ODS rázně: Levice a "populistický oligarcha" takto kazí kapitalismus

Praha - Ekonomický expert ODS Jan Skopeček si nemyslí, že Česká republika žije v čistém volném trhu. Viní z toho jak levicové vlády, tak vnější vlivy. Řekl to na konferenci 25 let kapitalismu v České republice.

Podle Skopečka je nutné hájit období transformace, kterou považuje za jednoznačný úspěch. "Byl to obdivuhodný proces liberálních změn znamenající demontáž nesvobodného, diktujícího a regulujícího státu, který tehdy vstupoval velmi nevybíravě snad do všech sfér životů tehdejší společnosti," řekl.

Jako příklad úspěchu transformace uvedl Skopeček například to, že Česká republika zaznamenala nejnižší transformační pokles ze všech postkomunistických zemí. Zmínil také rychlý růst domácí ekonomiky, kterému se vyrovnalo pouze Slovinsko. Díky tomu jsme prý dodnes nejvyspělejšími zeměmi bývalého východního bloku.

Dalším pozitivním bodem byla podle Skopečka relativně nízká inflace v Česku. Ta zde dosáhla 110 %, zatímco například v Estonsku prý až 9086 %, v Rusku 289 000 % a na Ukrajině 46 milionů procent. Také zdůraznil nízkou nezaměstnanost, která v první polovině 90. let byla průměrně 3,1 %.

"Otázka dneška je však jiná a velmi vážná. Žijeme i dnes, 25 let po pádu komunismu, v kapitalismu? Lze náš dnešní ekonomický systém považovat za čistou tržní ekonomiku? A jsou tendence prosazující se v hospodářské politice u nás a na evropské úrovni v souladu s tímto ekonomickým systémem?" ptal se Skopeček.

Klíčovým prvkem kapitalismu jsou podle něj podnikatelé, kterým prý dnešní doba nepřeje. Vláda prý preferuje velké korporace. "Ty jsou schopny si na naší socialistické vládě vymoci regulace, které jsou pouze v jejich zájmu a ničí konkurenční prostředí v neprospěch menších individuálních podnikatelů. Směřujeme zkrátka ke korporativistickému státu," vysvětlil.

Ztráta soukromí z Orwellovského světa

Antitržní tendence lze podle Skopečka sledovat už od nástupu Miloše Zemana do vlády. "Tehdy začalo budování tzv. sociálního státu blahobytu, trend stále většího státního přerozdělování a deficitů veřejných rozpočtů. Vladimír Špidla to spolu se svým tehdejším ministrem financí Bohuslavem Sobotkou dovedl do zcela absurdní podoby, kdy v rekordních dobách růstu realizovali rekordní deficity veřejných financí," kritizoval Skopeček přístup sociálních demokratů.

K tomu je prý třeba přičíst i vnější vlivy, například vývoj evropského integračního procesu. Ten se prý z původního dobrého nápadu, podporujícího šíření volného obchodu a dobrovolnou ekonomickou spolupráci, proměnil v proces, který omezuje suverenitu a svobodu.

"Je tak potřeba konstatovat, že 25 let od pádu komunismu si o čisté tržní ekonomice můžeme nechat jen zdát. Přemíra regulací (domácích i evropských), vysoké daně, velký stát a vysoký objem státního přerozdělování jsou s tržní ekonomikou v přímé kontradikci. Tržní ekonomiku jsme velmi výrazně a zásadně omezili a spoutali. V plnohodnotném kapitalismu, se všemi jeho výhodami a možnostmi, 25 let po pádu komunismu nežijeme," míní Skopeček.

Kroky dnešní levicové vlády prý ukrajují další zbytky svobody jak v ekonomické oblasti, tak v soukromí. "Zásah do soukromí občanů v podobě připravované možnosti státu dívat se do bankovních účtů je jak vystřižený z Orwellovského světa. Vládne nám nejen populistický oligarcha, což je samo o sobě neštěstím, ale ještě nám ordinuje jednu z největších ztrát soukromí, a tedy i svobody, od roku 1989," řekl Skopeček.

"Kapitalismus a svoboda zkrátka nemají v současné době na růžích ustláno. Stejně jako řada milovníků svobody jsem ale přesvědčen, že ta je nevykořenitelnou součástí lidské přirozenosti a že opět přijde čas, kdy její míra v našich životech vzroste. Snažme se pro to, prosím, každý udělat maximum možného," dodal.

Související

Ilustrační fotografie. Původní zpráva

Platba v hotovosti má zůstat zachována, shodují se politické strany a ČNB. Její odmítání je problém

SPD chce zavést platbu v hotovosti mezi ústavní práva, přestože je odmítání tohoto druhu plateb nelegální. EuroZprávy.cz proto oslovily všechny parlamentní strany s tím, co si o předloženém návrhu myslí. Vyjádření zaznělo i z České národní banky. Odmítání hotovosti je stále častější problém, proti tomuto trendu prý bojuje i Evropská centrální banka. 
Jan Skopeček (ODS)

Úspory v letošním rozpočtu musí být vyšší než 20 miliard korun, míní Skopeček

Úspory v rozpočtu na letošní rok budou muset být vyšší než 20 miliard korun. V diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Zopakoval, že pokud by žádné úspory nepřišly, činil by deficit na konci roku 400 miliard Kč. Plnění rozpočtu se podle něj ve druhém pololetí bude vyvíjet lépe než v prvním. Schválený rozpočet počítá za celý rok se schodkem 295 miliard korun.

Více souvisejících

Jan Skopeček (ODS) kapitalismus 17. listopad

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy