Číňané zrušili schůzky s Jurečkou. Budeme to řešit přes velvyslankyni, oznámil Zaorálek

Praha - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) včera oznámil, že mu členové čínské vlády zrušili plánované schůzky. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) tato informace znepokojila.

Jurečka informoval o tom, že ve čtvrtek do Číny nezamíří, protože ministři plánované schůzky zrušili. "Vysvětlení bylo, že je to z důvodů, které obě strany zcela jistě chápou," řekl České televizi Jurečka, jeden ze zastánců ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Jurečka měl v Číně jednat se svým protějškem a s ministrem pro oblast vodního hospodářství.

Zaorálek dnes uvedl, že zrušení schůzek probere náměstek Martin Tlapa ve čtvrtek s čínskou velvyslankyní na dříve naplánovaném jednání. "My jsme se dohodli, že Čína pomůže vyrovnat schodek mezi exportem a importem mezi ČR a Čínou, právě zemědělské výrobky byly ty, které mohly pomoci," uvedl.

Dovoz z Číny do Česka letos do konce srpna klesl podle údajů Českého statistického úřadu o 1,7 procenta na 276 miliard korun. Český export oslabil o pět procent meziročně na 29 miliard korun. "Nevypadá to jako krok k tomu, co my vidíme jako závazek na straně Číny," řekl Zaorálek. Česká strana si podle něj závazky plní.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek Marian Jurečka (KDU-ČSL) Čína

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 3 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

Fischer suverénně obhájí senátorský post. Hilšer, Šlachta a Drahoš zřejmě zamíří do druhého kola

Pavel Fischer suverénně obhájí post senátora za Prahu 12 už po prvním kole. Po sečtení drtivé většiny hlasů měl výrazný náskok přes Borisem Šťastným z ANO. Dobře se vede také Jiřímu Drahošovi nebo Marku Hilšerovi, ovšem ti budou muset o přízeň voličů patrně bojovat i ve druhém kole senátních voleb za čtrnáct dnů.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy