Británie si vyskakuje a vydírá EU. Nám se toho hodně také nelíbí a býváme přehlasováni, zlobí se komunistka

Praha/Brusel – Britský premiér David Cameron včera představil svoje požadavky, se kterými spojuje setrváním Velké Británie v Evropské unii. Evropská komise má k některým bodům výhrady, stejně jsou na tom i čeští europoslanci. Podle Kateřiny Konečné (KSČM) mluví o vydírání.

Samotný text, který Cameron předložil, obsahuje mnoho bodů, se kterými by se podle Konečné dalo souhlasit. „Ovšem dost mi vadí, že si jedna členská země takto vyskakuje, strhává na sebe pozornost a vydírá, pokud nebude po jejím, tak odejde. České republice se také mnohé nelíbí a je přehlasována mnohem častěji než Velká Británie. Není nikdo jiný v celé EU, který si vymohl takové množství výjimek jako Velká Británie. A proto se mi nelíbí nastolení evropské agendy jednou zemí. Jestli se má debatovat o budoucím uspořádání EU, měly by mít i ostatní členské země právo nadnést svá témata, která chtějí řešit," domnívá se europoslankyně.

Psali jsme:
Británie podle Camerona v EU zůstane, pokud se splní podmínky Konec uprchlické krize? Cameron požaduje zásadní změny EU, přišla reakce
Ošklivý Cameron. Budou Češi podřadní občané EU? Strhla se zajímavá debata
 

„Jako první výzvu označil Cameron potřebu, aby státy, které nejsou v eurozóně, nebyly znevýhodněny vůči členům eurozóny (rozhodováním či jinak), a aby si eurozóna platila své dluhy, které si udělala, a nechtěla to po ostatních. Tady nelze, než souhlasit a česká vláda by to měla podpořit. Opravdu eurozóna není totéž, co Evropská unie," komentuje jeden z návrhů Británie komunistka.

Cameron mluvil také o lepší evropské konkurenceschopnosti. „To je jistě důležitá výzva a musíme najít řešení, aby nám průmysl neutíkal z Evropy, ale konkurenceschopnost nemůže jít na úkor lidí. Nemůže znamenat, že Evropská unie podepíše obchodní smlouvu TTIP, která zhorší kvalitu potravin, zhorší sociální postavení zaměstnanců a vystaví členské státy možnosti arbitráží, pokud budou uskutečňovat svou politiku bez ohledu na zájmy nadnárodních korporací," varuje před tím, co by se mohlo stát, europoslankyně.

Chápe i argument a prohlubující se propasti mezi občany a evropskými institucemi. „Tady nelze, než souhlasit. Jedno z řešení může být posílení role národních parlamentů a jejich větší vtažení do dění v Evropské unii. Pochybuji, že to bude stačit," posteskla si Konečná.

Požadavek týkající se zneužívání volného pohybu uvnitř EU by se Česka nedotkl, protože je formulován spíše směrem do budoucna. „A faktem je, že po našem vstupu Německo a další státy omezení zaměstnávání přijaly, takže to v EU není nic nového. Je to nefér a nemělo by se to dít. Ti, co odešli pracovat do Velké Británie, pomohli místní ekonomice, odváděli daně včetně sociálního pojištění. Je to od Camerona ryzí pravicový populismus. Případné zneužívání lze řešit v rámci Velké Británie a ne návrhy, které jsou zase extra vuřty pro Británii," domnívá se politička.

Debata o budoucím členství Británie v EU podle Konečné bude dominovat diskuzím celý příští rok. A debata to bude zásadní, protože Velký Británie je druhou největší ekonomikou osmadvacítky a výrazně se na podobě EU podílí. „V případě jejího odchodu by se výrazně změnily mocenské poměry uvnitř EU a byla by to trochu jiná Evropská unie – méně neoliberalismu, ale s větší dominancí Německa. Uvidíme, jak si povede česká vláda v následujících měsících v diskusi. Zda si vytvoří vlastní názor opřený o zájmy českých občanů nebo bude jen papouškovat některé byrokratické kruhy v Bruselu či Německu," dodává Konečná.

Související

Kateřina Konečná

Komunisty dál povede Konečná, strana podle ní ve Sněmovně chybí

Post předsedkyně KSČM dnes na sjezdu strany na brněnském výstavišti obhájila europoslankyně Kateřina Konečná, získala 88,8 procenta hlasů. Novinářům to sdělila mluvčí KSČM Helena Grofová. Konečná neměla protikandidáta, nominovaný kandidát komunistů na prezidenta Josef Skála i místopředseda Milan Krajča se nominace na post předsedy strany vzdali.
Kateřina Konečná

Lídři sněmovních stran se letos neměnili, nové předsedy mají ČSSD a KSČM

Beze změn zůstalo v roce 2021 obsazení funkcí předsedů sněmovních uskupení, která pořádala stranické sjezdy, sněmy či kongresy. Lídrem Starostů a nezávislých (STAN) zůstal Vít Rakušan, další vládní stranu TOP 09 nadále vede Markéta Pekarová Adamová a v čele opoziční SPD zůstal Tomio Okamura. Vedení naopak změnili sociální demokraté a komunisté, kteří v letošních sněmovních volbách nepřekročili hranici pro vstup do dolní komory.

Více souvisejících

Kateřina Konečná (poslankyně KSČM) David Cameron EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy