Po volbách to začne. Kolik si řekne Česká spořitelna za sKarty?

Praha - Ministerstvo práce je připraveno začít počátkem listopadu, tedy hned po volbách jednat s Českou spořitelnou o případných kompenzacích kvůli předčasnému ukončení projektu sociálních karet. Novinářům to dnes řekl ministr práce v demisi František Koníček. Podle něj existují čtyři až šest řešení situace. Kritizovaný systém sKaret, s nimiž si měli lidé vybírat dávky, měla spořitelna provozovat do roku 2024. Zákon projekt teď zrušil.

"Těch řešení, která se nabízí z pohledu právního, je variantně řekněme čtyři, pět nebo šest. Ale v každém případě, ať už dojde k jednáním o kompenzaci, kde právníci obou stran dospějí k nějaké nespornosti, jak legitimní, tak ekonomické, bude o tom rozhodovat vláda," uvedl Koníček. Jednotlivé možnosti řešení nepřiblížil.

Systém začal fungovat loni v létě, kdy úřady práce začaly vydávat první plastikové sKarty. Lidé si s nimi měli vybírat dávky z bankomatů, mohli s nimi i platit. Dostali k nim totiž automaticky i účet u spořitelny. Většina majitelů sociální karty ho ale nevyužívala, nechala si přes něj peníze od státu jen přeposlat na své konto. Kartu dostalo kolem 280.000 lidí. Podle smlouvy měla spořitelna systém provozovat do ledna 2024. Počítalo se s tím, že by se přes sKarty vyplácely v budoucnu i penze.

Koníček ČTK v polovině září řekl, že má od banky dostat "první nástřel" toho, jak sama vidí své nároky. Už dřív uvedla, že ji systém stál 300 milionů korun. "Z mých úst rozhodně tato částka nepadla. Jestli toto je ten nárok České spořitelny, nemůžu ani vyvrátit, ani zpochybnit," řekl ministr v demisi. Dodal, že nechce případné kompenzace "předčasně kvantifikovat", neprospěl by tím prý státu.

Ministerstvo práce ve svém rozpočtu peníze na případné vyrovnání nemá. Koníček míní, že by náklady neměly padnout na resort, s novelou o zrušení sKaret totiž nepřišel a nesouhlasil s ní. 

Koníček je připraven počátkem listopadu začít s bankou jednat. Generální ředitel spořitelny Pavel Kysilka koncem září v tiskové zprávě sdělil, že jednání začnou po 12. říjnu. Dodal, že banka má zájem "minimalizovat negativní finanční dopady" po změně legislativy, která projekt ruší. 

Komplikace pro držitele průkazů TP, ZTP a ZTP/P

Do měsíce by mělo všech dvě stě osmdesát tisíc držitelů sKaret dostat z úřadu práce psaní s instrukcemi. Pak už byste se ale měli začít starat. Do šedesáti dní od obdržení dopisu musíte místnímu úřadu práce oznámit, jak si přejete dávky dál vyplácet. V praxi to znamená, že se vypravíte na příslušnou pobočku úřadu práce nebo ho vyrozumíte písemně.

Pokud se rozhodnete, že chcete peníze nechat vyplácet dál na stejný účet, teoreticky nemusíte dělat nic. Peníze by vám tam měly dál normálně chodit, i když na dopis z úřadu práce nijak nezareagujete. Pokud ovšem chcete, aby vám peníze chodily na jiný účet, dejte to úřadu včas (tedy do dvou měsíců od obdržení dopisu) vědět. Totéž platí, jestli se chcete vrátit ke složenkám – a nezapomeňte úřadu také sdělit, na jakou adresu si je chcete nechat zasílat, informuje server penize.cz.

Trochu komplikovanější bude situace u osob se zdravotním postižením, ti totiž sKartu využívají také jako průkaz handicapovaného. sKarta jim bude vyměněna za průkazku ZP, ZTP nebo ZTP/P. Jinak pro ně bude platit stejný postup jako pro ostatní držitele sKaret. Čili podobně jako ostatní mohou očekávat dopis z úřadu práce. Z něj se dozví, kdy k výměně sKarty za nové (vlastně původní) průkazky dojde a jak bude probíhat následná výplata peněz, které mu náleží.

Právě výměna průkazek pro zdravotně postižené bude podle Ministerstva práce a sociálních věcí tvořit největší položku v nákladech na zrušení projektu sKarty – na nové průkazky padnou podle předběžných odhadů tři miliony korun. Na další dva miliony by pak mělo vyjít poštovné a příprava informačních dopisů.

Související

Prezident Miloš Zeman s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou

Rada postižených slaví 20 let. Přispěla k přijetí zákonů, brojila proti Drábkově sKartě

Prosazení zákona o sociálních službách v Česku či zrušení sKaret, s nimiž si měli potřební povinně vybírat dávky z bankomatů, řadí mezi své dosavadní úspěchy Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Za dvě desetiletí existence přispěla k přijetí řady novel ke zlepšení života handicapovaných. ČTK to řekl předseda rady Václav Krása. Dvacáté výročí NRZP oslavila dnes v Jízdárně Pražského hradu.
Ilustrační foto

Slovensko plánuje projekt sKaret, v Česku to dopadlo fiaskem

Bratislava - Slovensko plánuje zřídit občanům zvláštní účty s platební kartou, na který by obyvatelé země dostávali sociální dávky a jiné příspěvky. Zřízením centrálního registru chce stát kromě jiného získat přehled o platbách, které posílá občanům, informovalo ministerstvo financí. Podobný systém sociálních karet rozběhlo v minulosti Česko, po kritice byl tento způsob vyplácení dávek ovšem zrušen.

Více souvisejících

sociální karta Ministerstvo práce a soc. věcí Česká spořitelna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy