Napadli strážníci pracovníka neziskovky? Byl agresivní, tvrdí policie

Členové pražské policie měli při nědělní návštěvě sociálního centra pro lidi bez domova, Naděje, „brutálně“ napadnout jejího zaměstnance, který měl následně skončit na pracovní neschopence. Policie však tvrdí, že k žádnému napadení nedošlo a že naopak daný pracovník byl agresivní.

Policisté měli na adresu centra doručit písemnost Obvodního soudu pro Prahu 4 osobě, která ji uvedla jako doručovací. Podle policie při vstupu do budovu měl údajně napadený zaměstnanec centra, Daniel K strážníky oslovit následujícím způsobem: „Co tady děláš ty vole? Nemáš tady co dělat, vypadněte, toto je chrám, mě blbosti nezajímají.“

Daniel K. serveru iROZHLAS potvrdil, že konflikt mezi ním a strážníky vznikl v důsledku jejich vstupu do budovy. „Problém vznikl už tím, že strážníci vstoupili do budovy, což je nedotknutelné místo klientů a bez soudního příkazu dovnitř nesmí. A samozřejmě se to stává, nosí poštu, vstoupí někam, aniž by si to uvědomili, proto jsem je vyzval standardní větou: Pojďme to málo, co vám mohu sdělit, řešit ven, protože tady nemůžete být,“ uvedl.

Strážníci se měli začít chovat agresivně. „V tu chvíli začal úplně nepochopitelný verbální proud slov, který by člověk od strážníka nečekal, proto jsem požadoval to číslo. Jednak bylo jejich chování naprosto nestandardní a neodpovídající jejich funkci a statusu, zadruhé se to dělo před zraky našich klientů, kteří jsou námi vedeni k nějakým pravidlům?“ tvrdí Daniel K. Strážníky požádal o jejich služební čísla, které si měli zakrýt.

Policie to popírá a líčí událost jinak. Dle jejího oficiálního vyjádření se měl Daniel K. chovat velice agresivně a vulgárně napadat strážníky. „I kdyby tady někdo byl, vám to neřeknu. Znáte ho*no, naučte se zákony. Stejně jsem úplně nekompetentní a vy si to odnesete. Dej mi číslo. Tady sou všude klienti, ti to viděj,“ měl dle oficiálního vyjádření městské policie prohlásit 40letý zaměstnanec Naděje.

Policisté měli následně nasednout do auta. To potvrzuje i Daniel K. Ten si prý chtěl vyfotit poznávací značku auta policistů, což mělo vyvolat agresivní reakci policistů. „Policisté ho před očima svědků srazili za jízdy otevřenými dveřmi auta, zaklekli na něj a v poutech odvezli na služebnu. Muž je v pracovní neschopnosti,“ stojí v oficiálním prohlášení centra Naděje.

Podle policie však incident proběhl jinak. Muž měl doběhnout odjíždějící policejní vůz, začít bušit do něj pěstmi, pokoušet se otevřít dveře a křičet na posádku: „Dej mi číslo vole, kam jedete volové, to si odneseš,“. Policie měla následně využít „svého zákonného oprávnění“ a proti muži „použila donucovací prostředky – hmaty, chvaty a pouta.“ Ostatní zaměstnanci centra měli dle policie uvést, že takového chování je u Daniela K. „bohužel standardní.“

Na otázku iROZHLASu, zdali Daniel K. skutečně bušil pěstí do auta, se dotyčný odpovědi vyhnul. „To je naprosto irelevantní. Tohle byl normální krach, takové jednání strážníků neznám. S policisty máme dobré zkušenosti. Samozřejmě ne každý policista má vždy náladu, jsou obtěžkaní různými povinnostmi. Já to chápu, dnes je složité něco šetřit, musí mít na všechno povolení. S policisty máme normálně dobré zkušenosti, jejich podporu potřebujeme, nemám tak důvod někomu nadávat,“ uvedl.

Obě verze se shodují v tom, že muž byl převeden na služebnu. Policejní tvrdí, že mu byla nabídnuta lékařské ošetření jako všem osobám, které byli vystavěni použití donucovacích prostředků, ačkoli muž prý neměl žádné viditelná zranění. To Daniel K. měl odmítnout a odejít nezraněn pryč.

Zaměstnanec Naděje tvrdí, že byl ponechán na chodbě a že mu nebyl dán žádný záznam o tom, že byl na služebně a proč jej tam odvedli. Prý byl při pacifikaci zraněn, což má potvrzovat zpráva z nemocnice na Karlově náměstí. Podle ředitele centra, Jana Kadlece, se jednalo o většinou o povrchová zranění, což se snaží doložit fotkami přiloženými k tiskové zprávě centra.

Daniel K. je však přesto nyní v pracovní neschopnosti. „ Zranění vem čert, ale mám Tietzův syndrom, postiženou pravou stranu. To rameno zrovna trefili dveřmi a následně jsem na něm ležel při zatýkání, tak mám teď omezený pohyb ruky, ale je to komplexní problém, nejen toho ramene, ale i klíčků,“ řekl.

„Nějakou bouli, to bych neřešil, ale to si přece policisti nemůžou vůbec dovolit. Takhle člověk nemůže postupovat. To si člověk moc neumí představit, když tam ležíte zalehnutý policisty, nemáte jiné dovolání, to je zmar, zoufalství, beznaděj, strach. Není nikdo, kdo by vám pomohl. Klienti dokonce plakali, když to viděli, bylo to zoufalství,“ sdělil zaměstnanec Naděje, který nyní situaci řeší s právníkem.

Kadlec serveru Lidovky.cz sdělil, že podobné problémy mají mít s policií častěji. Dle něj jsou strážníci frustrováni z toho, že dle zákona o sociálních službách a nařízení GDPR nesmí zveřejňovat informace o svých klientech. „ Vznikající bezmoc však někteří policisté nezvládají a vylévají si zlost na zaměstnancích, kteří s tím nemohou nic dělat,“ tvrdí Kadlec, který „nechce s policií vyvolávat konflikt, ale to, čeho se nyní dopustili strážníci městské policie, už přesáhlo veškeré hranice slušnosti.“

Městská policie jeho slova odmítla. „Strážníci městské policie jsou s lidmi bez domova v každodenním kontaktu. Ne jednou jim poskytli pomoc, ne jednou zachránili život. Dlouhodobě spolupracují s Centrem sociálních služeb Praha, Červeným křížem, Armádou spásy a dalšími neziskovými organizacemi,“ stojí v oficiálním tiskovém prohlášení, ve kterém je ředitel centra vyzván „pro příště vážit slova“, protože „totiž dehonestují práci našich strážníků velmi zásadním způsobem.“

Související

Více souvisejících

Policie ČR neziskovky napadení

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy