Další epidemie ptačí chřipky v ČR? Na Západě už řádí nebezpečný subtyp viru

Praha - Veterináři se stále obávají rizika zavlečení ptačí chřipky na české území. U volně žijících ptáků se nemoc objevila letos například ve Velké Británii, v Dánsku, Švédsku, Německu nebo v Irsku.

V ČR se ptačí chřipka poprvé po deseti letech vyskytla loni, vybilo se kolem 100.000 opeřenců. "Obranou před rozšířením nákazy do chovů drůbeže je především důsledné dodržování pravidel biologické bezpečnosti, jako je například zasíťování nebo zastřešení chovů," uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

V Nizozemsku se objevila vysoce patogenní ptačí chřipka subtypu H5N6 v chovu na konci února. "Pro včasné rozpoznání nákazy je pak nezbytné sledovat zdravotní stav chované drůbeže a vše podezřelé jako jsou úhyny, snížení příjmu potravy či pokles snášky neprodleně nahlásit místně příslušné krajské veterinární správě nebo soukromému veterinárnímu lékaři," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Chovatelé v komerčních chovech mají povinnost hlásit veterinářům případy, kdy ptáci sníží množství sežrané potravy nebo vypité vody o více než pětinu, když klesne produkce vajec o více než pět procent déle než po dva dny a když se zvýší úmrtnost v chovu na více než tři procenta ptactva týdně.

Kvůli nákaze bylo nutné loni utratit v Evropě miliony kusů drůbeže. Ptáci měli téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka. V českých chovech byl kvůli nemoci loni na jaře vybito 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech.

Související

Více souvisejících

ptačí chřipka státní veterinární správa Ptactvo Nizozemí nemoci

Aktuálně se děje

před 13 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy