Toto jsou nejlepší české recepty. Doporučeno ministerstvem

Praha - Ministerstvo zemědělství uveřejnilo seznam kvalitních českých potravin, které jsou testované a dostali národní značku Klasa. Podívejte se na ty nejlepší jarní speciality z těchto prvotřídních surovin.

Deník Shopaholičky

Na nádivku jako od babičky totiž budete potřebovat krásně libové uzené, jidášům dodá neopakovatelnou vůni český med, k jehněčímu na česneku neodmyslitelně patří dobrý špenát a k pečenému mletému masu křupavé nakládané okurky.

Jidáše

Suroviny:

500 g polohrubé mouky (Mlýn Havlíčkův Brod)200 ml polotučného mléka Bohemilk100 g květového medu (Včelpo)špetka solipůl kostky droždí150 g Farmářského másla Tatra (Mlékárna Hlinsko)2 žloutky z podestýlkových vajec (Schubert partner)hřebíček na dozdobenírozšlehané vajíčko nebo zbylé bílky na pomašlování a mandle na posypání

Postup:

Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce, přidejte žloutky, med, prosátou mouku a sůl. Přidejte máslo a vše vymíchejte ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy a není krásně hladké. Nechte hodinu v teple kynout, poté propracujte a rozdělte na 18 menších kousků. Z každého vytvořte uzlík.

Protože se někde jidášům říká „ptáčky", můžete je také dozdobit hřebíčky, které do těsta zapíchnete jako očička. Nechte půl hodiny až hodinu vykynout, poté potřete vajíčkem nebo bílky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud nejsou krásně zlaté.

Mazanec

Suroviny:

500 g polohrubé mouky (Mlýn Havlíčkův Brod)250 ml mléka Bohemilk100 g cukru (Tereos TTD)150 g Farmářského másla Tatra (Mlékárna Hlinsko)20 g droždí3 žloutky z vajec (Schubert partner)kůra z jednoho citronuvanilinový cukr (Kávoviny)půl lžičky soli100 g rozinekpůl kostky čerstvého droždírozšlehané vajíčko nebo zbylé bílky na pomašlování a mandle na posypání

Postup:

Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce, přidejte žloutky, cukr, prosátou mouku, sůl a citronovou kůru. Přidejte máslo a vše vymíchejte ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy. Poté přimíchejte i rozinky a nechte v míse hodinu v teple kynout. Během kynutí těsto ještě jednou prohněťte, bude se s ním lépe pracovat a bude nadýchanější.

Znovu propracujte, na pomoučeném válu vytvarujte bochník a nechte hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Poté pomašlujte vajíčkem a posypejte mandlemi. Rozpalte troubu na 200 °C, vložte do ní plech s mazancem a po deseti minutách snižte teplotu na 160 °C. Pečte dalších 45 minut, a pokud začne povrch mazance příliš hnědnout,přikryjte alobalem.

Tip: Těsto můžete rozdělit na dva menší bochníčky, ty se ale budou péct kratší dobu. Pokud chcete, aby měl mazanec ještě lepší chuť, můžete těsto připravit den předem a nechat vykynout v lednici. Druhý den ho nechte hodinku povolit, poté z něj vypracujte bochník a nechte ještě hodinu a půl kynout.

Boží milosti

Suroviny:

250 g hladké mouky2 lžíce Božkova tuzemského3 lžíce kvasného lihového octa (Kávoviny)1 vejcekůra z půlky citronu2 vrchovaté lžíce Zakysané smetany Klasik (Mlékárna Kunín)špetka solisměs oleje a škvařeného sádla (ZŘUD - Masokombinát Písek)moučkový cukr (Tereos TTD) na obalení

Postup:

Mouku prosejte na vál, uprostřed vytvořte důlek a do něj nalijte tekuté ingredience a přidejte sůl a citronovou kůru. Zpracujte v dokonale hladké těsto a nechte v lednici aspoň půl hodiny odpočívat.

Poté vyválejte na plátky tenké cca 3 mm a rozkrájejte rádýlkem na čtverečky. Každý můžete ještě uprostřed jemně naříznout. Smažte ve vysoké vrstvě tuku do zlatova, po upečení nechte okapat na papírových utěrkách a poté pocukrujte. Nejlepší jsou ještě teplé.

Vajíčková pomazánka

Suroviny:

4–5 vařených vajec (Schubert partner nebo Zemědělské družstvo Albrechtice)60 g tradičního českého másla Tatra (Mlékárna Hlinsko)1 ½ lžíce plnotučné hořčice Nova2 balení Krémového sýru Žervé (Kromilk)sůl, pepř, nasekaná pažitka

Postup:

Žloutky utřete s máslem, přidejte sýr, hořčici, špetku soli a pepře, nahrubo nastrouhané bílky, dochuťte nasekanou pažitkou a servírujte se škvarkovou bulkou PETA Bohemia.

Pivní chléb

Suroviny:

350 g hladké mouky(Mlýny J. Voženílek)150 g tmavé chlebové žitné mouky (Penam)290 ml tmavého piva Bernard10 g soli20 g droždí5 g drceného kmínu (lžička)

Postup:

Droždí rozdrobte do piva, pořádně promíchejte, do směsi prosejte obě mouky promíchané se solí a přidejte i kmín. Hněťte, dokud těsto nepřestane být lepivé, případně přidejte trochu hladké mouky. Počítejte ale s tím, že během kynutí těsto ještě „vyzraje" a bude zpracovatelné lépe.

Nechte hodinu odpočívat (v misce vymazané olejem) a poté vytvarujte a vložte do moukou vysypané ošatky nebo vymazané chlebové formy.

Nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (přibližně 2–3 hodiny). Troubu rozehřejte na 220 °C, dospod položte kastrolek s vařící vodou, chleba z ošatky vyklopte na rozpálený plech a pečte, dokud chleba není hezky zlatý a na poklep nezní dutě. Úžasně bude chutnat s Farmářským máslem tatra a pažitkou.

Špenátový koláč

Suroviny:

těsto:300 g hladké mouky1 vejce3 lžíce studené vody100 g BIO másla Ekomilk

Náplň:

400 g listového špenátu (Agro Jesenice)250 g Kysané smetany z Valašska (Mlékárna Valašské Meziříčí)50 g BIO másla Ekomilk3 vejcelžička solišpetka pepřestroužek česneku100 g uzené plece Rochus (VOMA)trochu nasekaného tymiánu nebo jiné oblíbené bylinky

Postup:

Mouku prosejte na vál, doprostřed udělejte důlek a do něj nastrouhejte máslo, přidejte vejce a vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočívat v lednici.

Špenát nechte předem povolit v lednici. Rozehřejte máslo, na něm krátce osmažte nakrájený česnek, přidejte špenát, prohřejte, odstavte z plotny a promíchejte s vejci, smetanou, solí, pepřem a bylinkami. Uzené nakrájejte na plátky.

Těsto rozválejte, natlačte do koláčové formy a propíchejte vidličkou, poklaďte několika plátky uzeného, nalijte na něj náplň a dozdobte zbylým uzeným. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C na nejnižší úrovni asi 45 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou a náplň neztuhne.

Chřestový krém

Suroviny:

500 g bílého chřestu2 větší brambory (Blanická bramborářská)750 ml kuřecího vývaru100 ml Smetany ke šlehání 33 % (OLMA) nebo 40% De Luxe (Mlékárna Kunín)lžíce máslasůl, bílý pepř

Postup:

Ve vývaru uvařte brambory nakrájené na kostičky. Chřest oloupejte a spodní cca čtvrtinu odlomte, bývá dřevnatá. Zbytek nakrájejte a dejte na 10 minut povařit. „Hlavičky" chřestu schovejte k dozdobení, jsou křehké a uvaří se rychle. Polévku rozmixujte, případně přeceďte, dochuťte solí, pepřem a dozdobte na másle osmaženými hlavičkami chřestu.

Žemlová nádivka s uzeným kuřetem

Suroviny:

250 g uzeného kuřecího masa, doporučujeme např. Kuře uzené (Drůbežářské závody Klatovy)250 g Hustopečského uzeného (Váhala)300 g bílého pečiva, např. Rosického chleba toustového4 šálky nasekaných listů mladých kopřiv nebo balení listového špenátu (Agro Jesenice nebo Dione)7 vajec60 g máslasvazek pažitkysůl, pepř200 ml mlékašpetka nastrouhaného muškátového oříškustrouhanka na vysypání formy

Postup:

Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků a špetky soli ušlehejte sníh. Pečivo nakrájejte na kostky a zvlhčete mlékem. Ve vedlejší míse utřete máslo se žloutky, přidejte pečivo, nasekanou pažitku, koření, kopřivy nebo špenát (přes noc nechte povolit v lednici), maso a promíchejte.

Nakonec vmíchejte ušlehaný sníh a směs přesuňte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy (velkého pekáčku nebo dvou menších forem na biskupský chlebíček). Pečte asi 45 minut při teplotě 170 °C, dokud povrch nezezlátne.

Jehněčí roláda na česneku

Suroviny:

cca 1,5 kg jehněčí plece3 stroužky česneku400 g listového špenátu (Dione Agrimex)lžička sušené majoránky8 plátků Farmářské zauzené slaniny (Zedníček)3 lžíce olivového olejesůl, pepř

Postup:

Jehněčí plec očistěte od blan a přebytečného tuku a rozkrojte ji tak, aby se z ní dala srolovat roláda. Olivový olej smíchejte s majoránkou, špetkou soli, pepřem a prolisovaným česnekem a touto směsí potřete maso, poté na maso rovnoměrně rozložte slaninu a následně špenát (několik hodin předem ho nechte povolit, případně trochu vymačkejte), lehce posolte, srolujte a zavažte roládu kuchyňským motouzem.

Pečte asi 2,5 hodiny při teplotě 160 °C v nádobě s víkem, průběžně obracejte a podlévejte vodou nebo vývarem, aby maso zůstalo šťavnaté.

Posledních 30 minut pečte bez poklice, aby maso získalo hezkou barvu. Rozstřihněte motouz, nechte chvíli odpočívat, poté nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší.

Svěří kuře na citronu

Suroviny:

1 kuře (Drůbežářské závody Klatovy)1 bio citron2 polévkové lžíce nasekaného rozmarýnusůl, pepř1 kg brambor (Blanická bramborářská)

Postup:

Citron propíchejte a vložte do kuřete. Celé kuře důkladně posolte, opepřete, posypejte rozmarýnem, okolo rozložte oloupané a nakrájené brambory a nechte péct asi hodinu při 175 °C. S kuřetem nejsou žádné starosti, a přitom je výsledek úžasně voňavý a šťavnatý.

"Pštrosí vejce"

Suroviny:

1 kg mletého masa – směsi vepřového a hovězího1 syrové vejce (Zemědělský podnik Albrechtice)špetka majoránky, drceného kmínu, pepřelžička paprikypůl svazku nasekané pažitky50 g strouhanky a trochu navíc na obalenílžička soliněkolik lžic vody8 vařených vajec

Postup:

Maso důkladně propracujte s vodou, vejcem, kořením a solí, případně směs zahustěte trochou strouhanky. Vejce oloupejte a obalte je masovou směsí, poté ještě obalte ve strouhance, budou křupavější. Položte do pekáčku a pečte při 200 °C asi 30 minut. Podávejte s nakládanými okurkami Znojmia od Pika a vařenými brambory.

Veselá omeleta s jarní cibulkou

Suroviny:

5 vajec (Zemědělský podnik Albrechtice)3 jarní cibulky1 velké rajče30 g BIO másla Ekomilk50 g sýru Gran Moravianěkolik lístků bazalkynebo pažitky k dozdobení

Postup:

Italská verze oblíbené omelety. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm nakrájenou jarní cibulku. Poté přidejte nakrájené rajče, které nechte chvíli dusit, aby se odpařila přebytečná šťáva.

Zalijte vejci rozšlehanými se špetkou soli a pepře, přiklopte poklicí a nechte na mírném ohni péct cca 10 minut, dokud povrch neztuhne. Ještě horkou omeletu posypejte nastrouhaným sýrem a bylinkami a podávejte nakrájenou na dílky jako koláč.

Římský salát s pečeným krůtím masem

Suroviny:

2 hlávky římského salátu Pascual z Polabí150 ml olivového oleje2 lžičky hořčice Malva (Kand)75 g sýru Gran Moravia2 lžíce citronové šťávy3 lžičky worcesterské omáčkykrůtí prso Zelenkaněkolik plátků Rosického chleba toustovéhosůl, pepř

Postup:

Krůtí prso okořeňte solí a pepřem a dejte péct, podle hmotnosti to potrvá cca 30–45 minut při teplotě 160 °C. Toustový chleba nakrájejte na kostičky a krátce opečte na troše olivového oleje. Salát omyjte, osušte a natrhejte na menší kousky. Olej smíchejte s hořčicí, worcesterskou omáčkou, citronovou šťávou, lžící nastrouhaného sýru a špetkou soli a pepře.

V zálivce namočte list salátu, ochutnejte, zda je dost ochucená, a případně dosolte nebo dopepřete. Promíchejte se salátem, krutonky, dozdobte hoblinami sýru a na tenké plátky nakrájeným masem.

Deník Shopaholičky

Související

Brambory za sebou mají bohatou historii

Brambory mají svůj mezinárodní den. Co z nich vařili naši předci?

Věděli jste, že obyčejné brambory mají svůj mezinárodní den? Ten připadá každoročně na 30. května. Brambory v našich zemích tvořily od 18. století základní součást jídelníčku všech společenských vrstev a dokonce mnohokrát zabránily hladomorům či epidemiím. Brambory se nejedly pouze jako příloha, ale vařily se z nich i speciální pokrmy. 
Ilustrační fotografie.

Co vařit na jaře? Inspirace pro jídelníček ze starých kuchařek

Jaro v kuchyni, to jsou čerstvé bylinky a první plody, k nimž patří třeba ředkvičky nebo listová zelenina. Že je vhodné tyto zdroje vitamínů a zdraví prospěšných látek po dlouhé zimě zařadit do jídelníčku, to věděli již naši předci, ať už ve středověku nebo před 200 či 100 lety. Inspiraci na jarní jídelníček proto můžeme čerpat ze starých kuchařek, třeba těch středověkých nebo slavné Magdaleny Dobromily Rettigové. Tyto recepty jsou zdravé, výživné a navíc snadné i levné.

Více souvisejících

recepty, vaření Ministerstvo zemědělství

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Princ Harry v dokumentární sérii Heart of Invictus.

Experti rozebrali chování prince Harryho. Návrat domů není vyloučen

Může se princ Harry ještě někdy vrátit do Velké Británie? Poslední roky se to nezdálo být moc pravděpodobné, mladší ze synů krále Karla III. totiž žije s rodinou v USA. Pro tuto chvíli se na tom nic nemění, ale začíná se řešit, zda se princ nevrátí alespoň v budoucnosti. 

před 1 hodinou

Důchody

Papír s informací o růstu důchodů už nepřijde každému, upozornil úřad

Důchody budou od ledna po pravidelné valorizaci vypláceny v nové výši, ale nejde o jedinou změnu. Česká správa sociálního zabezpečení od ledna na základě změny zákona přestává automaticky zasílat valorizační oznámení v listinné podobě. Změna směřuje k modernizaci a zefektivnění komunikace s klienty a ke snížení množství listinných dokumentů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Patrik Hezucký

Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký

Česko v pátek večer zasáhla smutná zpráva. Ve věku 55 let zemřel populární moderátor Patrik Hezucký, jehož proslavily roky úspěšného vysílání ranní show na Evropě 2, na kterém se podílel s kolegou Leošem Marešem. Hezucký strávil poslední dny v benešovské nemocnici, kde bojoval s blíže nespecifikovanou vážnou nemocí. 

před 4 hodinami

Bundeswehr, ilustrační fotografie.

Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých

Německý parlament schválil zavedení dobrovolné vojenské služby ve snaze posílit národní bezpečnost v reakci na ruskou agresi proti Ukrajině. Podle BBC jde o zásadní změnu v přístupu Berlína k armádě, která by se podle kancléře Friedricha Merze měla stát nejsilnějším konvenčním vojskem v Evropě. 

před 5 hodinami

Netflix

Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN

Společnost Netflix triumfovala v boji o získání legendárních studií Warner Bros. a HBO. V pátek ráno Netflix oznámil, že dosáhl dohody se společností Warner Bros. Discovery (WBD) o koupi legendárního televizního a filmového studia a jeho aktiv, včetně streamovací služby HBO Max, za částku 72 miliard dolarů. Toto oznámení podle CNN šokovalo Hollywood a přepsalo očekávání ohledně budoucího směřování WBD, která je zároveň mateřskou společností zmíněné televizní stanice.

před 6 hodinami

Prezident Trump

Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci

Americký prezident Donald Trump a jeho administrativa zveřejnili novou Národní bezpečnostní strategii, která obsahuje výbušné tvrzení. Dokument viní Evropskou unii a migrační politiku z hrozícího a totálního kulturního rozpadu starého kontinentu. Strategie tvrdí, že ekonomické problémy Evropy jsou „zastíněny reálnou a mnohem drastičtější vyhlídkou civilizačního vymazání“ během příštích dvaceti let.

před 7 hodinami

Martin Kuba na 24. kongresu ODS

Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik

Jihočeský hejtman Martin Kuba domluvil odchod z ODS s pravděpodobně budoucím premiérem Andrejem Babišem (ANO). Promluvil o tom v pořadu Osobnost Plus politický analytik Bohumil Pečinka. Z čela ODS brzy odejde dosavadní předseda vlády Petr Fiala, a právě Kuba byl jedním z favoritů na jeho nástupce. Jeho krok jen potvrzuje, že občanští demokraté před sebou mají velmi náročné období.

před 7 hodinami

Mark Rutte, generální tajemník NATO

Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO

Generální tajemník NATO Mark Rutte uvedl, že spojenci zůstanou pevní ve svém závazku podporovat Ukrajinu. Rutte v Bruselu na tiskové konferenci po setkání ministrů zahraničí Aliance přivítal jednání o mírovém plánu pro Ukrajinu, která probíhají za účasti Spojených států. Zároveň však zdůraznil, že podpora Kyjevu nesmí polevit.

před 7 hodinami

Vánoce

Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů

Mluvčí Generálního štábu Hasičského záchranného sboru ČR Klára Ochmanová v rozhovoru pro EuroZprávy.cz promluvila o tom, na co by si lidé měli dávat pozor během období adventu a Vánoc. Upozornila na základní pravidla, jak požárům předcházet, jak se chovat v případě zahoření elektroniky a jakým způsobem správně hasit vzniklý oheň. „Nejdůležitější je nezpanikařit a zachovat klid. K tomu klidu přispěje i to, že jsme na možnost požáru připravení – víme například, kde máme hasicí přístroj a jak ho použít, abychom nemuseli studovat návod až ve chvíli, kdy hoří,“ říká.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska

Summit ruského prezidenta Vladimira Putina a indického premiéra Narendry Modiho v Novém Dillí přinesl další posílení bilaterálních vztahů v oblastech obrany, energetiky a technologií. Putin po jednáních, která se konala v pátek, potvrdil, že Rusko je připraveno pokračovat v nepřerušovaných dodávkách paliv pro Indii, což Moskvě zajišťuje důležitý trh v době západních sankcí.

před 11 hodinami

Vladimír Putin

Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Moskva se zmocní celého ukrajinského regionu Donbasu buď „vojenskými, nebo jinými prostředky“. Tímto postojem se utvrdil v jednom ze svých hlavních požadavků v době, kdy ukrajinští představitelé odjíždějí na další kolo mírových rozhovorů do Spojených států. Putin dorazil ve čtvrtek do Dillí, kde má jednat s indickým premiérem Narendrou Modím.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost

Válka na Ukrajině nadále pokračuje, protože Moskva podmiňuje jednání požadavky ohrožujícími ukrajinskou suverenitu i západní strategické zájmy. Kreml mezitím upevňuje ideologii trvalé konfrontace a rozšiřuje svůj vliv hybridními prostředky od Pobaltí až po Kazachstán. Slábnoucí jednota Západu posiluje ruské ambice a zvyšuje riziko, že konflikt přeroste v širší bezpečnostní krizi, již už nebude možné ignorovat.

před 13 hodinami

Filip Turek

S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum

Nejenom prezident má problém s vládním angažmá poslance Filipa Turka (Motoristé), který by se po poslední rošádě měl stát ministrem životního prostředí, nikoliv šéfem diplomacie. Podle průzkumu nechce Turka v příští české vládě více než polovina lidí. 

před 14 hodinami

Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu

Německý kancléř Friedrich Merz odcestuje v pátek večer do Bruselu, aby se pokusil přesvědčit belgické vedení k podpoře půjčky pro Ukrajinu ve výši 165 miliard eur. Tato reparační půjčka má být financována z peněžní hodnoty zmrazených ruských státních aktiv, které jsou uloženy na belgickém území. Merz zrušil své původní cestovní plány do Osla, aby se mohl zúčastnit klíčové večeře s belgickým premiérem Bartem De Weverem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy