Vláda kývla na azyl pro 15 syrských rodin. Je z toho pozdvižení

Praha - Dnešní rozhodnutí vlády udělit azyl 15 syrským rodinám kritizují ODS a Úsvit. Naopak neziskové organizace a Mladí zelení to vítají a žádají férový výběr rodin.

"Považuji toto rozhodnutí za chybné. Lidem postiženým občanskou válkou můžeme pomoci mimo území České republiky. Především můžeme podpořit práci uprchlických táborů na území Sýrie, které kontroluje syrská vláda. Zadruhé můžeme podpořit fungování uprchlických táborů v bezprostředním sousedství Sýrie - tedy v Jordánsku, Libanonu a Turecku. Zatřetí: česká vláda by se měla v rámci Evropské unie a NATO zasadit na ukončení jakékoliv podpory syrských islamistických povstalců," uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

ODS je proti trvalému automatickému přesídlení 15 rodin, humanitární pomoc uprchlíkům ale vítá. "Podporujeme přijetí uprchlíků pouze po dobu trvání nutné léčby, kterou ve svém regionu nemohou podstoupit. Odmítáme však, aby zde tito lidé automaticky zůstali, zejména pokud nemáme dostatek informací, zda budou schopni se dobře integrovat," uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Vláda zároveň musí přijmout konkrétní opatření, která zajistí bezpečí a svobodu všem občanům ČR: „K těmto otázkám se musíme postavit otevřeně, nenechat se svazovat jazykem politické korektnosti a podobnými nesmysly," vyzývá Petr Fiala. Cestou k řešení problémů je například zpřísnění imigrační politiky Evropské unie. V žádném případě se nejedná o omezení schengenského prostoru, ale o nutnost být citlivější vůči motivacím těch, kteří k nám přicházejí z jiných kultur.

"V tomto kontextu musí vláda vyvinout tlak na integraci osob, které již na našem území žijí. Naše společnost nesmí ustupovat těm, kteří chtějí omezit základní občanské svobody. Nelze dopustit, aby se útoky proti podstatě demokratického státu množily a vedly k jeho destrukci. Součástí přijatých opatření mají být i vyšší tresty pro ty, kteří spolupracují s teroristickými organizacemi. Není možné, aby lidé, kteří připravují útoky proti bezbranným civilistům, páchali tuto činnost bez obav z přísného trestu," zní ze strany.

ODS bude iniciovat diskuzi o těchto tématech na půdě Poslanecké sněmovny: „Budeme se ptát ministrů, jaké konkrétní kroky vláda učiní, aby zajistila bezpečnost všech občanů. Budeme se ale také zajímat o aktivity muslimských organizací v České republice, stejně jako o způsoby a zdroje jejich financování," doplňuje poslankyně Miroslava Němcová.

Naopak Mladí zelení a neziskové organizace, které se uprchlictvím a migrací zabývají, rozhodnutí vlády vítají. "Považujeme to za důležité gesto solidarity jak směrem k uprchlíkům, tak i k dalším státům Evropské unie, které se do pomoci uprchlíkům prostřednictvím přesídlení již dříve zapojily," uvedla Šárka Antošová z Amnesty International Česká republika. Obdobně se vyjádřili i zástupci TOP 09, podle nich by Česko mohlo přijmout mnohem více syrských uprchlíků.

Psali jsme:
Česko se migrační vlně nevyhne, burcuje TOP 09. Už navrhla opatření Vláda souhlasila s azylem pro vybrané syrské rodiny
 

Vadí jim ale, jaká kritéria chce vláda pro výběr rodin používat. "Je alarmující, že ministr (vnitra Milan) Chovanec nadále zdůrazňuje 'křesťanský původ' přijímaných uprchlíků. Hlavním kritériem pomoci musí být míra ohrožení konkrétních osob. Plošný důraz na osoby určitého vyznání může vést k nerovným podmínkám při jejím poskytování, a popřít tak zásady humanitární pomoci," dodala Elena Tulupova z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

uprchlíci Hnutí Úsvit přímé demokracie Milan Chovanec

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu dostal nůž na krk. Ganc chce nový plán pro Gazu, pohrozil demisí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dostal ultimátum od ministra a člena válečného kabinetu Bennyho Gance. Ganc v sobotu pohrozil demisí, pokud do 8. června nedojde k přijetí nového plánu války v Pásmu Gazy. Informovala o tom agentura AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy