Smrt na silnicích: Řidiči zírají do mobilů, cyklisté bez přilby. BESIP spustí nové kampaně

Nepozorní řidiči zírající do mobilů, cyklisté bez přilby a nepřipoutání lidé v autech stále umírají na silnicích. Přitom právě zde je nevyužitý potenciál pro snížení počtu smrtelných nehod. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělil vedoucí samostatného oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Loni na silnicích podle dnešních informací dopravní policie zemřelo 565 lidí, což je o 63 více než v roce 2017. Za nejčastější příčinu nehod policie označila nepozorné řidiče. Při nehodách loni zemřelo 88 motocyklistů a 113 chodců, což oproti roku 2017 představuje nárůst o 43,3 procenta, respektive 11,9 procenta.

"Přestože před více než 20 lety umíralo na silnicích násobně více osob, než tomu bylo v uplynulých letech, stále vidím nevyužitý potenciál k dalšímu snižování. Nová auta jsou zpravidla bezpečnější, ale i v těchto, bohužel, umírají nepřipoutaní lidé, stále máme vysoké počty usmrcených i těžce zraněných cyklistů, kteří nepoužili přilbu, fatální následky nehod 'neviditelných' chodců jsou také neustále omílaným tématem. Zcela zbytečné jsou fatální nehody způsobené tím, že se řidič rozptyluje mobilním telefonem nebo nedodržuje ani minimální bezpečnostní odstup od vozidla před sebou," uvedl Neřold.

Nárůst v počtu smrtelných nehod byl loni zaznamenán téměř na všech komunikacích. "Nejvíce usmrcených je vždy evidováno na silnicích prvních (38 procent) a s odstupem pak na silnicích druhých tříd (23 pct)," uvedl Neořold. Podle dnešních informací policie loni na silnicích první třídy přišlo o život 214 lidí, což je o 28 víc než v roce 2017. Při nehodách na silnicích druhé třídy v roce 2018 zahynulo 133 lidí, tedy o 16 více než rok předtím.

Během řízení motorového vozidla je nejdůležitější dodržovat maximální povolenou rychlost v daném úseku. Rychlost je jedna ze společných příčin tragických dopravních nehod. Dle průzkumu nejvíce rychlost porušují řidiči od 18 - 25 let, druzí jsou 25 - 64 let a třetí 65 a více let. pic.twitter.com/W9qRWi1Ley

— BESIP (@ibesip) 4. ledna 2019

"Nejvíce usmrcených je evidováno na přímých úsecích," uvedl Neřold a doplnil, že příčinou smrtelných nehod nejčastěji bývá nepřiměřená rychlost. "Nejvíce usmrcených a těžce zraněných osob v důsledku nepřiměřené rychlosti z pohledu směrových poměrů komunikace bylo evidováno v zatáčkách, vysoký podíl je pak evidován také v přímých úsecích po projetí zatáčky," upřesnil Neřold.

Kampaně BESIP se letos zaměří na nepozornost řidičů, motocyklisty i dodržování bezpečné vzdálenosti. Ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven bude BESIP pokračovat v kampani "Nepozornost zabíjí", která varuje před používáním telefonu za volantem. Zároveň bude vyzývat i chodce, aby v dopravním provozu byli pozorní a nekoukali do mobilních telefonů. V rámci kampaně budou lidé mít možnost vyzkoušet si na cvičné ploše, jak nebezpečné je používat telefon v provozu.

Další kampaň se bude věnovat bezpečné vzdálenosti, kterou podle průzkumů nejméně třetina českých řidičů nedodržuje. V kombinaci s nepozorností a nepřiměřenou rychlostí je přitom ignorování bezpečného odstupu kritickým faktorem řady fatálních nehod.

BESIP se letos zaměří také na motocyklisty a připraví kampaň zaměřenou na rizikové kolizní situace z pohledu řidičů aut. Při terénních kampaních BESIP nabídne řidičům kontrolu zraku a dále se bude podílet na dalších preventivních projektech, jejichž cílovou skupinou jsou například děti či senioři.

Související

Více souvisejících

Dopravní nehody besip Česká republika

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy