Vnitro chce vydat Polsku 72 hektarů z Liberecka a 46 u Hradecka, hejtman Půta protestuje

Liberec – Česká republika už delší dobu řeší, jak se s Polskem vypořádat v otázce téměř 60 let starého územního dluhu. Rezort vnitra navrhuje sousední zemi vydat 72 hektarů z Liberecka. Obce ani hejtman kraje však nesouhlasí.

Vnitro mluví o deseti pozemcích, převážně lesních, v katastru města Chrastava a obcí Bulovka a Horní Řasnice. Kraj i obce jsou kategoricky proti. Novinářům to dnes řekl hejtman kraje Martin Půta (STAN).

Polsko by mělo od ČR dostat 368 hektarů, bezmála pětina je v návrhu ministerstva z Liberecka. „Pro lidi je nesrozumitelné to, že se mají vracet nějaké pozemky po 60 letech," uvedl Půta. Podle něj se tehdy výměny týkaly zejména Moravy, proto by se i tentokrát měl územní dluh řešit zejména tam, protože navrhované pozemky z Liberecka nikdy nebyly součástí Polska.Hejtman také upozornil, že cena pozemků, které chce vnitro nabídnout Polsku je nižší, než kolik bude stát geometrické zaměření a posun hraničních znaků. I proto by se podle něj mělo jednat o finančním vyrovnání.

Ministerstvo mělo pozemky už dříve vytipované, kvůli církevním restitucím ale musí hledat nové. Na Liberecku je největším z vyhlédnutých pozemků les v Horním Vítkově u Chrastavy, má přes 50 hektarů. Les je součástí českých zemí minimálně od 11. století, vedou přes něj komunikace, je tam prameniště potoka, nejlukrativnější honitba pro místní myslivce i ložisko nerostného bohatství - v minulosti se tam těžila cínová ruda. „Vznikla by i nelogická výseč do území republiky," uvedl starosta Chrastavy Michael Canov.

Pokud město se svoji argumentací u ministerstva vnitra neuspěje, chce se bránit soudně. Zástupci ministerstva budou s kraje i dotčenými obcemi jednat v Chrastavě ve čtvrtek. Podle starosty Chrastavy ministerstvo vnitra nehájí české zájmy.

Nároky Polska vznikly jako důsledek sporu o Těšínsko, který se mezi Československem a Polskem vedl od rozpadu Rakousko-Uherska v roce 1918.

Z Královéhradeckého kraje by mělo Polsku připadnout 46,34 hektaru. Hradecké hejtmanství zatím vážnější potíže s případným vydáním pozemků neočekává. V případě Královéhradeckého kraje jde o pozemky na katastrálních území obcí a měst Žacléř, Chvaleč, Česká Čermná, Orlické Záhoří, Bernartice, Královec a Teplice nad Metují.

"S těmito obcemi již byla problematika projednána a s realizací územního dluhu nemají v podstatě vážnější problém, jelikož ani v jednom případě se nejedná o pozemky, které by z hlediska budoucího využití trpěly zásadními překážkami znemožňujícími tento převod realizovat," uvedla mluvčí hejtmanství Martina Götzová.

Související

Více souvisejících

Ministerstvo vnitra Liberecký kraj Martin Půta

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy