Chytrá horákyně z Hradu si nechce zkazit románek s Putinem. A ambasáda v Sýrii je hanbou, myslí si Žantovský

Praha/Damašek – V souvislosti s nedávným chemickým útokem v syrském městě Chán Šajchún, který se připisuje syrské vládě, a následným americkým vojenským zásahem na syrskou leteckou základnu, se znovu otevřela otázka nutnosti mít v Sýrii diplomatické zastoupení. Podle ředitele Knihovny Václava Havla a bývalého velvyslance ve Velké Británii Michaela Žantovského je hanbou mít v Sýrii velvyslankyni.

V současné době je Česko jedinou západní zemí, která má své velvyslanectví ve válkou zmítané Sýrii. Náplní české ambasády je především zprostředkování humanitární pomoci, nebo pátrání po zmizelých českých občanech, ale i občanech z dalších západních zemí. Podle bývalého velvyslance ve Velké Británii Michaela Žantovského je však po chemickém útoku, který se připisuje režimu prezidenta Bašára Asada, hanbou v Sýrii zůstávat. Vyjádřil se tak na svém blogu na serveru Echo24.

Žantovský v této souvislosti kritizuje celkový stav české diplomacie, která je prý plná protichůdných akcentů a chytráckých bonmotů. Jako nebezpečné vnímá především opuštění zahraniční politiky, která kladla důraz na demokratické hodnoty a lidská práva.„V této perspektivě je třeba vidět chytrou horákyni z Pražského hradu, která si ani nechce zkalit románek s Putinem, ani zkazit vyhlídky na vlídné přijetí v Bílém domě, nesmělé přitakávání české vlády a ministerstva zahraničí americkému raketovému útoku na Sýrii, kontrastující s chrabrým odhodláním všech ústavních činitelů udržet za každou cenu v chodu českou ambasádu v Damašku v čele s velvyslankyní,“ píše.

Českou velvyslankyní v Sýrii je již od roku 2010 Eva Filipi, která dříve působila v Turecku či Libanonu. Podle Žantovského však její další setrvání v Sýrii nedává smysl. Žádní čeští, ani evropští či američtí občané, jejichž zájmy by mohla česká ambasáda bránit, už prý v zemi nejsou. Zmínil i nedostatečný personál naší ambasády. Nápad některých českých geopolitických stratégů, že ambasáda může hrát roli zprostředkovatele mezi USA a Asadem po americkém útoku, vidí jako slabomyslný.

Jako hlavní důvod odvolání velvyslankyně vidí Žantovský fakt, že demokratické země neudržují diplomatické zastoupení u režimů, které páchají válečné zločiny. „Pokud se hostující stát dopustí něčeho nepřípustného a nehumánního, reaguje vysílající země minimálně tím, že odvolá svého velvyslance ke konzultacím do ústředí,“ konstatuje. Připouští, že nějaká forma českého zastoupení v Sýrii je přípustná, například funkce chargé d´affaires. Přítomnost velvyslankyně však „vrhá hanbu“ na Českou republiku a „hanbu na nás všechny“, uzavřel Žantovský.

Související

Saddám Husajn během soudu kvůli operaci al-Anfal. Rozhovor

Chemické útoky, kobercové bombardování. Saddámův zásah proti kurdským separatistům byl aktem státního terorismu, konstatuje odborník Kraus

Před 35 lety zahájil irácký režim diktátora Saddáma Husajna operaci al-Anfal. Několik měsíců trvající vojenské tažení proti Kurdům a další etnickým a náboženským menšinám na severu země, nazvané podle jedné ze súr Koránu (v překladu kořist), si vyžádalo přinejmenším desítky tisíc obětí, z velké části z řad civilistů. Přesných čísel se ale nelze dopátrat, upozorňuje politolog Josef Kraus v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na Blízký východ, který působí jako zástupce vedoucího katedry politologie na Masarykově univerzitě v Brně dále vysvětlil, že operace měla nejen potlačit kurdské povstalce, ale v očích většinového obyvatelstva také potrestat celé etnikum za debakl, který Irák utrpěl v dlouhé a devastující válce se sousedním Íránem. Připouští, že cíl byl do značné míry splněn, použité prostředky ale měly genocidní ráz a naplňovaly definici státního terorismu. 

Více souvisejících

Chemické zbraně Sýrie Michael Žantovský plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017) Lubomír Zaorálek velvyslanectví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy