Armáda ČR plánuje další modernizaci. "Kámošem" bude umělá inteligence, říká Opata

Česká armáda se podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty do budoucna neobejde bez umělé inteligence na bázi neuronových sítí. Vojákům pomůže v boji, při analýzách či vyhodnocování. Podle Opaty již není v lidských možnostech vyhodnocovat všechny potřebné informace a vjemy. Řekl to na dnešním Žofínském fóru, které bylo věnováno modernizaci armády.

Opata označil za důležitý projekt výstavby velitelství kybernetických a informačních operací. Poznamenal, že kybernetický prostor a operace se prolínají všemi doménami od moře až po vesmír. "Začínáme jako vojáci čím dál tím více zjišťovat, že potřebujeme nástroje, potřebujeme schopnosti, které jsou v tomto prostoru schopny nás posílit. Říkáme tomu, že hledáme nového kámoše," řekl Opata.

Novým "kámošem", partnerem a spolupracovníkem podle něj bude umělá inteligence na bázi neuronových sítí. Využití pro ni v armádě vidí v široké oblasti od vedení bojové činnosti až po analýzy a vyhodnocování. "Dneska se dostáváme v informačním a technologickém prostředí do takové situace, že v doméně kybernetických a informačních operací už není v lidských možnostech všechny informace, všechny vjemy dávat dohromady, analyzovat a vyhodnocovat," dodal Opata.

V projevu na Žofínském fóru Opata také řekl, že zásadní pro armádu je stabilita zdrojů, díky níž budou moct vojáci plánovat. Věnoval se i náboru. Poznamenal, že armáda si je vědoma demografického vývoje, který bude mít časem negativní dopad i na přijímání nových vojáků. Nábor se proto podle něj musí přesunout více na sociální sítě, do on-line systému. "Musíme být aktivní v internetovém prostoru," řekl.

Za obrovský krok vpřed Opata označil uzavření desítek rámcových dohod v oblasti takzvaných projektů rychlého dopadu týkajících se výstroje a výzbroje vojáků. "Budou jednak stabilizovat armádu v horizontu pěti až sedmi let z hlediska dodávek. Zároveň stabilizují i dodavatelské prostředí, kdy ti dodavatelé mají představu o tom, jak dlouho s nimi budeme spolupracovat," řekl generál.

Od května 2018 do dnešního dne bylo s českými subjekty uzavřeno celkem 74 smluv nad 50 milionů korun v celkovém objemu téměř 25 miliard korun, což je více než 90 procent finančních prostředků všech uzavřených smluv: uvedl ministr @metnarl na Žofínském fóru https://t.co/xPkL89oNq9

— Ministerstvo obrany (@ObranaTweetuje) 13. června 2019

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na fóru zopakoval, že ještě v letních měsících bude podepsána smlouva na dodávku osmi mobilních radiolokátorů MADR z Izraele za asi 3,5 miliardy Kč. Smlouva je podle něj těsně před uzavřením. Řekl, že k podpisu je připravena také smlouva na pořízení 62 obrněných vozidel Titus za asi 6,7 miliardy korun. Na podzim chce mít ministr jasno ohledně dodavatele pásových bojových vozidel pěchoty asi za 50 miliard korun, smlouva na ně by podle něj mohla být podepsána do konce roku.

Deník Právo ve středu uvedl, že armáda chce urychlit nákup nových terénních osobních vozů. Až 1200 automobilů za 1,6 miliardy korun chtěl původně úřad nakoupit až v roce 2023, nyní ale ministerstvo zakázku zařadilo již na letošní rok.

Nová vozidla by měla nahradit stroje UAZ 469, které byly vyrobeny ještě v dobách Sovětského svatu. Životnost končí i strojům Land Rover Defender. Opata k zakázce řekl, že původní časový plán byl přehodnocen poté, co byl rozpočet armády posílen. Označil za nemorální, že vojáci v 21. století jezdí ve vozidlech, která jsou starší, než je on sám.

Související

Armáda ČR, ilustrační fotografie.

České armádě klesá důvěra mezi lidmi. U mladých má pozici lepší, ukazuje průzkum

Důvěra v armádu napříč populací postupně klesá už čtvrtý rok v řadě a v úvodu letošního roku dosáhla 62 %, což je nejméně od roku 2008. Mezi mladými lidmi ve věku 18-29 let je však důvěra v armádu výrazně vyšší a 79 % této instituci věří. Velkou podporu má nadále členství vSeveroatlantické alianci, do níž Česko vstoupilo před 25 lety. Souhlas se členstvím v NATO vyslovilo dokonce 70 % dotázaných. 

Více souvisejících

Armáda České Republiky Aleš Opata (generální štáb) umělá inteligence (AI) Lubomír Metnar

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy