Důchody: Tohle je chybný krok. Stát má pomáhat, místo toho...

Praha - Občanští demokraté nadále kritizují řadu kroků levicové vlády v oblasti sociální politiky. Opozici vadí zejména koncepce ministryně Marksové, podle které by obce musely vyčlenit 5 % bytů na svém území pro sociální bydlení, nesouhlasí ale ani s tím, aby si vláda kupovala loajalitu odborářů zvýšenými příspěvky. Škodlivý je podle ODS i nápad na zrušení vdovských důchodů.

„Koncepce sociálního bydlení z pera ministryně práce a sociálních věcí žene starosty do bezvýchodné situace. Vedení obce bude muset svým obyvatelům garantovat bydlení. Ministryně je ochotna na projekt obětovat 4,6 miliard z rozpočtu rezortu, komu peníze vezme, už neříká. Financování sociálního bydlení nelze zajišťovat přidělováním bytů nebo dokonce jejich stavěním. To se opět vracíme zpět k reálnému socialismu a zahráváme si s nárůstem ghett. Sociálním inženýrstvím podobného typu dělá ministryně z lidí nesamostatně uvažující jedince a zadělává na problémy všem starostům. Zároveň je třeba sociálním šetřením začít rozlišovat zaviněnou a nezaviněnou tíživou situaci. Jestli se nesnažím, odmítám práci, pak mi nezbývá, než bydlet v azylovém bydlení, pokud mám snahu se svojí situací něco udělat, pracuji, starám se o děti, pak mám mít šanci," upozornila ve zprávě médiím expertka ODS pro sociální oblast Lenka Kohoutová.

Sněmovní výbor pro sociální politiku projednal vládní návrh zákona na změnu zákoníku práce. Novela v sobě skrývá možnost uvolnit až desítky milionů na sociální dialog. „Není možné, aby odbory byly financovány z daní nás všech. Jsou zájmovou organizací, která zastupuje jen velmi úzkou skupinu lidí. Prostředky ke svému financování si musí zajistit samy," komentuje Lenka Kohoutová. „Levicová vláda si tímto způsobem jen kupuje loajalitu odborářských bossů. Sociální demokracie jim možná tímto způsobem chce přispět na volební kampaň, až budou v příštích volbách kandidovat v barvách socialistů, jak se to běžně děje," říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

ODS upozorňuje na zcela chybný krok, kterým je nápad ministryně Marksové na zrušení vdovských důchodů. „Ministryně si zřejmě vůbec neuvědomuje tíživou situaci, ve které se osamělí senioři nacházejí. Stát má pomáhat těm, kteří pomoc skutečně potřebují, těm, kteří se vyrovnávají s těžkou životní situací, kterou ztráta celoživotního partnera bezpochyby je. Místo toho vláda často podporuje lidi, kteří se vyhýbají práci a sociální systém akorát zneužívají," uvedla Kohoutová na adresu důchodů.

Expertka ODS pro sociální oblast už dříve řekla serveru EuroZprávy.cz, že Marksová se podle ní nesnaží stabilizovat důchodový systém. "Jediné, co jí napadne, je takováhle hloupost. To pak může říct, že zruší i sirotčí důchody, protože k ničemu nejsou. Průměrný důchod je kolem jedenácti tisíc korun a pozůstalostní důchody budou splňovat svůj účel do té doby, dokud budou důchody takhle nízké. Jestliže se s tím systémem něco neudělá, tak vždy budeme pozůstalostní důchody potřebovat," uvedla Kohoutová.

"Až budou důchody tak vysoké, že si budeme moci dovolit říct, že část je například děditelná, nebo že rozdělíme to, co odvádíme státu na státní důchod a na to, co si spoříme, tak pak si můžeme říct, že po patnácti až dvaceti letech se můžeme bavit o tom, jestli jsou pozůstalostní důchody ještě zapotřebí. Ale to si můžeme říct ve chvíli, kdy nám důchody porostou, v tomto systému si to ale nedokážu představit. Paní ministryně by měla jít a žít plnohodnotným životem měsíc za to, co dostane jen z důchodu," řekla serveru EuroZprávy.cz expertka.

Související

Nemocnice, ilustrační fotografie.

Lepší koordinace zdravotní a sociální péče může ušetřit peníze, tvrdí koalice

Lepší koordinace zdravotní a sociální péče může podle expertky koalice Spolu pro oblast sociální péče Lenky Kohoutové a experta Pirátů a STAN na zdravotnictví Ondřeje Dostála ušetřit peníze. Více individualizované rozhodování a péče tak podle nich nemusí být dražší než současný přístup. Stát by se měl zaměřit na dostupnost služeb a jejich poskytování ambulantní, terénní a odlehčovací formou.

Více souvisejících

Lenka Kohoutová ODS Zbyněk Stanjura

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy