Vláda se hádá, příjemci dávek jdou do útoku: Padla první žaloba na sKartu

Praha - První žaloba kvůli sociálním kartám, kterou soud dostal, padla kvůli ochraně osobních údajů. Podala ji Jiřina Zárubová, která dostala sociální kartu kvůli přídavku na dítě.

"Má data bez mého souhlasu byla předána soukromému subjektu, což mi vadilo," uvedla Zárubová. Na úřad práce se vypravila kvůli přídavku na dítě. Na dotaz, zda chce dávku přes sKartu či poštou, si zvolila složenku. Přesto jí domů dorazilo oznámení, že si má kartu vyzvednout.

Žalobkyně soudu navrhuje, aby smlouva o zajištění sKaret byla "absolutně neplatná pro rozpor se zákonem", uvedla advokátka Zárubové Lucie Oršulová. Podle ní s daty příjemců dávek může nakládat ministerstvo práce. V rozporu se zákonem je to, že je resort poskytl spořitelně. Ta je pak dala firmě, která výrobu karet zajišťuje.

Zárubovou podporuje Národní rada osob se zdravotním postižením, která projekt sKaret kritizuje od počátku. Podle šéfa rady Václava Krásy jsou k podání žaloby připraveni případně i další příjemci dávek. Advokátka ale uvedla, že nemá smysl podávat nyní několik žalob kvůli neplatnosti smlouvy. Na soud by se podle právničky nejspíš obrátilo víc lidí poté, co by soud prohlásil kontrakt za neplatný. Žádali by o náhradu škod.

SKartu si dosud převzalo přes 273 000 lidí. K vybírání dávek z bankomatu a k placení ji používá asi 29 procent z nich. V obchodech už zaplatili zboží za více než 36 milionů korun, z bankomatu si vyzvedli skoro 958,36 milionu. Přes sKarty dosud proteklo celkem 1,29 milionu dávek za 7,29 miliardy korun.

Ministryně Müllerová se celého projektu odmítá vzdát a na vládu přinesla návrh na změnu systému. Nyní mají držitelé sKarty účet u České spořitelny automaticky. Nově by ho měli jen v případě, pokud by chtěli. Příspěvky a podpory by jim jinak mohl posílat rovnou na jejich účet či poštou opět i stát. Aktuální předloha upřesňuje i osobní údaje příjemců dávek, které může banka dostat. Ministryně tím reaguje na kritiku Úřadu na ochranu osobních údajů, který resortu nařídil, aby do 30. června všechny chyby odstranil.

Svůj návrh změn podporuje resort tvrzením, že na dávky na sKartě nemůže být exekuce a že klienti mají výběr z bankomatu a další služby zdarma. Ministryně ale se svým prvním návrhem na úpravu karet na vládě neuspěla. Premiér Petr Nečas (ODS) tehdy zopakoval své doporučení, aby byl kritizovaný projekt zrušen.

Se zrušením sKaret zásadně nesouhlasí TOP 09. Premiér Nečas uvedl, že uvítá, když mu Schwarzenberg vysvětlí, v čem je sKarta tak výhodná, že by měla být zachována.

"Je taková představa, že se miliardy vyhodí do vzduchu pouze, aby se teď podlehlo politické náladě. S tím nebudeme souhlasit. Konec," prohlásil začátkem dubna Schwarzenberg, jak píšou Lidové noviny.

Související

Prezident Miloš Zeman s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou

Rada postižených slaví 20 let. Přispěla k přijetí zákonů, brojila proti Drábkově sKartě

Prosazení zákona o sociálních službách v Česku či zrušení sKaret, s nimiž si měli potřební povinně vybírat dávky z bankomatů, řadí mezi své dosavadní úspěchy Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Za dvě desetiletí existence přispěla k přijetí řady novel ke zlepšení života handicapovaných. ČTK to řekl předseda rady Václav Krása. Dvacáté výročí NRZP oslavila dnes v Jízdárně Pražského hradu.
Ilustrační foto

Slovensko plánuje projekt sKaret, v Česku to dopadlo fiaskem

Bratislava - Slovensko plánuje zřídit občanům zvláštní účty s platební kartou, na který by obyvatelé země dostávali sociální dávky a jiné příspěvky. Zřízením centrálního registru chce stát kromě jiného získat přehled o platbách, které posílá občanům, informovalo ministerstvo financí. Podobný systém sociálních karet rozběhlo v minulosti Česko, po kritice byl tento způsob vyplácení dávek ovšem zrušen.

Více souvisejících

sociální karta soudy Ludmila Müllerová

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy