Rada pro romské záležitosti nesouhlasí s omezením dávek na bydlení

Praha - S omezením dávek na bydlení lidem, kteří žijí v takzvaných oblastech se zvýšeným výskytem nežádoucích jevů nesouhlasí Rada vlády pro záležitosti romské menšiny. Vyzvala ministerstvo práce, aby se zasadilo o vypuštění tohoto pravidla a vyškrtnutí paragrafu ze zákona o hmotné nouzi.

ČTK o tom po dnešním zasedání rady informovala Olga Jeřábková z kabinetu ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD).

Letošní novela o hmotné nouzi dovoluje obcím z části rozhodovat o tom, kdo bude na jejich území dávky na bydlení dostávat. V místech, kde se narušuje veřejný pořádek, ohrožují děti či jsou osoby pod vlivem alkoholu a drog, je možné vyhlásit oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů.

Úřad práce by tam pak nemohl vyplácet doplatky na bydlení novým žadatelům. Dávku tak nedostanou třeba lidé z některých částí Sokolova. Určité ulice a domy chce vyčlenit Přerov či Ústí nad Labem a další města.

Podle rady jde o omezení práv občanů na pomoc v hmotné nouzi. "Je přesvědčena, že institut (oblast se zvýšeným výskytem nežádoucích jevů) nepřispěje k řešení chudoby a negativních sociálních jevů, ale naopak jejich závažnost ještě zvýší," uvedlo tiskové oddělení ministra. Rada ministerstvo práce vyzvala, aby se zasadilo o zrušení příslušného paragrafu zákona o hmotné nouzi a "zajistilo dodržování práv občanů a dalších zásad právního státu".

Některá města a obce řeší potíže s chudinskými lokalitami. V těchto ghettech bývá většina dospělých bez práce, rodiny žijí ze sociálních dávek. Podle výroční zprávy o stavu romské menšiny za loňský rok polovina Romů v Česku žila v sociálním vyloučení. Podle kvalifikovaných odhadů romských koordinátorů to bylo téměř 123.000 lidí. Na okraji společnosti se ocitlo dokonce zhruba 70 procent romských obyvatel Moravskoslezského kraje a asi 60 procent v Olomouckém a Ústeckém kraji. Proti roku 2015 se situace loni nezlepšila.

Rada se dnes seznámila také s podrobnostmi kolem výkupu vepřína v Letech u Písku, kde stával protektorátní koncentrační tábor pro Romy. Vláda odkoupení už schválila. Radní doporučili, aby se nynější letský památník propojil vzdělávací stezkou se zamýšleným pietním místem. Autoři by měli spolupracovat s pozůstalými po romských obětech, míní rada. Pozemky by po odkoupení farmy mělo spravovat Muzeum romské kultury. Pod něj bude od ledna spadat také Památník Hodonín u Kunštátu. 

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?

Více souvisejících

Bydlení Sociální dávky Romové Jiří Chvojka

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

Černý kašel není jediný. SZÚ upozornil na jiné nemoci s podobnými příznaky

Za uplynulý týden přibylo 1 266 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Celkem se již letos potvrdilo 12 239 případů onemocnění. Ústav v aktuální zprávě upozornil i na jiné nemoci, které se podobají černému kašli.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy