ROZHOVOR | Havel má krev na rukou, může za nízké důchody, neuměl dělat politiku, hřmí komunista

ROZHOVOR - Václav Havel, od jehož smrti uplynou ve čtvrtek tři roky, byl podle zastupitele města Náchod za KSČM a ekonoma Pavla Janečka podprůměrným politikem, který má krev na rukou. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také prozradil, že lidé, kteří v listopadu roku 1989 cinkali klíči, byli podvedeni.

Jak na Václava Havla po třech letech od jeho smrti vzpomínáte?

Václav Havel je symbolem pro malou část našich občanů, i když byl významnou osobností, ať s tím už souhlasíme nebo ne. Myslím si, že soudobý kult Václava Havla je přehnaně glorifikovaný, v podstatě nesmyslný a jen dokonale ukrývá skutečné problémy, na které by se politik měla soustředit, pod roušku lidských práv, samozřejmě v režii USA. Náš bývalý prezident byl ve skutečnosti jen podprůměrný politik a dramatik s charismatem na kterého se „pravdoláskaři" dívají skrze růžové brýle dokud nevystřízliví. Dovolil uskutečnit privatizaci a nebyly na to ani vytvořené zákony. Byl to prostě idealista, který neuměl dělat praktickou politiku a podle toho to také dopadlo, tristně.

Takže se domníváte, že jeho význam je dnes přeceňovaný?

Samozřejmě pane redaktore, na místě je spíše kritika, ale domnívám se, že lidi už se o něj tolik nezajímají, mají jiné starosti. Co mrtví a umučení lidé v Srbsku, Afghánistánu, Iráku, Libyi? Vždyť má krev na rukou.

Proměnilo se podle Vás během posledních tří let vnímání jeho osoby ze strany veřejnosti?

Věřím, že lidé již dávno prozřeli a zjistili v čem byli podvedeni, když cinkali klíči. Havel pracoval úspěšně na likvidaci suverenity České republiky, v podstatě ji zaprodal Washingtonu. Jeho vize, abychom byli protektorátem USA je pro mě zcela nepřijatelná, stejně tak jako jeho přátelství se sudetskými Němci.

Havla si obecně více váží v zahraničí než u nás. Co za tím podle Vás stojí?

Pochybuji, že si ho váží lidé v Srbsku. Zahraničí je nejen USA a země na západ od nás. Tam mají odlišné informace naservírované „objektivními médii". Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet. Ti, co to tady zažili na vlastní oči, tak mají na danou věc mnohem střízlivější pohled a mnoho z nich už to začíná chápat.

Vzpomínky na Havla se různí. Někteří na něj myslí s úctou, jiní mu nemohou přijít na jméno. Čím je podle Vás tento názorový rozkol způsoben?

Zkušenostmi, osobním kontaktem, charismatem, manipulací. Dále zejména jeho „vlastním" pojetím demokracie, neboť to, co „populisticky" nazýváme v jiných zemích porušováním lidských práv, je prostě součástí jejich historické tradice a my jim nemůžeme nic vnucovat.

Jak hodnotíte osobu Havla v roli českého prezidenta?

V hodnocení převažují negativa, vzpomeňte si na to, jak Havel řečnil, že komunisté straší nezaměstnaností, ale že se to nikdy nestane, a aby se lidé nebáli. Počet nezaměstnaných je extrémně vysoký, republika rozkradená, platy žalostně nízké, na důchody nejsou peníze, ono dnes vlastně na nic nejsou peníze a ani nebudou, není už kde brát. A co taková amnestie z roku 1990? Vědomě vypustil na svobodu nebezpečné kriminálníky, kteří dále vesele páchali závažnou trestnou činnost, a tím ohrozil slušné obyvatelstvo. I omluva sudetským Němcům byl nesmysl, ona převážná většina sudetských Němců se totiž přidala k Hitlerovi a tím pádem nevidím na odsunu nic špatného.

Chápu to tedy správně, že za současnou výši důchodů nebo platů může podle Vás svým dílem i Havel?

Samozřejmě na tom má svůj lví podíl. Nevýdělečné firmy se zavřely, podniky se vytunelovaly, tím počet nezaměstnaných vzrostl. Suma sumárum republika se rozkradla a už nezbyly pro obyčejné lidi peníze, nehledě na to, že rozdíl mezi bohatými a chudými se extrémně zvýšil a tento trend pokračuje. Na jedné straně „poctiví podnikatelé" miliardáři a na druhé lidé, co s těží vyžijí do příští výplaty. Rád bych připomněl jeho legendární slova z roku 1990; „Jsou lidé, kteří kalí vodu a panikaří, že se bude zdražovat. Dávejte si na ně pozor!" Za rok extrémně stoupla inflace a zdražovalo se. Je někdo z jeho obdivovatelů schopen obhájit tyto lživé a účelové výroky? On Zápotocký také takhle mluvil před měnovou reformou v roce 1953 a jak to dopadlo všichni víme.

Za co si Havla nejvíce vážíte?

Byl určitým symbolem naší země, šel za svým cílem, i když se mu to nepovedlo. Na druhou stranu ČR má mnohem víc osobností, které by měly být připomínány, ne jen někoho, kdo všechno zboural a nic nevytvořil.

A naopak, co mu nikdy neodpustíte?

O mrtvých jen dobře, ale humanitární bombardování, uznání Kosova, to bylo nešťastné a nemělo se nikdy stát. Připomeňme si, jak v roce 1999 dopadly bomby na stát v centru Evropy. Půl miliardy lidí ze států uskupených v NATO zahájilo bombardovaní několikamilionového národa. Dneska by už některé děti dovršily plnoletosti, kdyby je nezavraždily kazetové bomby z USA. Ještě dnes, když potkávám kamarády ze Srbska, tak vyprávějí, jak mohly jejich rodiny zahynout, když NATO rozbombardovalo velvyslanectví v jejich blízkosti.

Který Havlův citát nebo jeho myšlenka Vám nejvíce utkvěla v hlavě?

Každému se snad vybaví - Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí! Ona je to spíše lež a nenávist, kterou pod praporem svobody a demokracie USA rozsévají „pravdoláskaři", kteří dávají zelenou střílení do obyvatelstva a bombardování jejich domovů.

Související

Více souvisejících

Václav Havel Pavel Janeček (KSČM) rozhovor

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy