Komise k důchodům prosadila valorizaci i zastropování. Podle opozice je zpolitizovaná a měla by se zrušit

Praha - Odbornou komisi pro důchodovou reformu zřídila s podporou ministerstva financí v roce 2013 ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Za dobu své činnosti se komise zasadila zejména o zrušení druhého pilíře důchodové reformy. Podle opozice však komise pracuje více politicky než odborně a je třeba její zrušení.

Odborná komise pro důchodovou reformu funguje od roku 2013 z podnětu Ministerstva práce a sociálních věcích Michaely Marksové (ČSSD). Za úkol si klade zhodnocení stavu a vývoje trendů českého důchodového systému z pohledu demografie, sociologie a ekonomie. Výsledkem pak má být tvorba takového důchodového systému, který je udržitelný v dlouhodobé perspektivě. 

Komise na začátku měsíce zveřejnila přehled všech návrhů, které od začátku svého působení podala. Většinu z nich vláda schválila a následně je promítla do přijetých zákonů.

V rámci prvního důchodového pilíře jde zejména o návrh revizního systému nastavení hranice důchodového věku. Vláda loni v září schválila věkový strop odchodu do důchodu na 65 let, návrh schválili na jaře letošního roku i poslanci. Vláda zohlednila i návrh komise, který upravoval valorizaci důchodů. Vyšší valorizace má penzistům zajistit takřka stejné tempo růstu příjmů, jaké mají lidé v produktivním věku. 

Vláda zohlednila také návrh komise na zrušení druhého důchodového pilíře, který prosadila už vláda Petra Nečase (ODS). Ke zrušení došlo na konci roku 2014. 

S činností komise ale není spokojená opozice. Podle expertky na důchody za ODS Lenky Kohoutové byl přitom cíl založení komise jasný a sestával za třech bodů. 

"Prvním je zrušení druhého důchodového pilíře, druhým je zafixování věku odchodu do důchodu na 65 let a tím třetím je zvyšování důchodů bez systémových změn, které důchodový systém jako takový potřebuje," uvedla pro EuroZprávy.cz. Tyto cíle ale nevnímá jako pozitivní. 

"Netvařme se, že je správné, že skončil druhý pilíř bez jakékoliv náhrady. Netvařme se, že je všechno v pořádku, že nestabilizujeme důchodový systém, který musí vydržet po generace. Komise pracovala na politickou zakázku a opozice neměla žádný vliv na to, jak komise rozhoduje," říká Kohoutová.

"Podobné komise nemají mít politický, ale ryze odborný charakter. Mají vytyčovat směr, dávat politikům odborná stanoviska, to se nestalo. Tak jednoznačně politicky vedenou komisi jsem za léta, kdy jsem v nejrůznějších pracovních skupinách a komisích v oblasti sociálních témat ještě nezažila," dodala Kohoutová. Jako příklad uvedla problematiku zvyšování důchodů podle vzorců, které komise předložila. Podle Kohoutové se většina vyjádřila proti, a tak si komise počkala na dobu, až bude v komisi většina členů pro a přehlasovali původní odmítavý postoj. 

Komise přišla také s návrhem diferenciace sazeb pojistných odvodů pro rodiny s dětmi. Opatření si klade kromě jiného za cíl také motivovat manželské páry, aby se nebály založit rodinu. Návrh posvětila vláda a čeká se na projednání na půdě Poslanecké sněmovny. Poslední činností komise zatím bylo zpracování návrhu Hledání vyváženějšího způsobu valorizací penzí, který by měl mít na stole premiér vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). 

Předsedou komise je sociolog Martin Potůček, odbornými členy expert na důchodový systém Vít Samek nebo demograf Tomáš Kučera. Komise má i stálé politické členstvo ze všech stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. 

"Věřím, že v tomto složení dále Důchodová komise pokračovat za nového ministra nebude. Věřím, že bude mít nový ministr práce a sociálních věcí všech pět pohromadě a bude chtít systém udržet, zlepšit, nikoliv mylně všechny přesvědčovat, že je všechno v pořádku," uzavírá Kohoutová. 

Server EuroZprávy.cz oslovil i Ministerstvo práce a sociálních věcí, které zatím svou reakci neposkytlo. 

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 
Důchody, ilustrační fotografie. Komentář

Důchody se v letech 2023 a 2024 po letech nicnedělání mění. Co na to Češi?

Je zajímavé, že se v online prostředí českého jazyka za loňský rok, alespoň podle toho, co eviduje Google Trends, mezi nejčastějšími otázkami neobjevila žádná, která by řešila výši nebo změnu důchodů. Tak si tak říkám, že je asi většina lidí na stáří řádně připravena. Dokládá to třeba to, že už se i více lidí v internetovém vyhledavači doptávalo na to, co to je Only Fans. Inu, zřejmě nahota nejrůznějších celebrit láká více než nějaké změny v důchodech. Ale vážně, určitě mi dáte za pravdu, že v roce 2023 byly důchody hned po inflaci, energiích či válkách mezi nejfrekventovanějšími výrazy a náměty, o kterých se mluví. 

Více souvisejících

důchodová reforma důchody Michaela Marksová-Tominová Lenka Kohoutová ODS důchodci, senioři

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy