Mlácení a znásilňování dětí v Evropě? Situace je špatná

Praha - Když dítě uhodí rodič v Norsku dítě, je to pro Barnevernet problém, ale když dítě zmlátí pracovníci Barnevernetu nebo sociálních zařízení, nic se nestane, upozornil EuroZprávy.cz europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Případy jsou podle něj často odloženy a nikdo není potrestán.

V Norsku padá další tabu. Řada rodičů a dětí, které byly a jsou bity a znásilňovány v tamních ústavech, se rozhodla o těchto poměrech promluvit. Situace v zařízeních, kam jsou umísťováni na přechodnou dobu děti a mladiství, kteří měli kázeňské a rodinné problémy, je dle jejich názoru neúnosná. Namísto pomoci se dětem dostane nepříjemných zážitků a traumat na celý život, protože zde nezřídka dochází k opakovanému bití a holky jsou dokonce sexuálně obtěžovány nebo znásilňovány.

Na povrch tak začínají vyplouvat další případy pochybení norské „ochrany dítěte" v nejlepším „zájmu dítěte" a příběh o hodném Barnevernetu a špatných rodičích tak dostává poměrně velké trhliny. Ještě donedávna totiž platilo, že co se děje za zdmi ústavů v Norsku, se nevyšetřuje. Přestože si rodiče opakovaně stěžovali, že je jejich odebraným dětem v norských ústavech ubližováno, většinou byli odbyti tím, že to není možné. Policie po výslechu pracovníků sociálních zařízení případy odkládala.

Proto v Norsku začali právníci, psychologové a aktivisté bojující s Barnevernetem systematicky shromažďovat případy dětí, které ukazují pochybnosti o tom, že norská ústavní péče je v „nejlepším zájmu dítěte". Byla shromážděna řada případ a důkazů, které ukazují, jak bylo s dětmi v ústavech a u pěstounů brutálně zacházeno, což zmiňuje i článek v norském deníku Aftenposten z roku 2011. Rodiče požadují, aby byly tyto případy otevřeny a znovu prošetřeny. Viníci pak mají stanout před soudem

Jedna z těch, kdo se nebojí otevřeně mluvit o tom, co se v Norsku děje, je aktivistka Monika. Její dcera byla v ústavu opakovaně obětí sexuálního obtěžování, surového mlácení a nakonec i opakovaně znásilněná. Veškeré znaky násilí na dceři byly odmítnuty s tím, že jde o „sebepoškozování" v reakci na špatný vliv rodiny.

Reakce ústavu a Barnevernetu na stížnosti matky byla taková, že celý případ bagatelizovali a následně začali úřednice Barnevernetu matce vyhrožovat, že svou dceru už nikdy neuvidí. Případ nebyl nikdy vyšetřen a viníci prozatím nebyli potrestáni.

Další z matek tajně nafotila fotografie své náctileté dcery poté, co byla brutálním způsobem škrcena. Ta se do ústavu dostala poté, co se svěřila pracovnici Barnevernetu, že byla svým náhradním otcem sexuálně obtěžována. Barnevernet jí okamžitě odebral a umístil do ústavu, kde je opakovaně za jakékoliv provinění fyzicky trestána a nedávno jí sexuálně zneužil šestnáctiletý chovanec tohoto ústavu, kam byl umístěn pro svou nezvladatelnost.

Na fotkách, které matka tajně pořídila během návštěv, je vidět pohmoždění krku, které jí bylo za dosud neobjasněných okolností v ústavu způsobeno. Barnevernet tvrdí, že zčervenání kůže očividně způsobené fyzickým násilím, je pouhou alergickou reakcí a celou věcí se odmítá nadále zabývat s tím, že si dcera vše vymýšlí. Podobně jako opakované sexuální útoky chovanci ústavu.

Když se mi asi před dvěma lety dostaly do ruky případy mlácení a znásilnění dětí v norských ústavech a náhradních domovech, nechtělo se mi věřit, že jsou tyto příběhy pravdivé. Proto jsem se snažil veškerá tvrzení ověřit a strávili jsme s dobrovolníky řady hodin ověřováním všech informací včetně zkoumání pravosti fotek. Měl jsem možnost potkat se s obětmi i jejich rodiči a jsem přesvědčen, že řada těchto případů pravdivá je.

Když jsem se na tyto případy ptal norských politiků, většinou mlčeli a říkali, že nic takového není možné. Jiní zareagovali, že se jedná o tzv. ruskou propagandu proti Norsku. Kreml prý nenávidí Norsko kvůli tomu, že je díky němu Evropa nezávislá na ruských dodávkách ropy a plynu. Tato rétorika většinou skončí po prvním zhlédnutí fotek ukazujících fotky oběti s pohmožděninami a záznamy z případů. Pak nastane dlouhé mlčení, popřípadě komentář, že se jedná o ojedinělá pochybení.

Podobnou rétoriku dnes používají i Češky žijící v Norsku, které se snaží opakovaně tvrdit, že podobné problémy v Norsku neexistují a všichni, kdo na ně upozorňují, nenávidí Norsko. Opak je však pravdou. Osobně Norsko miluji a mezi Nory mám nejlepší přátelé. Ale mohu vidět řadu pochybení Barnevernetu, která jsou prostě přehlížena jako zneužívání a mlácení dětí v ústavech.

A proto jsem rád, že to jsou Norové, kteří mají dobře zdokumentované případy kradení dětí, jejích týrání a zneužívání samotnými pracovníky norské sociální služby. Nelze tak tvrdit, že jsou to smyšlená tvrzení někoho zvnějšku a už vůbec ne ruské propagandy.

Čím dříve bude Norsko schopné se v případě Barnevernetu podívat do zrcadla a přiznat svou chybu, tím dříve je pravděpodobné, že se s praktikami této organizace podaří něco udělat. K tomu, aby se tak stalo, je potřeba, aby se už norští politici probudili a rozhodli se převzít kontrolu nad tím, co se v jejich zemi za poslední roky s „ochranou dětí" skutečně stalo.

Tomáš Zdechovský

Související

Více souvisejících

děti Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Barnevernet

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy