Ostuda, zklamání, otazníky. Jurečka a Pelikán kritizují ČSSD kvůli bezpečnostnímu výboru

Praha – Zklamání a ostuda. Tak hodnotí dnešní jednání poslaneckého bezpečnostního výboru nejen odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, ale i někteří členové vlády.

Klíčové hlasování bylo na ČSSD, jejíž poslanci neumožnili schválit program bezpečnostního výboru, komentoval dění místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka, který byl na schůzi výboru jako host. Jednání označil za zklamání.

Předseda výboru Roman Váňa (ČSSD) připomněl, že bylo jednání výboru nestandardní od jeho svolání. K navrhovanému tématu se podle něho už výbor nesejde, nepřísluší mu to. Dodal, že sociální demokracie trvá na svém návrhu na zřízení vyšetřovací komise a že návrh v úterý předloží na plénu Sněmovny.

Lidovce Jurečku zarazilo, že někteří poslanci nejprve hlasovali pro návrh jeho stranického kolegy a člena výboru Ivana Gabala, podle něhož měli policisté a žalobce před poslanci vystoupit a následně se mělo debatovat o vzniku vyšetřovací komise. Pak ale podle něj stejní poslanci nehlasovali pro program schůze.

„Ve mně to budí velice zajímavé otazníky, proč to někteří poslanci udělali," uvedl Jurečka. Podle něj klíčové hlasování neprošlo kvůli zástupcům ČSSD.

Kvůli výboru se na twitteru opět střetli předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš a první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. Babiš označil situaci za frašku, když "ČSSD se spojila s ODS, TOP 09 a jednou komunistkou a spolu odmítli slyšení policistů".

"Dobře inscenované a sehrané divadlo, stejně jako na Bezpečnostní radě státu. Čeho se ČSSD bojí?," napsal Babiš. "Ano, fraška. V tragické režii poslance hnutí ANO za zády předsedy výboru Váni," odepsal mu Chovanec v narážce na okolnosti svolání výboru jeho místopředsedou za ANO Bronislavem Schwarzem.

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) to byla ostuda, hlavně sociální demokracie. „Je to ostuda těch, kteří způsobili, že dnes tady nemohli lidé promluvit, a zejména je to ostuda sociální demokracie," komentoval jednání.

„Jsem zklamán z toho, že poslanci bezpečnostního výboru nemají zájem nechat pouze promluvit policisty a poté rozhodnout o tom, co s tím budeme dělat," podotkl místopředseda výboru Bronislav Schwarz (ANO), který jednání řídil.

Gabal se domnívá, že ČSSD silou prosazuje špatný koncept policejní reorganizace, která konflikt mezi odborníky i politiky odstartovala. „Paradoxně my dáme prostor pokračování dezorganizace a následně ji budeme vyšetřovat vyšetřovací komisí. Je to horší varianta než hloupá, je to chyba," řekl Gabal. Stále existuje podle něho šance policejní útvary konsolidovat, chybí ale vůle sociálních demokratů. „Já osobně mám pocit, že stojím před tím, zda mám zachraňovat právní stát, anebo koalici, a to je prostě velice špatná volba," dodal Gabal.

Související

Vláda Petra Fialy

Bezpečnostní výbor chce od vlády komplexní plán řešení uprchlické vlny z Ukrajiny

Sněmovní bezpečnostní výbor na dnešním zasedání požádal vládu, aby do konce března předložila komplexní plán dalšího řešení uprchlické vlny z Ukrajiny. Novinářům to po jednání řekl předseda výboru Pavel Žáček (ODS). Poslanci na většinově neveřejném zasedání dostali informace například od ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), zástupců bezpečnostních sborů a zpravodajských služeb.
Pavel Žáček, český novinář, historik, státní úředník a politik, v letech 1989–1991 šéfredaktor časopisu Studentské listy, 1998 první náměstek ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, 2001–2003 člen Rady České televize, 2007–2010 zmocněnec vlády ČR, zakladatel a první ředitel ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, zvolen jako nestraník za ODS.

Koten nemá pravomoc scházet se bez vědomí výboru s Babišem, chtěl z Hradu materiály na Koudelku, tvrdí Žáček

Místopředseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček ODS si neodvažuje predikovat, jaká bude budoucnost ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky poté, co se v pátek neuskuteční avizovaná mimořádná schůze k postupu výběru šéfa civilní kontrarozvědky. Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) ji kvůli formální chybě premiéra Andreje Babiše (ANO) v žádosti zrušil. Pětiletý mandát Koudelkovi přitom vyprší k 15. srpnu a jeho další setrvání si nepřeje prezident Miloš Zeman. „Hlava státu se vlamuje do pravomocí slabého premiéra a hrozí tak oslabení bezpečnostního zpravodajského aparátu. Babiš však myslí jen na sebe,“ říká pro EuroZprávy.cz Pavel Žáček.

Více souvisejících

Bezpečnostní výbor Marian Jurečka (KDU-ČSL) Robert Pelikán

Aktuálně se děje

před 3 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy