17. listopad vešel do dějin hned dvakrát. V Brně slaví politici i studenti

Kolem stovky lidí se dnes odpoledne sešlo v Brně u památníku tří odbojů, aby připomněli Den boje za svobodu a demokracii. Mezi nimi byli zástupci města, kraje, Senátu, Poslanecké sněmovny, soudů, městských částí i pamětníci. Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) zdůraznila, že 17. listopad vešel do dějin hned dvakrát, a to v roce 1939 a 1989.

"Před 80 lety se studenti nebáli manifestovat svůj odpor k rozpínajícímu se fašismu a na památku mrtvého kamaráda vyšli do ulic. Někteří za svoji statečnost zaplatili životem," řekla Markéta Vaňková.

Připomněla tak smrt studenta Jana Opletala, který přišel o život po protinacistické demonstraci v říjnu roku 1939. Situace vedla k dalším represím, zatýkání a popravám studentů a uzavření všech vysokých škol.

Podle Vaňkové nebyla krev studentů prolita nadarmo. "Jejich odkaz chtěli po půl století uctít jiní mladí lidé, kteří se také vydali do ulic. Protest vyústil v další dění, s nímž už si vládnoucí garnitura nedovedla poradit. Listopad 1989 nebyl jen dílem osobností, ale byl i o podpoře lidí na náměstích, v továrnách, nemocnicích, školách, úřadech nebo redakcích. Po tři desetiletí díky tomu žijeme v demokracii, míru a svobodě," řekla Vaňková.

Následovalo pokládání kytic, za Vaňkovou s jejími náměstky následoval hejtman Bohumil Šimek, senátor Jiří Dušek, několik poslanců a také zástupci městských částí, soudů, univerzit a rovněž veteráni a pamětníci. Zazněly i verše Jaroslava Seiferta a státní hymna v podání olomoucké vojenské hudby.

Studenti v Brně si dnes připomínají 30. výročí sametové revoluce a pád komunismu devítihodinovým festivalem nazvaným Brněnský sedmnáctý. Akce se zúčastnily tisíce lidí. Po koncertu, hymně i projevech řečníků zazněly zvony, které spustily kostely po celé republice. Poté lidé zvonili klíči a vydali se z náměstí na lampionový průvod ke Kounicovým kolejím a náměstí Míru.

Akce začala ve 13:00 a nabídla koncerty. Hlavní program přišel v 16:00, kdy zazněla státní hymna a vystoupili řečníci. Od 16:00 přestaly přes náměstí Svobody jezdit s ohledem na bezpečnost a plynulost provozu tramvaje. "Linky 4 a 9 budou do 21:30 jezdit odklonem přes Husovu ulici," řekla ČTK mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Do akce se zapojilo všech šest brněnských veřejných univerzit, a to Masarykova univerzita, Mendelova univerzita, Vysoké učení technické, Veterinární a farmaceutická univerzita, Janáčkova akademie múzických umění a Univerzita obrany. "Letos se nám při příležitosti 30. výročí podařilo udělat festival, který má pět scén. Na hlavním pódiu na náměstí Svobody vystoupí pět kapel, řečníci včetně rektorů všech univerzit, pamětníci z roku 1989 i současní studenti," uvedl Čaban, který je studentem Janáčkovy akademie múzických umění.

Na náměstí nechybějí stánky, které představují veřejnosti univerzity, ale také se tam prezentují neziskové organizace. V pasáži Alfa je přichystané hudební a divadelní vystoupení i slam poetry, tedy básnickozpívaný přednes. "V Kobližní ulici je přichystaný videomappnig a dvě scény máme v domě U Rudého vola a v Domě pánů z Lipé, kde promítáme dokumenty spojené s revolucí v roce 1989 nebo s Václavem Havlem," připomněl Čaban prvního českého prezidenta, který byl bojovníkem proti komunismu.

Lampionový průvod zamířil z náměstí Svobody k filozofické a právnické fakultě, zastaví se také u Kounicových kolejích, které v minulosti sloužily jako vězení a také k popravám, zakončení bude na náměstí Míru.

Primátorka Vaňková v proslovu připomněla, že dnes v barvách české trikolory na znamení výročí svítí hrad Špilberk, ale i divadla nebo fontána u Janáčkova divadla. Brno se totiž zapojilo do akce nazvané Díky, že můžem.

Hrad Špilberk září v barvách trikolory. #30letsvobody #listopad1989 #Brno pic.twitter.com/IRGN6ENUgA

— Aneta Beránková (@Berankova_CT) November 17, 2019

Významná místa v Evropě se nasvítí v různých datech vždy v barvě daného státu, který si právě připomíná vítězství nad totalitou. Do kampaně se zapojilo 30 evropských měst. V srpnu se barvy volily podle pobaltských zemí, v říjnu podle maďarských, nedávno se památky nasvítily v barvách Bulharska, nyní mají české barvy a v prosinci budou v barvách Rumunska.

Cílem festivalu je nejen pietní připomínka, ale i oslava, uvedl Čaban. "Letos jsme si říkali, že chceme demokracii nejen pietně připomínat, ale i slavit. Věříme, že se nám přes kulturní festival podaří rozšířit i povědomí o roce 1989 mezi mladými a lidmi všech věkových kategorií. Občas se studentům vytýká, že neví, co se v těch letech dělo, tak jim to chceme skrz tyto akce připomínat," dodal Čaban.

Související

Více souvisejících

Brno 17. listopad 17. listopad 1939 Markéta Vaňková (ODS Brno) Masarykova univerzita Brno studenti

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy