Ministerstvo navrhne zvýšení životního minima. Změna by ovlivnila sociální dávky

Ministerstvo práce ještě letos předloží návrh vládního nařízení na zvýšení životního minima. Resort bude prosazovat, aby se částka zvedla od ledna příštího roku. Ministerstvo to uvedlo ve svém plánu legislativních prací, který připravilo pro sněmovní sociální výbor. ČTK má dokument k dispozici. O případném navýšení rozhodne pak kabinet. Minimum se zvedlo naposledy v lednu 2012. Pro samotného dospělého činí 3410 korun, pro děti a další dospělé v rodině je nižší. Částka se využívá při stanovení dávek.

"Mimo plán legislativních prací bude v letošním roce vládě předložen návrh nařízení vlády o zvýšení částek životního a existenčního minima, a to s účinností od 1. ledna 2019," uvedla ministryně práce Jana Maláčová.

Už dřív řekla, že by se životní minimum mohlo zvýšit z 3410 na 3800 korun. Existenční minimum by se pak upravilo z 2200 na 2450 korun. Představuje to růst asi o 11,4 procenta. Pokud by stejné přidání platilo i u dalších osob v rodině, první dospělý v domácnosti by měl místo 3140 korun nově 3500 korun, druhému či dalším dospělým by připadlo místo 2830 korun 3150 korun. Na dítě do šesti let by místo 1740 korun bylo 1940 korun, na dítě od šesti do 15 let místo 2140 pak 2380 korun a na mladé od 15 do 26 let místo 2450 celkem 2730 korun.

Pokud by se částky minima zvedly o 11,4 procenta, minimum rodičů s dvěma malými dětmi by proti dnešním 9850 korunám vzrostlo zhruba o 680 korun. U samoživitele či samoživitelky s desetiletým dítětem by se částka 5280 korun zvýšila o 600 korun. Rodiče se dvěma mladými, kteří studují střední a vysokou školu, by měli mít místo 10.560 korun minimum asi o 1240 korun vyšší.

Resort zatím návrh nezveřejnil. Není tedy jasné, jak vysoké by mohlo přidání být. Navýšení minima by zřejmě zvýšilo výdaje na dávky. Dosáhlo by na ně totiž víc lidí než nyní. S životním minimem se srovnává příjem žadatelů a zjišťuje se, zda mají na pomoc od státu nárok. Například přídavek na dítě či porodné je pro rodiny s příjmem pod 2,7násobek minima.

Výdaje na dávky v posledních letech klesají, a to díky vysoké zaměstnanosti, růstu výdělků i zpřísnění pravidel vyplácení. I když se některým lidem zvýšila mzda či plat jen málo, stanovenou hranici životního minima a příjmu pro výpočet dávky překročili a peníze od státu už nedostávají.

Loňský rozpočet počítal na pomoc v hmotné nouzi se sumou 8,7 miliardy korun, nakonec se vyplatilo 7,4 miliardy. Letos má ministerstvo práce 8,1 miliardy. Za prvních osm měsíců se vyčerpalo 46 procent sumy, tedy 3,7 miliardy. Za celý rok by se tak výdaje mohly dostat pod šest miliard. V příštím roce by do hmotné nouze mělo podle návrhu rozpočtu putovat 6,6 miliardy.

O zvýšení minima rozhoduje vláda svým nařízením. Může to udělat od ledna, pokud růst životních nákladů překročí za sledované období od posledního přidání pět procent. Může ale částky zvednout i za mimořádných okolností mimo termín.

Babišova vláda v programovém prohlášení se zvýšením minima nepočítá. Kritizovaly ji za to odbory. Podle nich by bylo po letech vhodné částku upravit. Minimum nezvedla v minulém volebním období ani vláda ČSSD, ANO a lidovců. Zdůvodňovala to tím, že chce motivovat lidi k práci a raději zvyšovat minimální mzdu. Nynější kabinet s růstem nejnižšího výdělku také počítá.

V minulosti kabinet částky nutné pro život nezvedal pravidelně. Od roku 2007 se minimum navíc počítá jinak. Do té doby se skládalo z částky na výživu a osobní potřeby podle věku, k níž se připočítávala ještě částka na nezbytné náklady na domácnost podle počtu lidí v rodině. V posledních 11 letech se už do minima nezahrnují výdaje na bydlení a posuzují se společně lidé, kteří spolu v domácnosti žijí.

Od roku 2007 se zavedlo také existenční minimum. Tehdy činilo 2020 korun, o pět let později se zvýšilo na 2200 korun. Na tuto částku může z životního minima spadnout dospělý, který si třeba nehledá aktivně práci či neodpracuje stanovený počet hodin prospěšných prací.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) Ministerstvo práce a soc. věcí životní minimum

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy