Politici si utahují z Hradu: Hanobení prezidenta? Zeman by zákon porušoval minimálně jednou týdně. A to není zdaleka vše

ANKETA - Šedesát českých poslanců napříč stranami dnes představilo návrh, podle kterého by se do trestního zákoníku měl vrátit čin veřejného hanobení prezidenta. Za čin by měl hrozit až tři roky vězení. Především pravicová opozice je proti a poukazuje na návrat k minulému režimu. Politiků jsme se proto zeptali, co si o návrhu myslí. A reakce jsou opravdu ostré.

„Můj podpis se týká jakéhokoliv prezidenta, který v příští volbě, nebo té další, bude. Myslím, že pokud někdo hrubě uráží hlavu státu – a nebavme se o tom, že někdo řekne, že císař pán je vůl – tak tím uráží i Českou republiku. A to si myslím, že do slušné společnosti nepatří. Važme si naší hlavy státu, stejně jako si jí váží ve světě – ať už jde o členy královské rodiny nebo prezidenty. A pokud to vůbec projde, půjde to do výborů, kde se na tom bude pracovat. Roční vězení je nesmysl, je potřeba specifikovat, za co se bude trestat. Z mého pohledu vajíčka, rajčata, trenýrky na Hradě a spousta dalších nepatří do slušné společnosti," vysvětluje pro EuroZprávy.cz Marek Černoch (Úsvit).

„Jestliže někdo řekne, že císař pán je vůl, dá se to brát jako satira. I když to kluci v hospodě řeknou padesátkrát za večer. Ale pokud někdo někde vykřikuje: ty kr*téne, ty de*ile a ještě horší slova, tak tam už k urážce prezidenta dochází. Lidi se dnes ohání slušností a tím, kdo na Hradě je nebo není, ale z mého pohledu to není o tom, jestli je tam dneska Petr nebo Pavel. Podívejte se, jakým způsobem lidé reagují – a to je mrtvý – na Václava Havla. Jestliže tam bude ten nebo ten, vždy bude mít nějaké nepřátele. A to na druhou stranu nesouhlasím ani s tím, co občas zazní z úst pana prezidenta. Myslím, že k*nda sem, k*nda tam, by také nemělo zaznívat," dodal Černoch.

„Jsem pod návrhem podepsán. Jsem přesvědčen, že postavení prezidenta je vyšší než soudu. A známé události z nedávné minulosti ukazují, že nutné to je," napsal naší redakci v SMS zprávě nezařazený poslanec a člen Hnutí národa Karel Fiedler.

Velmé svérázně reagoval na návrh šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Naší redakci poslal video s písní Ach to státu hanobení skupiny The Plastic People of Universe. 

„Je ve vlastním zájmu M. Zemana, aby se to nikdy neschválilo. On sám by byl v konfliktu se zákonem minimálně jednou týdně," napsal na Twitteru předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Těm, kteří návrh podepsali, dodal: „stačí jednodušší definice - všichni komunisté napříč politickým spektrem."

Návrh by nepodpořila ani poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Byl by to krok k omezení svobody projevu," řekla naší redakci.

„Nápad části poslanců zavést znovu trestný čin hanobení hlavy státu zavání návratem ke komunistické ochraně papalášů. Stačí trestnost pomluvy," domnívá se europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Divím se, čím vším se někteří poslanci zabývají. Aby pak někdo nehanobil je. Ale na to muže být další zákon..." povzdechl si na Twitteru šéf ODS Petr Fiala.

„Averze části poslanců vůči prezidentovu tiskovému mluvčímu musí být opravdu značná, když kvůli němu dokonce navrhují speciální zákon," dodal jeho stranický kolega a europoslanec Jan Zahradil.

„Stíhat trestně právně urážku majestátu nepovažuji osobně za prioritní věc. Politici, myslím, musí snést více než normální občan a hned se neurážet. Není ti ani politicky programová věc, kde by se klub zavazoval k hlasování, ale respektují, že jsou pod ním podepsáni někteří členové našeho klubu, asi to tak cítí," uvedl pro EuroZprávy.cz Jiří Dolejš (KSČM).

„Jsem zapřísáhlý demokrat a proto jsem proti jakémukoliv omezování svobody slova i kritiky ať se mi může jevit neoprávněná, proto nejsem spolupředkladatelem tohoto návrhu, přestože mi to bylo nabídnuto. Návrh zákona má sice z určitého pohledu logiku, protože útoky na hlavu státu jsou stále častější a nevybíravější, a nejde tu už z mého pohledu o konkrétního prezidenta, ale jistou autoritu prezidentské funkce. Jiná věc ale je, že stát by měl umět v rámci systému spravedlnosti postihovat ty, kteří dehonestují lžou, špiní a snižují svévolně důstojnost druhých, ať je to prezident nebo popový zpěvák. Ve vymahatelnosti práva a spravedlnosti však stát i Sobotkova i Babišova vláda, stejně jako ty další dosavadní vlády, zcela selhávají. Ústava nám sice papírově zaručuje všem rovné právo na důstojnost, ale v praxi soudy alibisticky toto právo nevymáhají s falešným odkazem na to, že veřejné osoby musí strpět více. Tento alibismus soudců musím zcela odmítnout – všichni máme rovná ústavní práva a každého z nás je stát povinen chránit před pomluvami a úmyslným zlovolným snižováním důstojnosti," řekl pro EuroZprávy.cz předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Dodal, že návrh sice nepodporuje, ale že jeho hnutí zvažuje jiný návrh. „A to je trestat hanobení státních symbolů. Ty zaslouží nejen úctu a vážnost, ale neumí se samy bránit," vysvětluje.

„Máte rádi přímé a tvrdé postoje prezidenta Miloše Zemana? Žádná hloupá politická korektnost. Hezky upřímně od podlahy. Ty jsi vůl, ty jsi lhář. Ty blbec a ty ubožák? Tak vězte, že to bude do budoucna právo jen jednosměrné. Jen prezident může urážet ostatní. Vrátíte-li mu stejně upřímnou a zemitou mincí, dopustíte se trestného činu. Kdo veřejně hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho pravomoci a snižuje tak jeho vážnost, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Děkuji kolegové poslanci. Nabrali jsme nejenom směr východ, ale i směr zpět. Zpět ke světlým včerejškům před rokem 1989," komentoval návrh senátor Strany zelených Václav Láska.

Psali jsme:
Hanobení prezidenta? Poslanci chtějí oprášit zrušený zákon. Strhla se mela
 

„Poslanec Ondráček navrhuje rok vezeni za hanobení prezidenta. Asi se mu stýská po mlácení studentů v listopadu 1989," napsal na Twitteru šéf Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

„Skupina šesti desítek poslanců navrhla vrátit do trestního zákoníku čin veřejného hanobení prezidenta republiky. To není vtip," napsal na Twitteru novinář Jindřich Šídlo.

„Šedesát českých poslanců chce vrátit trestný čin Hanobení prezidenta republiky, no ty krávo vole císařpán je vůl," komentoval návrh poslanců český sémiotik a odborník na analýzu dat ze sociálních sítí Josef Šlerka.

„Ideální dárek desítek poslanců k výročí 17. listopadu: paragraf 327 "hanobení prezidenta republiky¨. Rok natvrdo," rýpnul si komentátor Lidových novin  Petr Kamberský.

„Iniciativu 60 poslanců našeho parlamentu považuji za hrubé omezení svobody slova v naší zemi. Zbožšťování prezidenta nepatří do západní demokracie. Ať si ho ponechají v orientálních diktaturách. Není pochyb, že se Zemanova mašinérie "stabilizace společnosti" podle čínsko-ruského vzoru dala do pohybu. Nejenže se současná politická garnitura snaží omezit občany v přímé volbě prezidenta, ale chystá se zakázat nám možnost ho kritizovat a dělat si z něj legraci. To už tu bylo. Jedná se o záměrné vyvolávání strachu a jasný signál papalášů: Občane dej si pozor!" varuje jeden z kandidátů příštího českého prezidenta a lékař Marek Hilšer.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Komunisté se nezmění, budou lhát a překrucovat historii, patří na smetiště, říká opozice pro EZ

ANKETA – Uctí památku obětí a uvědomí si, že jsme před 52 lety definitivně přišli o naději na svobodu. Opoziční politici, které EuroZprávy.cz v anketě oslovily, si připomenou, jakým útrapám byl národ 21. srpna 1968 i o rok později vystaven. „Srpen 1968 pro nás všechny znamená okupaci, obsazení naší země a pokračování represe i útlaku ze strany komunistického režimu. Velké starosti mně dělá, že dnes komunisté mají vliv na vládu. Je to odpovědnost Andreje Babiše a sociálních demokratů, kteří je k moci vrátili. Pro mě je to nepřijatelné,“ říká exkluzivně předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.
Milada Horáková

Anketa: Komunisté pošlapávají odkaz Horákové, říkají opoziční političky

ANKETA - Je pro ně vzorem a nedotknutelnou ženou. České opoziční političky, které EuroZprávy.cz oslovily, bez frází a patosů vzhlížejí k doktorce Miladě Horákové, kterou komunisté po vykonstruovaném procesu nechali 27. června 1950 popravit. „Milada Horáková je pro mě především symbolem odvahy, obrovské vnitřní síly a oddanosti demokratickým ideálům,“ říká pro EuroZprávy.cz poslankyně za ODS Jana Černochová. Úctu k jejímu odkazu v sobě nosí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „ Nevzdala se ani v těch nejtěžších chvílích. Málokdo by v takové zkoušce obstál. Ona to dokázala.“ Bývalá politička za Českou stranu národně sociální fascinuje i poslankyni za hnutí STAN Věru Kovářovou. „Měla neuvěřitelně nezdolnou sílu i v té nejhorší hodině svého života.“ Političky rovněž rozčiluje, že současnou vládu podporují komunisté, kteří Horákovou nechali před 70 lety oběsit.

Více souvisejících

anketa prezident čr Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy