Vláda vypustila "Kobru", boj proti daňové kriminalitě začíná

Praha - V Česku začíná fungovat tzv. Kobra, jejímž cílem je účinnější boj proti velkým daňovým únikům a daňové kriminalitě. Ve speciálním týmu bude pracovat až 100 lidí. Ambicí je, aby se tým později rozšířil i do krajů. Uvedl to dnes ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) při podpisu prováděcího protokolu, který umožní oficiální spuštění Kobry od 15. června. První výsledky práce chce ministr znát na konci letošního roku.

Český tým specialistů proti daňové kriminalitě vznikl na základě zkušeností ze Slovenska, kde tým Kobra už pracuje. "Česká Kobra" se bude zabývat podvody se škodou přes 150 milionů korun.

Ministr zdůraznil, že se i v minulosti proti daňové kriminalitě zasahovalo. Orgány policie, celní a finanční správy ale dříve pracovaly samostatně. "Myslíme si, že nebylo dostatečné prostředí pro to, abychom byli schopni efektivně zasahovat," doplnil Chovanec. Nový tým podle něj má jasnou strukturu, funkci a bude efektivnější.

Na spolupráci uvnitř Kobry se budou podílet finanční správa, policie a celní správa. Dohoda o vzniku týmu zahrnuje třeba výměnu informací mezi jednotlivými odbory, výběr kauz, které budou řešit, včetně způsobu jejich zveřejňování do médií, a také stanovuje pravidelné schůzky mezi zástupci jednotlivých úřadů.

Tuzemská Kobra spadá pod útvar protikorupční policie. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého jsou v něm speciálně vycvičení policisté. Jde třeba o právníky a ekonomy. Členové týmu Kobra dostali zvláštní vybavení, třeba šifrovací telefony. Tyto prostředky umožní všem složkám vzájemně komunikovat, koordinovat a analyzovat práci. "Musíme si uvědomit, že bojujeme s protivníkem, který má téměř neomezené finanční zdroje," upozornil Chovanec.

Podle Tuhého Kobra funguje uvnitř každého resortu jako doposud a nepotřebuje tedy třeba vlastní sídlo. Vzájemná komunikace a prostředky, ale podle něj umožní lépe analyzovat jednotlivé případy a rychleji zasahovat. "Kobra už se plazí a tento tým je připraven vstoupit do konkrétních procesů," uvedl Tuhý k dotazu ČTK, zda již tým pracuje na nějakých kauzách.

Snížit ztráty z nedostatečného výběru daní - takový cíl snad měla každá vláda. Skutečnost je ale u nás stále horší a horší. Součet všech nedoplatků od roku 1990 je totiž ohromující. Na konci loňského roku jejich objem dělal 149 miliard korun. Jen v loňském roce přišel státní rozpočet o 14,2 miliardy korun. 

Varující je, že za posledních pět let vzrostl počet případů daňové kriminality téměř na dvojnásobek. Kde mimo jiné hledat příčinu? Strmý nárůst nedoplatků nastal po té, co z trestního zákoníku zmizela věta, že příprava při krácení daně je trestná. V praxi to znamená, že vyšetřovatelé nemohou například nasadit odposlechy na lidi, které podezřívají z tohoto trestného činu. „Stali jsme se závislí na podáních z daňové správy ministerstva financí", říká šéf protikorupční policie Milan Komárek. Finanční úřad má ale na vyměření daně až tři roky a než se policisté k informacím o krácení daně dostanou, tak místo pravých majitelů chytají jen bílé koně, na které jsou často firmy následně převedeny.

Trestní zákoník s touto úpravou byl schválen před pěti roky za vlády premiéra Mirka Topolánka. Od té doby začal dramaticky růst počet případů krácení daně. Bylo by jistě zajímavé zjistit už „nezjistitelné", kdo s návrhem vypustit onu větu ze zákona přišel.

Je to, bohužel, mlácení prázdné slámy. Smutné je, že tato změna připravila státní kasu cca o 36 miliard korun. Převážná část připadá právě na účelově založené společnosti, uvedl server ekonomika.cz.

Proto by chtělo Ministerstvo vnitra zákoník změnit, tak aby krácení daně s nejvyšší sazbou bylo opět trestné i ve stádiu přípravy. Legislativní úpravu navrženou vnitrem podporují například i poslanci hnutí ANO, naopak opoziční ODS je proti. Argumenty mají různé. Například poslankyně ODS a členka bezpečnostního výboru Jana Černochová říká, že každý by tak mohl být automaticky podezřelý z toho, že podvádí a to by likvidovalo podnikatelské prostředí.

Související

Milan Chovanec

Chovance nepomluvil. Zprošťující verdikt v kauze novináře Přibila je pravomocný

Rozsudek, který zprostil novináře Marka Přibila obvinění z pomluvy exministra vnitra Milana Chovance a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, je pravomocný. Vyplývá to z databáze Infosoud. Státní zástupce si původně ponechal lhůtu pro podání odvolání, kterou však nevyužil. Přibil čelil obžalobě kvůli publikování článku, který tvrdil, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Milan Chovanec

Novinář Přibil nepomluvil exministra Chovance, rozhodl soud

Soud rozhodl, že novinář Marek Přibil v publikovaném článku nepomluvil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Pro Přibila žádal tříměsíční podmínku s roční zkušební dobou a peněžitý trest zhruba 20.000 korun.

Více souvisejících

Milan Chovanec Ministerstvo vnitra podvody s DPH

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy