Bělobrádek i Dolejš dávají ruce pryč od Humla. Co provedl?

Praha - Poslanec Stanislav Huml /ČSSD/ si vykoledoval kritiku za své výroku o sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou. Server EuroZprávy.cz oslovil politiky napříč spektrem, co si o Humlově tvrzení myslí. Nezastal se ho ani komunista Jiří Dolejš.

"Zdá se víc než jasné, že tvrdé sankce, které byly vyhlášeny s ohledem na sestřelení civilního letadla s téměř 300 mrtvými, způsobila úmyslně UA armáda. Modus operandi - rukopis - CIA se nedá zapřít," napsal nedávno Huml ve své úvaze na Facebooku.

Oslovení politici ale naznačování Humla o podílu CIA odmítají. "Očekávám, že se minimálně předseda poslaneckého klubu ČSSD od těchto výroků distancuje! Výroky pana poslance jsou přesně ty, které musí pana prezidenta Putina těšit a stačí mu, aby jen počkal, až tu bude více takovýchto Humlů. Já pevně věřím, že se tak nestane," sdělil EuroZprávám.cz místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek byl velmi stručný: "Myslím si o něm své." Evidentně se nechtěl přímo navážet do poslance koaličního partnera. Bělobrádek ale patří k zastáncům tvrdé linie vůči Rusku, takže nepochybně s názorem Humla nesouhlasí.

Nejobsáhleji se k tvrzení Humla vyjádřil místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "V rámci konfliktu na východní Ukrajině byla spuštěna propagandistická válka. Podílí se na ní jak sám Kyjev, tak i Západ a Moskva. Cílem této války není pravda ale ovlivňování lidí - takže považuji za potřebné udržovat si kritický odstup od různých tvrzení. Opak znamená aktivně se podílet na účelových dezinformačních kampaních, což nepomáhá zklidnění situace," napsal.

Humlova slova označuje za pouhé tvrzení a neočekává, že má nějakou superinformaci o sestřelení letadla. "Jeho tvrzení je o to vážnější, že jde o člena vládní koalice, která zastává postoj přijímající názor o angažovanosti Ruska v konfliktu zbraněmi i tzv. dobrovolníky. Zdá se tedy, že dopad té či oné propagandy působí napříč politickým spektrem. Agenti CIA či FBS a další se sice nepochybně o konflikt aktivně zajímají, ale tady nejde o zpravodajské informace ale spíš dezinformace. Na pravdu si budeme muset počkat - i když např. u korejského letadla ji plně neznáme dodnes," dodal.

Humlovi nechce radit v tom, co dělat, ale sám je raději zdrženlivý. "V Doněcku se nebojuje za Prahu, ale je ohrožena bezpečnost Evropy. Zájmy ukrajinských ale i ruských oligarchů těžko mohou být zájmy prostého občana ani levicového voliče. Naším zájmem je stabilita, ukončení občanské války, nepřipustit obnovení závodů ve zbrojení, obnovit kredit mezinárodního práva a místo obchodních válek raději obchodní výměnu a partnerství. Hodnotou je i územní celistvost Ukrajiny. Té ovšem nepomůže ani vstup Ukrajiny do NATO ale ani separatistické tendence často samozvaných struktur," sklouzl nakonec k popsání svého pohledu na celý konflikt.

Stanislav Huml během doby, co působí v politice, pronesl několik kontroverzních výroků. Například zkritizoval tenistku Kvitovou za to, že peníze vyhrané na Wimbledonu bude danit v Monaku, kde trvale žije, a ne v České republice, kterou reprezentuje. Huml také patří k nehlasitějším odpůrcům církevních restitucí. Církvím podle jeho názoru náleží jen duchovní budovy, ne pole či lesy. Poslanec ČSSD zároveň podporuje proruské separatisty na jihovýchodě Ukrajiny.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Stanislav Huml Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy