Česko hazarduje: Západ je prosperita, Kreml agrese, varují zakladatelé OF

Praha - Někdejší zakladatelé Občanského fóra (OF) a slovenské Veřejnosti proti násilí (VPN) ve svém dnešním prohlášení apelují na prezidenty a premiéry ČR a SR. Nelze prý být důvěryhodnými členy západního společenství a zároveň legitimizovat agresivní politiku Kremlu. Kritizují také servilitu českých politiků vůči Číně.

Podle polistopadových hnutí by Česko a Slovensko neměly zpochybňovat svou dosavadní zahraniční a bezpečností politiku, na které stojí jejich svoboda i prosperita. Čtvrt století od pádu komunismu je dostatečná doba na to, aby si prezidenti a premiéři obou zemí uvědomili, že tato svoboda a prosperita je v západním světě a naopak nejistota a rizika byla a jsou mimo západní svět, uvedli v prohlášení signatáři, mezi kterými jsou například Fedor Gál, Peter Zajac, Ivan Gabal, Tomáš Halík, Michael Kocáb a Petr Pithart.

Podobný názor sdílí i někdejší chartisté, podle nich je v zájmu Česka rozvíjet a zkvalitňovat vztahy především s Evropskou unií. Nelíbí se jim proto například, jak "některé podnikatelské kruhy vítají servilitu českých politiků vůči momentálním držitelům moci v Číně".

Za nepřijatelné pak pokládají, aby prezident Miloš Zeman "při návštěvě Číny, kde jsou stovky politických vězňů, prohlašoval, že nechce poučovat o lidských právech, nýbrž učit se, jak stabilizovat společnost". "Představitel ČR se tak vzdává principů listopadové vzpoury a demokratických změn," uvádí chartisté ve svém stanovisku, které podepsala více než stovka lidí.

OF a VPN připomínají, že Česko a Slovensko prožívají výjimečné čtvrtstoletí bezpečí, stability, svobody a rostoucí kvality života, což je důsledkem zhroucení komunismu a sovětského impéria v Evropě. "Ale především je to dílem naší vlastní snahy definitivně ukotvit naše postavení v západním světě, v jeho bezpečnostním, právním a demokratickém sytému," zdůraznili signatáři.Chartisté vidí společnost čtvrt století po konci komunistické nadvlády jako společnost na hliněných nohou, nepřipravenou na zvládání krizí a společnost bez paměti a ideálů. Hlavní příčinou dnešního stavu je podle nich to, že politické strany, které měly být základním stavebním kamenem parlamentní demokracie, selhaly.

OF bylo ustaveno 19.11.1989 v Praze jako široká platforma občanských aktivit, odmítajících totalitní komunistický režim a usilujících o obnovu politického pluralismu, demokracie a právního státu. Jeho vrcholným orgánem byl republikový sněm OF. Na úrovni federace tvořilo OF koalici s VPN, v ČR pak s ČSL a KDS. Na podzim 1990 zaujalo pozici pravého středu, současně se uvnitř hnutí vyhranilo pravicové (pozdější ODS) a levicové křídlo (pozdější OH).

V říjnu 1990 byla zřízena funkce předsedy OF, do níž byl zvolen Václav Klaus. Hned po volbách v roce 1990 hnutí opustila Liberálně demokratická strana (LDS). Začátkem 1991 se OF i jeho poslanecké kluby rozpadly na samostatné politické subjekty: ODA, ODS, Občanské hnutí (OH) a další.

Související

Demonstrace studentů na Národní třídě. (17.11.1989) Rozhovor

Chartisty změna režimu zaskočila, revoluce byla v bezpečí až zvolením Havla, říká historik Svoboda

ROZHOVOR – Byli zaskočeni, jak rychle se dostali k moci. Historik Libor Svoboda tvrdí, že někteří chartisté byli překvapeni rychlými změnami, které odstartovala Sametová revoluce 17. listopadu 1989, od níž dnes uplynulo 31 let. „Následující události i vývoj byl tak rychlý, že opozice byla ze všeho překvapena. Najednou byli potřeba odborníci na řadu oblastí, jako je ekonomika či právo a podobně. Proto museli být povoláni i lidé z takzvané šedé zóny. Typický je příklad Václava Klause,“ říká v rozsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz Libor Svoboda.

Více souvisejících

Občanské fórum Tomáš Halík Petr Pithart

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy