sKarty definitivně pohřbeny. Kdo zpackaný projekt zaplatí?

Praha - Vyplácení dávek přes sKarty definitivně skončilo. Úřad práce ČR přes ně přestal vyplácet všechny dávky ze systému státní sociální podpory a pěstounů. Lidé už peníze budou dostávat jen na účet nebo složenkou. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. Vyplácení dávek v hmotné nouzi, podpory v nezaměstnanosti a příspěvků pro postižené přes sKarty skončilo už na začátku února.

Do oblasti sociální podpory spadá rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, porodné a pohřebné. Tyto dávky, stejně jako další, se měly původně přes sKarty vyplácet až do konce dubna. "Důvodem urychlení celého procesu byl fakt, že nové informační systémy nemají aplikaci na tento způsob výplaty dávek. A protože sKarta končí, nebylo efektivní a ani ekonomické programy upravovat," uvedla generální ředitelka úřadu Marie Bílková.

Sociální kartu mělo kolem 280.000 lidí. Úřady příjemcům v listopadu poslali dopis s popisem postupu. Klienti měli nahlásit, jak chtějí dávky dál dostávat - jestli poštou, či na svůj bankovní účet. Zatím to neudělalo asi 1000 z nich. "Tyto lidi budeme znovu kontaktovat," podotkla Beránková.

Lidé nemusí sKartu vracet. Úřad práce jí ale doporučuje znehodnotit. Zdravotně postižení, kterým slouží speciální sKarta zároveň jako průkaz OZP, si musí do konce dubna na příslušném úřadu práce zajistit její výměnu za nový náhradní průkaz OZP. Za jeho vystavení nebudou nic platit.

Analytik Patrik Nacher je přesvědčen, že odpovědnost za případné náklady na zrušení nepovedeného projektu sKaret musejí nést lidé, kteří projekt vymysleli a kteří podepsali příslušné smlouvy i přesto, že od samého začátku kritikové upozorňovali na nedostatky a chyby, jako bylo nastavení poplatkové politiky sKarty, nesoulad se zákony, dodatečné legislativní úpravy apod.

"Není možné celou věc uzavřít tím, že to zaplatí daňový poplatník," říká Nacher. "Kritika sKaret se nevynořila náhle, ale provázela projekt od samého počátku a počty různých změn, revizí či dodatečných úprav jen podtrhují fakt, že od samého počátku museli příslušní odpovědní politici a úředníci vidět, že vše není v pořádku," podotýká analytik.

Také banka mohla podle Nachera předpokládat, že může nastat alternativa zrušení projektu. Nicméně je jejím právem se přihlásit o proplacení vynaložených nákladů, připouští analytik.

"Na státu pak je, aby spravedlivě rozhodl, ale aby to opět neskončilo po česku, že to 'zacvaká' erár, protože ten zvládne cokoliv. Podle mého názoru jde o ukázkový, doslova učebnicový příklad, kdy by měla být vyžadována zodpovědnost konkrétních lidí," uzavírá své vyjádření Patrik Nacher. Uvedl to server Kurzy.cz.

Související

Prezident Miloš Zeman s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou

Rada postižených slaví 20 let. Přispěla k přijetí zákonů, brojila proti Drábkově sKartě

Prosazení zákona o sociálních službách v Česku či zrušení sKaret, s nimiž si měli potřební povinně vybírat dávky z bankomatů, řadí mezi své dosavadní úspěchy Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Za dvě desetiletí existence přispěla k přijetí řady novel ke zlepšení života handicapovaných. ČTK to řekl předseda rady Václav Krása. Dvacáté výročí NRZP oslavila dnes v Jízdárně Pražského hradu.
Ilustrační foto

Slovensko plánuje projekt sKaret, v Česku to dopadlo fiaskem

Bratislava - Slovensko plánuje zřídit občanům zvláštní účty s platební kartou, na který by obyvatelé země dostávali sociální dávky a jiné příspěvky. Zřízením centrálního registru chce stát kromě jiného získat přehled o platbách, které posílá občanům, informovalo ministerstvo financí. Podobný systém sociálních karet rozběhlo v minulosti Česko, po kritice byl tento způsob vyplácení dávek ovšem zrušen.

Více souvisejících

sociální karta Úřad práce Sociální dávky

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy