Drsný útok na ministra: Ze Šumavy nám udělá Disneyland

Praha - Zapadne vila miliardáře Zdeňka Bakaly mezi novými stavbami a lanovkou, která se možná na Šumavě objeví? Opoziční politici se obávají, že zákon o národním parku Šumava přemění národní dědictví na Disneyland. Zákon, který nyní leží v Poslanecké sněmovně, dokonce již počítá s developerským projektem.

"Tento zákon není o ochraně národního parku Šumava, ale o ochraně předem vybrané skupiny podnikatelů, která dostává národní park k tomu, aby zde mohla prosazovat své developerské projekty," přidal se v kritice poslanec Jiří Šlégr (LEV 21).

Zákon počítá s developerským projektem, a to s lanovkou mezi Klápou a Hraničníkem. S tím nesouhlasí poslanec Bořivoj Šarapatka (TOP 09), protože v této krajině sídlí chránění tetřevi. Navíc předlohu neprojednala Legislativní rada vlády, proto ji považuje za nepřijatelnou. Místopředseda sněmovny Jiří Oliva (TOP 09) se domnívá, že nejhorší situace je nyní, kdy žádný zvláštní zákon Šumava nemá. Igor Jakubčík (ČSSD) pak volal po ochraně lidí, kteří na Šumavě žijí.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) navíc v kontroverzní novele zákona navrhuje, aby se mohlo proti kůrovci zasahovat i v části nejpřísněji chráněných území.

První, nejpřísněji chráněná zóna se podle ministerského návrhu zvětší ze současných 13 procent na 26,5 procenta parku, argumentuje návrhem zákona ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Bezzásahové oblasti by měly být na 22 procentech plochy. Návrh ale kritizovala jak opozice, tak mezinárodní odborníci a také stínová vědecká rada parku. "My žádnou rozlohu nezmenšujeme, my ji zvětšujeme na dvojnásobek. Někdo jim 10 let sliboval, že určitě bude 50 procent, že určitě bude 70 procent, ale to nikdo nikdy nevyjednal a nikdo nikdy neschválil," bránil se před tvrzeními Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) ministr.

Druhá zóna parku by měla podle Chalupy ležet na necelých 60 procentech území a třetí na přibližně pěti procentech.

Ve sněmovně jsou tak nyní dva návrhy zákona. Jeden z pera Plzeňského kraje, který poslanec Viktor Paggio (LIDEM) označil za normu, která by změnila Šumavu v lunapark.

Zákon z dílny ministerstva životního prostředí budou projednávat tři sněmovní výbory ve standardních lhůtách. Ve čtvrtek ho poslanci koalice spolu s komunisty podpořili v prvním čtení, respektive nenašlo se dost hlasů pro jeho zamítnutí nebo vrácení vládě na předělání.

Návrh nyní projedná zemědělský výbor, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj a výbor pro životní prostředí, neprošlo ale zkrácení lhůt pro projednávání, jak je navrhovala zpravodajka Kateřina Konečná (KSČM).

Zatím tak není jasná konečná podoba zákona, politici do ní mohou ve výborech silně zasáhnout.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.

Více souvisejících

Ministerstvo životního prostředí šumava Tomáš Chalupa

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 4 minutami

před 6 minutami

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy