Jurečka letos už do Číny nezamíří. Export není ohrožen, odmítl tvrzení komory

Praha - Ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka chce i nadále se svými čínskými kolegy jednat. A to i přesto, že zrušili schůzku, které už byly odmluvené.

Export českého zboží do Číny jsem neohrozil, domnívá se Jurečka. Chce s čínskými ministry dále jednat. Letos ale už asi do Číny nepoletí, uvedl na briefingu. Ministerstvo podle něj stále nezná oficiální důvody, které vedly čínskou stranu ke zrušení jeho cesty.

S čínskou velvyslankyní dnes o problému jednal náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa. Ze schůzky podle Jurečky vyplynulo, že čínská strana by měla schůzky na úrovni ministrů v budoucnu chtít. „Já sám jsem připraven na ty schůzky dorazit. Považuji za nutné se setkat na té nejvyšší úrovni," řekl s tím, že je připraven také uvítat čínský protějšek na svém ministerstvu. Do Číny ale letos zřejmě už nezamíří. Podobné cesty se podle něj totiž plánují měsíce, do Číny by tak teoreticky mohl zavítat v prvním pololetí příštího roku.

V uplynulých dnech se Jurečka zastal ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který se ve svém úřadu setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Jurečka měl v Číně jednat se svým protějškem a s ministrem pro vodní hospodářství. V úterý však oznámil, že nikam nepoletí, protože ministři plánované schůzky zrušili. Čínská velvyslankyně Ma Kche-čching na dnešní schůzce s náměstkem Tlapou zrušení ministerské cesty nedokázala vysvětlit.

Jurečka tak stále oficiální zdůvodnění nezná. „Schůzky ze strany obou dvou ministerstev na úrovni ministrů jsou zrušeny s tím, že bylo telefonicky zastupitelskému úřadu zdůvodněno, že je to z důvodů, které zajisté obě strany znají. Nebyl tam konkrétní důvod, proč se tak stalo. Nebývá to zvykem," dodal.

Vývoz do Číny z ČR podle něj roste, čemuž kroky ministerstva pomáhají. "Myslím si, že tady ministerstvo pod mým vedením udělalo spoustu kroků, které naopak posilují šance export zvyšovat. I čísla v letošním roce ukazují, že nám ten export z ČR roste," řekl Jurečka. Podle údajů, které však už dříve ministerstvo zveřejnilo, se letos v pololetí export zemědělských a potravinářských produktů do Číny snížil o 4,7 procenta na 300 milionů korun. V loňském roce ale byl s hodnotou 586 milionů korun meziročně vyšší o zhruba třetinu.

Nad jeho kroky dnes vyjádřila znepokojení Potravinářská komora ČR. Podpisy kontraktů za desítky milionů korun na demineralizovanou syrovátku a sušené mléko se podle nich zadrhly. Jurečka ale říká, že nemá žádnou informaci od svého náměstka Aleše Kendíka, který je nyní v Číně, ani od agrárního diplomata Vladimíra Randáčka, že čínské firmy přestaly komunikovat s českými partnery. Vyjádření komory je podle něj politické.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) Ministerstvo zemědělství Čína

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 3 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

Fischer suverénně obhájí senátorský post. Hilšer, Šlachta a Drahoš zřejmě zamíří do druhého kola

Pavel Fischer suverénně obhájí post senátora za Prahu 12 už po prvním kole. Po sečtení drtivé většiny hlasů měl výrazný náskok přes Borisem Šťastným z ANO. Dobře se vede také Jiřímu Drahošovi nebo Marku Hilšerovi, ovšem ti budou muset o přízeň voličů patrně bojovat i ve druhém kole senátních voleb za čtrnáct dnů.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy