Ve Sněmovně bylo opět veselo. Téma dne: Česká televize

Praha - I dnes bylo mezi poslanci veselo. Postaral se o to Miroslav Kalousek, který se navážel do Martina Komárka (ANO) kvůli jeho přístupu k hospodaření České televize. Poslanci rovněž jmenovali nového člena Rady České televize, kterým bude vysokoškolský pedagog Daniel Váňa. Rozhodli o tom dnes v tajné volbě.

O doplnění rady o posledního člena se Sněmovna pokusí na červnové schůzi. Předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO) poslancům řekl, že buď budou vybírat ze tří neúspěšných kandidátů, nebo jim mediální výbor bude muset nabídnout nové adepty.

Ekonom a historik Váňa, který teorii mediální komunikace a také hospodářské dějiny přednáší na jedné z fakult Vysoké školy ekonomické, dostal 104 poslaneckých hlasů ze 166 odevzdaných. Doktor získal 77 hlasů, ke zvolení mu chybělo sedm. Šarapatku volilo 68 poslanců a Cílka 47.

Zprávu o hospodaření ČT podpořilo 91 poslanců, proti byli spolu s KSČM nezařazení poslanci Tomio Okamura, Milan Šarapatka a také poslanci ANO Jana Lorencová a Miloslav Janulík. Komunista Jiří Valenta poukazoval na údajné plýtvání penězi ze strany ČT, která podle něj vysílá někdy "neobjektivní a názorově nevyvážené pořady" typu Historie.cs, který ale podle Kolovratníka získal několik prestižních ocenění. Gabriele Hubáčkové (KSČM) zase vadil pořad 168 minut, kde prý "kamarádi kamarádů bez uzardění a pod záštitou svobody slova dehonestují naši práci, práci vlády a práci prezidenta".

Předseda volebního výboru Martin Komárek (ANO) uvedl, že "s médii se neválčí" a že politici by se neměli k pořadům a jejich obsahu vyjadřovat. Podle něj je ale špatný zákon o České televizi, který Radě ČT dává prý jen minimální pravomoci ke kontrole a spoluvytváření hospodářské politiky ČT. Předseda poslanců ODS Miroslav Kalousek to označil za "zarputilý nájezd těch, kteří ovládli mediální prostředí v České republice" a za snahu dostat do područí i veřejnoprávní média.

Projev Martina Komárka: Mluvil jsem o tom, pokud jsme to za oběd nezapomněli, že je špatný zákon o České televizi. Je špatný ze dvou důvodů. Dává Radě České televize oproti všem civilizovaným evropským zemím jen minimální pravomoci ke kontrole a spoluvytváření hospodářské politiky televize. Televize navíc dává o své činnosti a hospodaření dvě rozdílné zprávy, které se k nám dostávají po půl roce. Ten zákon naopak je ale dobrý v tom, že politikům neumožňuje zasahovat nejen do chodu televize, ale neumožňuje jim ani řídit Radu České televize. Umožňuje jim pouze tu radu volit. To je podle mne dobré. Je to velice vysoká, velmi pohodlná míra nezávislosti veřejnoprávních médií. Řekl bych, že je největší v Evropě a já jsem rád, když jsou veřejnoprávní média nezávislá.

Přesto se vyjadřuji dlouhodobě k práci Rady České televize kriticky, protože si myslím, že i přes omezené pravomoci může být vůči vedení České televize asertivnější, a prosím, teďka třikrát až čtyřikrát podtrhuji, nikoliv co se týče obsahu, do obsahu bychom opravdu neměli mluvit, média jsou nezávislá, mají zůstat nezávislá pokud možno do skonání věků, ale co se týče hospodaření. Česká televize hospodaří s šesti miliardami peněz, které jí posílají koncesionáři. Je to vlastně jakási nepřímá daň, která se týká skoro všech domácností. A řekl bych, že televize je nejméně kontrolovanou institucí, co se týče zadávání veřejných zakázek. Je chvályhodné, a televize v tom naplňuje zákon, že dává práci a zakázky soukromým producentům, hercům a dalším. Ovšem když jakýkoliv starosta, a je tady starostů hodně, nechá vykopat za padesát tisíc od Františka jímku, tak mu - jak si starostové stěžují - přijde padesát kontrol a ještě může být pohnán před soud. V televizi žádná taková kontrola neexistuje, a nejedná se o padesát tisíc, jedná se o stamiliony korun.

Myslím si, že to není dobrý stav. Musí ho napravit zákon. My jsme se - a to je potřeba si přiznat - s tím zákonem zpozdili, ale už teď je podle mne v zájmu televize a v zájmu Rady České televize, aby byla zcela transparentní. Kavčí hory by neměly být víc Kafkovým zámkem, ale spíše skleněným domem, do kterého je vidět. Česká televize z hlediska zákona má pracovat s vyrovnaným rozpočtem, tzn. všechny prostředky, které získá, má dávat do výroby pořadů pro nás.

Za minulého vedení Česká televize pracovala s přebytkem, vytvořila si několikamiliardový polštář. Současné vedení televize tento polštář rozpouští, což je oboje více méně proti duchu a liteře zákona. Zajímavé je, že rady oběma ředitelům za naprosto protichůdné jednání dávají stejné, poměrně vysoké odměny. Ale já peníze každému přeji, takže si je určitě generální ředitelé zaslouží.

Z této netransparentnosti samozřejmě vyplývá ale velký problém. Jsou to různá podezření, že hospodaření televize je nejen netransparentní, ale že se na něm přiživují různé poradenské firmy, že jsou nadhodnoceny ceny, že se pomáhá kamarádům, že je to jakýsi "jánabráchismus".

Já nevím, zda je to pravda, a pevně doufám, že není, ale zdůrazňuji - zase třikrát - nevím to, protože ani Rada České televize, ani tato Poslanecká sněmovna nemá skutečný obraz, jak Česká televize hospodaří. A myslím si, že na rozdíl od toho, abychom zasahovali do práce České televize, na obraz o jejím hospodaření právo máme, protože jsou to skutečně veřejné peníze.

Já samozřejmě nechci, jako někteří mí předřečníci, vědět, kolik vydělává ten který moderátor, nebo ta která herečka. Opravdu to jsou údaje, které by mohly vzbudit závistivé pocity. Rád bych věděl, zda veřejné peníze, zda těch mých 135 korun, které posílám, využívá televize hospodárně, zda její projekty nejsou předražené, zda skutečně výkon odpovídá vložené investici.

Já se tu občas potkávám s paní Markovou, která nás poslance za peníze České televize přesvědčuje, že je všechno v pořádku. Mne už teď nezdraví, což je mi líto, protože je to velmi inteligentní a pohledná dáma, ale přesto budu říkat nikoli, že Česká televize nemá něco v pořádku, to mi absolutně nepřísluší, já nechci mluvit o tom, jaká je či není Česká televize. Já chci mluvit o tom, a budu to stále opakovat, že něco v pořádku nemá Rada České televize. Že Rada České televize má být asertivnějším partnerem generálnímu řediteli, že má více kontrolovat hospodaření České televize a že má být zkrátka oboustranným polštářem. Ono je správné, a říká se to, že Rada je tím polštářem, který odstiňuje vliv politiků na Českou televizi. Ale zároveň by to neměl být polštář, který něco zakrývá veřejnosti.

Já ve dvou věcech bych to chtěl upřesnit. Samozřejmě že televize soutěží veřejné zakázky, když jde třeba o stavbu chodníku nebo šití montérek pro místní zřízence. Není však pravdou, že soutěží seriál První republika nebo něco podobného. Když jsem mluvil o těch stovkách miliónů korun, které nejsou kontrolovány, měl jsem pravdu, je to skutečně tak. Nesoutěží se umělecké projekty, o tom se rozhoduje, v podstatě jediný, kdo o tom rozhoduje, je generální ředitel, protože je jediným statutárním orgánem televize.

Tak abychom se nepletli, skutečně stovky miliónů korun nejsou nijak kontrolovány. Doufejme, že konečně schválíme zákon o registru smluv, kde by se to mohlo změnit. Já neříkám, že jsou ty zakázky špatně. Opakuji, já neříkám, že jsou špatně, já jenom říkám, že nejsou kontrolovány, že jsou netransparentní a myslím si, že Rada by to měla dělat.

Druhá věc. Nemyslím si, že by poslanci museli chodit na volební výbor, když mají nějaké výhrady ke zprávě České televize. Já bych také nešel na hospodářský výbor se doprošovat, kdybych měl nějaký problém s tím, že ČEZ špatně hospodaří s elektřinou. Opravdu ne. Já myslím, že ve Sněmovně máme právo si to vyříkat aniž bychom museli chodit na výbory, byť všechny na volební výbor zvu. Bývá nás tam občas málo, bude nám veseleji, zasmějeme se.

Projev Miroslava Kalouska: Kdybychom tady opravdu projednávali výroční zprávu a opravdu se snažili, aby ta veřejnoprávní instituce byla lepší, tak si umím představit spoustu kritických poznámek a spoustu připomínek k činnosti České televize. Ale ono to tak není.

Tady padají jenom zástupné argumenty. Jedna rovina je úroveň hospodaření České televize, možná úroveň práce Rady, a ta druhá rovina je to, čeho jsme dnes a denně svědky, zarputilý nájezd těch, kteří ovládli mediální prostředí v České republice, z nichž na prvním místě je šéf Agrofertu (Zvedá se hluk v sále.) a zoufalá snaha dostat do područí i veřejnoprávní média, která ještě odolávají.

Předseda volebního výboru, lokaj tak trapný a směšný, že si z něj dělá srandu i jeho vlastní šéf a vůbec si ho neváží, se nám tady neustále snaží namluvit, že bychom pod jím formulovanými zástupnými důvody měli neschválit Radu České televize, a tím umožnit jeho šéfovi, kterému by se tím možná zalíbil, získat na Českou televizi větší vliv.

Byť máme tisíce kritických připomínek, tak nic takového nepřipustíme. Lokajovi se vysmějeme a jeho šéfovi řekneme ne. My jsme pro schválení této zprávy.

Projev Martina Komárka: Já vidím, že si pan Kalousek svou lidskou i politickou derniéru skutečně užívá v jakémkoliv stavu. Já mu to přeju. Vím, že on už je teď pomalu TOP bez Star a za chvíli bude topless, takže mě může urážet jak chce. Je to sranda, mě to baví, zasmějeme se tomu.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Miroslav Kalousek Martin Komárek

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy