ANKETA: Chceme prezidenta, nebo figurku? Zeman zastupuje drtivou většinu voličů. A kdo je to ten Drahoš?

ANKETA - Bývalý předseda Akademie věd České republiky Jiří Drahoš má v plánu vyzvat nejen Miloše Zemana v prezidentské volbě. Pro mnohé Čechy ale jde o postavu poměrně neznámou. Má tedy šanci na úspěch? A nevadí, že nemá příliš velké zkušenosti s politikou? Na to jsme se ptali českých politiků.

„Není to můj favorit,“ reagoval v SMS zprávě pro EuroZprávy.cz poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Určitě je to zkušený akademik a odborník. Odpovídá modelu kandidátů, kteří šli do voleb před pěti lety s podobnými představami. Určitě to bude hodný člověk. Nicméně jsem přesvědčený, že skutečně silný protikandidát Miloše Zemana, který bude mít mohutnou podporu PR agentur a některých finančních skupin se, stejně jako před pěti lety, objeví až dva tři měsíce před volbami,“ řekl naší redakci Zdeněk Škromach (ČSSD).

„Obecně jsem přesvědčen, že by do vrcholových politických funkcí měli kandidovat lidé, kteří již prošli různými stupni politické zodpovědnosti. Jak v zastupitelské tak v exekutivní pozici, kdy museli řešit konkrétní problémy lidí i této naší země a činit rozhodnutí. Tím jsou čitelní i prolustrovaní médii. Tak jak je to běžné v zemích s dlouho demokratickou tradicí. Prezidentský úřad je vyvrcholením, či zakončením politické kariéry. Pozitivní příklad např. před pár týdny v Německu, negativní příklad na Slovensku,“ dodává.

Podobně to vidí i jeho stranický kolega Jaroslav Foldyna. „Neznám názory pana Drahoše, tudíž nevím, čím by občany oslovil. Pan prezident Zeman svými názory zastupuje drtivou většinu, tu většinu, které se často říká mlčící většina. Nemyslím si, že by jej pan Drahoš ve volbách porazil,“ uvedl pro naši redakci.

„Nejsem prognostik, věštec ani komentátor,“ řekl nám předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na otázku, zda má Drahoš šanci oslovit voliče a porazit Miloše Zemana. Upozornil také, že má tento prezidentský kandidát i určité zkušenosti.

„Předseda AV je v zásadě v 'politické' funkci. Je volen sněmem, AV má vlastní rozpočtovou kapitolu, je neustále v kontaktu s politiky. Evidentně má tedy více zkušeností než prezident Slovenska při zvolení,“ dodal Bělobrádek.

„Pan Drahoš je určitě vážným kandidátem, ale zatím neprezentoval své názory. Občany osloví, ale.. Prezident Zeman má důvěru velké části občanů, označuje věci pravým jménem a umí být razantní. To se lidem líbí. Politická zkušenost je podle mého názoru důležitá,“ uvedl pro EuroZprávy.cz šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Podle europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského má Drahoš šanci současnou hlavu státu porazit. „Osobně věřím, že to dokáže a že budeme mít opět prezidenta, za kterého se nebudeme stydět,“ řekl nám.

„Vůbec nevím, kdo pan Drahoš vlastně je. Jaké má politické názory? Jak by se choval v čase krize? Starosta Jablunkova by jistě byl dobrý. Ale prezidentem státu by měl být člověk, který má politické zkušenosti a už si prošel těžkými testy v minulosti,“ myslí si občanský demokrat a exministr Alexandr Vondra.

„S komentářem si počkám na další kandidáty v prezidentském souboji. Zatím jsem si z dosud zveřejněných jmen žádného favorita, kterého podpořím, bohužel nevybrala,“ uvedla pro EuroZprávy.cz poslankyně ODS Jana Černochová.

„Přiznám se, že o panu Drahošovi toho moc nevím, takže názor na něj nemám a teprve si jej (snad) budu tvořit. Politické zkušenosti se (při jednání s politickou smečkou) budou určitě hodit. Ale nepokládám je za nezbytnou podmínku. Zkušený a schopný člověk se rychle doučí. I když se obávám, že ne o všech kandidátech to je možné říci,“ reagoval v SMS zprávě pro EuroZprávy.cz nezařazený poslanec Karel Fiedler.

„Pana Drahoše neznám a nic mi neříká, nikdy jsem neslyšel ani jeho názory – těžko ho proto mohu komentovat. Politická zkušenost je otázka pro voliče – pokud občanům stačí pokladač věnců, pak to zvládne jakákoliv figura, která postojí tam, kam ji postavíte. Pokud chcete prezidenta, který bude hlasem a obráncem svých občanů, tak je potřeba o hodně víc – třeba silná osobnost a i ta politická zkušenost, protože jen silný aktivní prezident skutečně může být ku prospěchu své zemi – a takový je potřeba,“ prozradil nám šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

„Dobrá zpráva. Myslím, že to bude civilní, nijak nabubřelá kandidatura. Bude se těžko urážet, ponižovat, ignorovat. To není pro začátek vůbec špatné,“ komentoval Drahošovu kandidaturu na sociálních sítích šéf zelených Matěj Stropnický.

„Výborně! Narodila se naděje. Už nejspíš vím, koho budu volit,“ reagoval na zprávu o kandidatuře Drahoše někdejší diplomat Petr Kolář, o kterém se dlouho diskutovalo jako o možném kandidátovi na prezidenta. Před několika dny ale oficiálně uvedl, že se o post ucházet nebude.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Komunisté se nezmění, budou lhát a překrucovat historii, patří na smetiště, říká opozice pro EZ

ANKETA – Uctí památku obětí a uvědomí si, že jsme před 52 lety definitivně přišli o naději na svobodu. Opoziční politici, které EuroZprávy.cz v anketě oslovily, si připomenou, jakým útrapám byl národ 21. srpna 1968 i o rok později vystaven. „Srpen 1968 pro nás všechny znamená okupaci, obsazení naší země a pokračování represe i útlaku ze strany komunistického režimu. Velké starosti mně dělá, že dnes komunisté mají vliv na vládu. Je to odpovědnost Andreje Babiše a sociálních demokratů, kteří je k moci vrátili. Pro mě je to nepřijatelné,“ říká exkluzivně předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.
Milada Horáková

Anketa: Komunisté pošlapávají odkaz Horákové, říkají opoziční političky

ANKETA - Je pro ně vzorem a nedotknutelnou ženou. České opoziční političky, které EuroZprávy.cz oslovily, bez frází a patosů vzhlížejí k doktorce Miladě Horákové, kterou komunisté po vykonstruovaném procesu nechali 27. června 1950 popravit. „Milada Horáková je pro mě především symbolem odvahy, obrovské vnitřní síly a oddanosti demokratickým ideálům,“ říká pro EuroZprávy.cz poslankyně za ODS Jana Černochová. Úctu k jejímu odkazu v sobě nosí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „ Nevzdala se ani v těch nejtěžších chvílích. Málokdo by v takové zkoušce obstál. Ona to dokázala.“ Bývalá politička za Českou stranu národně sociální fascinuje i poslankyni za hnutí STAN Věru Kovářovou. „Měla neuvěřitelně nezdolnou sílu i v té nejhorší hodině svého života.“ Političky rovněž rozčiluje, že současnou vládu podporují komunisté, kteří Horákovou nechali před 70 lety oběsit.

Více souvisejících

anketa Jiří Drahoš prezident čr

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy