ROZHOVOR | Vzdorujme diktátu lži: Jak se nedat oblbovat před volbami? Máme možnost vytáhnout se nad Američany

ROZHOVOR – Zprávy a informace se na nás valí ze všech stran, přičemž bývá velmi obtížné odlišit pravdu od lži. Tento problém je v současné době o to palčivější, jelikož se Evropa nachází ve víru voleb. Jak dopadnou ty v České republice? „Každé volby jsou zároveň testem inteligence i charakteru obyvatel,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz politická psycholožka Martina Klicperová-Baker z Psychologického ústavu Akademie věd ČR, která působí též na San Diego State University v Kalifornii.

Stále častěji se hovoří o tom, že žijeme v „postfaktické době“. Co si pod tímto termínem představit?Současný mediální prostor je prošpikovaný nepravdou. Lháři jsou mezi politiky ve vysokých politických funkcích, lež je rozeseta po internetu a bulvárních plátcích. Narůstají případy, že politické volby jsou překvapivě rozhodnuty vlivem lživých emocionálních kampaní, kterým podlehli neinformovaní či politikou otrávení voliči.  

Nesouhlasím ale s tím, když se naše éra označuje jako doba postpravdivá či postfaktická. Je to mediální tah, který se snaží lež „normalizovat“. Jako by život v pravdě byl politiky a bulvárem zrušen? Nejde jen o lež a pravdu samy o sobě. Lež je nástroj, je vždy provázena dalším zlem – násilím či chamtivostí.

Nesmíme si rozpínavost lži nechat líbit a musíme se chovat slušně a poctivě k sobě navzájem (to je totiž základ demokracie), musíme volit slušné politiky, kteří lžou co nejméně a podporovat (finančně či klikáním) solidní a spolehlivá média.

Jak ale taková solidní a spolehlivá média hledat. Máte jako psycholožka nějaké jednoduché rady, jak se nenechat „oblbovat“ politiky či některými médii?Na to by neměla být nutná akademická psychologie - trocha paměti, zdravý rozum, nebýt líný a obracet se k osvědčeným informačním zdrojům a osobnostem, to by mělo většinou stačit.

Jsme národ houbařů – bylo by dobré, kdybychom si udělali sport i z toho, nenechat se obalamutit, nalézt si pro informace ta správná místa a tříbit svou mediální gramotnost.

Rozeznat „praváky“  od „satanů“ a „muchomůrek jízlivých“? Přesně a i slibně vypadající houbu nakrojit či ochutnat, pro jistotu. Existují pořád ještě dobré noviny a novináři, solidní rozhlasové stanice – zkusil jste třeba rádio Plus? Není problém si najít hlasy moudrých…  

Jde hlavně o to nebýt líný a zajímat se. To by mělo patřit k samozřejmé roli občana. V moderní době je občanskou povinností se o politickém dění doma i v zahraničí informovat. Jinak bychom ani neměli mít právo volit.

Už dokonce vznikají instituce pro boj s „dezinformacemi“ a pro ověřování faktů, jednu takovou máme i v Česku. Je toto správná cesta, jak z postfaktické doby ven? Vždyť přeci mohu namítnout, proč by právě vnitro mělo mít „pravdu“. Připomíná mi to začarovaný kruh...Ověřování faktů, fact-checking dělají každé solidní noviny. V předvolební době bývají výroky kandidátů prověřovány různými „pravdometry“. Vzhledem k tomu, že byly zjištěny systematické, zejména internetové pokusy o řízené dezinformační kampaně, myslím, že je správné, že i u nás je snaha toto nebezpečí minimalizovat. 

Máte pravdu, je to začarovaný kruh: míra pravdivosti bude záviset na demokratičnosti našich institucí. A na mediální gramotnosti našich lidí. Mám radost, že tento předmět nachází své místo i na školách.

Není síla dezinformací tak trochu přeceňovaná? Nebo mají opravdu takovou moc, aby obrátily společnost naruby a zásadně změnily například výsledky voleb?Byli jsme svědky ovlivněných šokujících výsledků při hlasování o brexitu a při vítězství Donalda Trumpa, kdy masy lidí náhle volily proti svým vlastním zájmům. Viděli jsme ale také, že v březnových volbách se občané v Nizozemsku i Německu zachovali poměrně rozvážně. Každé volby jsou zároveň testem inteligence i charakteru obyvatel.

Prezident Miloš Zeman bude opět obhajovat mandát a dávají se mu velké šance na vítězství. Mají Češi sílu na to, aby na Hrad zvolili „slušnost“ a opravdového státníka? Slovákům se to v případě Andreje Kisky povedlo. Ano, to bude právě zkouška naší inteligence a charakteru. Jako rozcvičku se zkuste podívat na tuto stránku. Máme možnost inspirovat se Slovenskem a zase jednou se vytáhnout nad Američany a mít velice vzdělaného, slušného, až noblesního prezidenta, kterému by slušelo i heslo prezidentské vlajky „Pravda vítězí“.

Bylo by to hezké pokračování světlých kapitol našich národních dějin a určité úcty k pravdě, která se v našich dějinách opakovaně objevuje. Mimochodem, Karel Čapek napsal Modlitbu za pravdu. Je stejně aktuální dnes jako v předmnichovských dnech, kdy ji napsal.

Martina Klicperová-Baker se systematicky věnuje výzkumu demokracie a demokratičnosti, mj. v rámci grantového úkolu GAČR #15-11062S a v rámci projektu AVČR Strategie AV21.

Děkujeme za rozhovor.

Související

Demokracie, ilustrační foto Komentář

Kulhající demokracie, aneb občanská výchova z USA v přímém přenosu

KOMENTÁŘ MARTINY KLICPEROVÉ - V současné době se výuka odehrává hlavně zprostředkovaně. Poutavou politickou lekci uspořádal i americký prezident Trump a jeho skalní příznivci. Pokusili se násilím opravit výsledky voleb - zkusili provést státní převrat. Násilné dobytí a zneuctění amerického svatostánku prožívali skuteční američtí patrioti tak citlivě jako my, když se u nás málem zvracelo na korunovační klenoty.

Více souvisejících

Martina Klicperová-Baker (psycholožka) rozhovor prezident čr prezidentské volby 2018 Miloš Zeman Media demokracie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy