Poslanec Fiedler odejde z Úsvitu, vstoupil do hnutí Řád národa

Praha - Poslanec Karel Fiedler, který byl do Sněmovny zvolen za Úsvit, vstoupil do hnutí Řád národa. Řekl to na dnešní tiskové konferenci Řádu národa.

Fiedlera k odchodu přesvědčilo chování bývalé strany. "Vzhledem k tomu, co strana Úsvit v poslední době předvádí, jaké veletoče, se chci od toho distancovat. Nemám jinou možnost, než ukončit i své členství v poslaneckém klubu," řekl Fiedler ČTK. Postěžoval si na amatérismus v klubu při přípravě na jednání Sněmovny.

Podle předsedy hnutí Josefa Zicklera oslovuje Řád národa i další poslance s cílem vytvořit už v tomto volebním období poslanecký klub. "Věřím, že hnutí bude alternativou pro zklamané, podvedené, ať už tradičními stranami, ale zejména jinými novými hnutími," uvedl Fiedler. Hnutí také představilo svého prvního kandidáta do Senátu. V Praze 6 bude o zvolení usilovat mluvčí nemocnice Na Bulovce Martin Šalek, celkem by mohlo hnutí kandidovat do Senátu ve třech obvodech.

Nacionalistický Řád národa

Řád národa sám sebe prezentuje jako hnutí, které se hlásí ke konzervativnímu nacionalismu. "Konzervativní nacionalismus neklade důraz na principiální nacionalismus projevující se všeobecným sebeurčením, ale jde především o sociální soudržnost a veřejný pořádek ztělesněný v pocitech národního vlastenectví. Hlavním cílem konzervativního nacionalismu je zachování jednoty národa. Nacionalismus se tím stává jednou z forem tradicionalismu, což se projevuje uznáváním svých kořenů, tradic a historických odkazů," upozorňuje řád na svém webu.

Jde o národní hnutí politického středu, údajně bez negativních postojů vůči levici nebo pravici. Jeho vzorem jsou hospodářské úspěchy a národní politická cesta první republiky. Řád především podažuje republiku postavenou na silném právním základu s uplatněním zákonů, kdy k jejich vynucení slouží silná státní správa s kontrolními mechanismy, které jsou řízeny prezidentem republiky. Žádají také svou národní měnu, soběstačnou potravinářskou sférou, republiku zabezpečenou armádou společně s bezpečnostními a záchrannými složkami, jakož i vládu, která posílí vlastní manažerskou pozici státu tak, aby byl stát schopen sám zajistit klíčové prostředky pro jeho důstojné fungování a zabezpečení všech služeb, které vyplývají z jeho funkce.

Řád národa má podle Zicklera zhruba 2000 členů a vybudovanou krajskou strukturu. Jeho kandidáti musejí být členy hnutí a vzdát se imunity. Předseda se má starat o hnutí a nekandidovat na žádnou volenou funkci. V senátních volbách na sebe chce strana upozornit a soustředit se na příští volby do Sněmovny. "Naše ukotvení není doprava, ani doleva, je to politika čistého středu, ve prospěch občana," řekl ČTK Zickler.

Související

Martin Pecina

Zákeřný lump Sobotka? Je mi z něj na zvracení, pěkně se odkopal, spustil exministr

Praha - Stát možná bude zdaňovat peněžité náhrady, které posílá každoročně církvím za majetek nevydaný v restitucích. Sněmovna předlohu KSČM v dnešním úvodním kole navzdory odporu ODS, KDU-ČSL a TOP 09 podpořila. Ministr vnitra ve vládách Jiřího Rusnoka a Jana Fischera kvůli hlasování kritizuje bývalého předsedu ČSSD Bohuslava Sobovky.

Více souvisejících

Karel Fiedler Úsvit - Národní koalice Řád národa

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy