proto velmi apelujeme na ministryni obrany i ředitele vojenské školy v Moravské Třebové, aby vyhodnotili všechny dopady možného nevyhlášení 2. kola pro Sokolov a ke konečnému rozhodnutí přistoupili se vší vážností," reagovala na prohlášení ministryně karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová.

Přijímací zkoušky na střední školu v Moravské Třebové udělalo 80 z 286 uchazečů. Neúspěšní žáci ztroskotali nejčastěji na matematice a tělesné přípravě. Naopak zkouška z českého jazyka a literatury nedělala problém téměř nikomu. Škola v Moravské Třebové může přijmout 128 studentů na denní a 30 do dálkové formy studia. V nabídce bylo i 32 míst do pobočky v Sokolově.

Karlovarský kraj o zřízení pobočky v Sokolově usiluje hlavně proto, že velká část studentů odchází jinam. Armáda by v Doupově ráda zřídila nové výcvikové středisko a chce využívat karlovarské letiště pro potřeby vzdušných sil.

Související

Více souvisejících

Armáda Karla Šlechtová Čeští vojáci studenti Karlovarský kraj

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy