Armáda chystá přehlídku ke vzniku ČSR, bude největší v moderních dějinách

Praha - Armáda připravuje na výročí vzniku republiky velkou vojenskou přehlídku. Zúčastní se jí 2151 pochodujících vojáků, hasičů, policistů, celníků a strážníků a lidem se předvede 236 kusů techniky. Oproti poslední přehlídce, která se konala před deseti lety, bude výrazně větší. Novinářům to dnes řekli zástupci armády a ministerstva obrany. Přehlídka se bude konat 28. října na Evropské třídě v Praze, začne ve 14:00 a skončí v 15:15. Sté výročí založení Československa připomene i řada dalších akcí, sedmi z nich se zúčastní prezident Miloš Zeman.

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) přehlídka ukáže, kdo je připraven bránit Českou republiku a s jakou technikou. Náčelník generálního štábu Aleš Opata podotkl, že armáda stála v podobě československých legií u vzniku státu. Akce podle něj připomene vlastenectví, tradice a ukáže i schopnosti české armády.

Poslední vojenské přehlídky se v Praze konaly v letech 2008 a 1985, řekl zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun, který je přípravou přehlídky pověřen. Před deseti lety pochodovalo o asi 1000 lidí méně a bylo také o 100 kusů techniky méně.

Nejpočetnější zastoupení bude mít letos armáda, představí se ale také hasiči, policie, celní správa a pražská městská policie, všechny složky s sebou přivezou i svou techniku. Podle Opaty budou za armádu pochodovat především váleční veteráni, kteří prošli konflikty od Balkánu až po Asii. Podotkl, že účast pro ně bude vyznamenáním.

Přehlídku slavnostně zahájí ve 14:00 prezident Miloš Zeman. Poté nejprve proletí vojenská a policejní letadla a vrtulníky, následovat bude pochod vyčleněných jednotek a průjezd techniky. Vojáci předvedou přes 100 svých strojů, zbylé složky vždy kolem 20. K vidění budou jak lehká vozidla, tak i těžká technika včetně tanků. Armádní pásová technika bude vybavena gumovými patkami, aby pásy neponičily vozovku, těžkou techniku například hasičů lidé uvidí na podvalnících. Přehlídku zakončí přelet armádních vrtulníků s dýmem v barvě trikolory. Kvůli přeletům bude asi na hodinu uzavřen vzdušný provoz nad mezinárodním letištěm v Ruzyni.

Symbolicky se přehlídky zúčastní i zástupci USA, Francie, Velké Británie a Itálie. Tedy zemí, které pomohly ke vzniku Československa. Slovensko pošle svou čestnou jednotku, vlajkonoše a leteckou techniku. Pokud počasí dovolí, vojáci vynesou historické prapory. "V takovém rozsahu se tak stane poprvé v historii," podotkl Baloun. Pozvaní hosté budou dění sledovat z tribun umístěných u hotelu Diplomat, diváci pak budou moct stát podél Evropské ulice. Baloun poznamenal, že délka pochodujících bude kilometr, kolona techniky bude měřit přes pět kilometrů.

Kromě přehlídky si ČR připomene vznik samostatného státu Čechů a Slováků i řadou dalších akcí. Už od pátku 26. října vojáci vystaví na Letné 160 kusů současné i historické techniky, včetně vojenského automobilu z roku 1917. Připraven bude i doprovodný program včetně vystoupení hudby francouzské cizinecké legie či akčních ukázek. Ukázka bude otevřena až do 28. října. V sobotu 27. října se bude konat na Hradčanském náměstí za účasti Zemana přísaha 900 vojáků a složení slibu 400 policistů a hasičů.

Prezident se podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka zúčastní během slavnostního víkendu celkem sedmi akcí. Na Pražském hradě přijme v sobotu velvyslance, následovat bude slavnostní otevření opravené historické budovy Národního muzea a zároveň v něm bude otevřena Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava. V neděli se pak bude konat tradiční pietní akt na Vítkově, kam kromě českého prezidenta dorazí i slovenský prezident Andrej Kiska, jedná se i o účasti slovenského premiéra Petera Pellegriniho. Zeman během dne také povýší generály a večer udělí státní vyznamenání. Konat se bude řada koncertů či výstav, ohlášeno je i několik demonstrací.

Související

česká národní banka

Oslavy sta let koruny byly zahájeny na Pražském hradě

Slavnostním večerem dnes Česká národní banka (ČNB) zahájila oslavy 100. výročí vzniku československé a české koruny. Před stovkami hostů, mezi kterými byli prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš (ANO), byly ve Španělském sále Pražského hradu pokřtěny nová kniha o historii koruny, replika unikátní 130 kilogramů vážící zlaté mince a pamětní stokorunová bankovka.
Národní divadlo v Praze

Legionáři inspirovali i umělce. Výstava v Národním divadle uzavře oslavy 100. výročí ČSR

Oslavy loňského stého výročí založení Československa uzavírá Národní divadlo výstavou výtvarných děl spojených s československými legiemi. Dnes zahájená výstava v kavárně budovy Nové scény potrvá do konce února a nabízí například pohlednice vydávané pro československé vojáky v Rusku či schémata vývoje československých stejnokrojů v Rusku v letech 1914 až 1920. Výstavu připravilo divadlo v souvislosti s uvedením inscenace Plukovník Švec a ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem v Praze.

Více souvisejících

100. výročí vzniku Československa Armáda České Republiky Miloš Zeman prezident čr

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Co bude dál ukáží až příští dny

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný.

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy