Vlády v Česku padaly často. V demisi vládl nejdéle Rusnokův kabinet

Praha - Stabilita českých vlád za uplynulých 25 let není příliš valná. Většina kabinetů skončila předčasně, podáním demise premiéra. Pouze první Klausova a Zemanova vláda řádně dovládly. V demisi vládla nejdéle úřednická vláda Jiřího Rusnoka.

Premiér Bohuslav Sobotka včera oznámil, že vláda podá demisi. Následně se strhla debata mezi politiky, politology či komentátory o tom, jaký vývoj politické situace v zemi lze teď očekávat. Často docházelo ke zmiňování příkladů pádů vlád z nedávné české minulosti. Které vlády samostatného Česka nevydržely a co byly příčinou jejich konce?

Jedinými vládami, které řádně „zdolaly“ celé volební období, byla první Klausova vláda (1992-1996) a vláda Miloše Zemana za dob Opoziční smlouvy (1998-2002).

Druhá vláda Václava Klause – koalice ODS, KDU-ČSL, ODA (1996-1998)

První vládou, která padla, byla druhá vláda Václava Klause. Tato vláda bojovala o přežití od samého začátku, koalice tří výše zmíněných stran totiž nedosáhla na potřebnou stojedničkovou většinu v Poslanecké sněmovně. Tehdy její vznik posvětila Zemanova ČSSD, která při hlasování o důvěře vlády opustila sál. Zeman za to získal křeslo předsedy Poslanecké sněmovny. Vládní období bylo i tak poznamenáno četnými koaličními spory, které vyústily v tzv. Sarajevský atentát. Kvůli nejasnostem, které provázelo financování Klausovy ODS se dva její členové rozhodli vyzvat premiéra k demisi. Šlo o Jana Rumla a Ivana Pilipa. Následně z vlády odešla jak ODA, tak KDU-ČSL. V reakci na dění se na mnohých místech konaly manifestace na podporu premiéra Klause, který byl vnímán jako oběť.

Vláda pak 30. listopadu 1997 podala demisi. Prezident Václav Havel ji přijal, pověřil předsedu KDU-ČSL nalezením osobnosti, která by složila novou vládu. Klausova vláda tak vládla v demisi až do 2. ledna 1998, kdy byla jmenována poloúřednická vláda Josefa Tošovského. V ní byli zastoupeni někteří členové KDU-ČSL, ODA a odpadlíci z ODS, kteří později založili Unii svobody. Poloúřednická vláda vykonávala mandát do předčasných voleb, které se konaly v červnu 1998.

Vláda Vladimíra Špidly – koalice ČSSD, KDU-ČSL, US-DEU (2002-2004)

Vláda, kterou sestavil Vladimír Špidla, a která vládla v období vstupu Česka do Evropské unie, taktéž nevydržela. Po prvních volbách do Evropského parlamentu, které se konaly v roce 2004, a v nichž vládní ČSSD zcela propadla, vyvodil premiér osobní odpovědnost a podal demisi do rukou prezidenta Václava Klause. Stalo se tak v červenci téhož roku. Prezident zvolil jako řešení dovládnutí stávající vlády do chvíle, než se najde nový premiér a s ním nová vláda. Nový premiér Stanislav Gross se objevil na začátku srpna a Klaus jmenoval 4. srpna vládu Stanislava Grosse.

Vláda Stanislava Grosse – koalice ČSSD, KDU-ČSL, US-DEU (2004-2005)

Grossova vláda co se personálního hlediska týče, byla výrazně obměněna. Vláda se během svého fungování začínala drobit – ministři za KDU-ČSL a US-DEU podávali demisi ještě před demisí celé vlády a nebyli nikým nahrazeni. Nejasnosti kolem financování premiérova bytu, které Gross nedokázal vysvětlit, skončilo až pádem celé vlády. Demisi premiér podal 25. dubna 2005, okamžitě byl tehdy nahrazen tehdejším ministrem pro místní rozvoj Jiřím Paroubkem. Vláda Jiřího Paroubka vládla až do září 2006.

První vláda Mirka Topolánka – ODS s nestraníky (2006-2007)

Šlo o první pokus šéfa ODS Mirka Topolánka sestavit pravicový kabinet. Volby v červnu 2006 však dopadly patem. Ani levice ani pravice nedosáhla na většinu 101 poslanců ve Sněmovně. Od konání voleb až do září 2006 kvůli patové situaci vládla stále vláda Jiřího Paroubka, nicméně v demisi. Topolánkova menšinová vláda (ODS měla jen 81 poslanců) sice byla v září jmenována, v říjnu ji byla vyslovena nedůvěra a vláda podala demisi. Prezident Klaus Topolánka opětovně pověřil sestavením vlády v listopadu 2006. Nakonec se mu to podařilo a vznikla vládní koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

Druhá vláda Mirka Topolánka – ODS, KDU-ČSL, SZ (2007-2009)

Trojkoaliční vládu jmenoval prezident Klaus v lednu 2007. Její tehdejší vznik umožnili poslanci za ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka, kteří při hlasování o důvěře opustili Sněmovnu. Topolánkova vláda byla svržena uprostřed našeho předsednictví v Radě EU. Vláda čelila opakovaně pokusům ze strany Paroubkovy ČSSD o vyslovení nedůvěry. Podařilo se mu to až s přispěním přeběhlíků z ODS a SZ 24. března 2009. Následně vláda podala demisi a Václav Klaus pověřil nestraníka Jana Fischera sestavením nového kabinetu. Fischerova úřednická vláda fungovala do léta 2010.

Vláda Petra Nečase – ODS, TOP 09, Věci veřejné/LIDEM (2010-2013)

Vláda Petra Nečase byla jednou z vlád s nejsilnějším mandátem – ve Sněmovně měla většinu 118 křesel. Vládou cloumaly všemožné skandály, ať už jde o spory uvnitř Věcí veřejných, které vyústily v rozštěpení subjektu, tak vnitrokoaliční spory ohledně ministerstva školství. Nový subjekt LIDEM, který měl po rozpadu Věcí veřejných zajistit většinu 101 hlasů, po odvolání své ministryně obrany Karolíny Peake pohrozil demisí. I tuto krizovou situaci vláda přežila, osudnou se jí stala až kauza premiérovy milenky Jany Nagyové a „trafik“ premiéra poslancům ODS. Petr Nečas podal demisi 17. června 2013. Prezident Miloš Zeman ho pověřil vedením kabinetu do té doby, než se ustaví vláda nová. Novou vládou byla úřednická vláda Jiřího Rusnoka, které však Sněmovna nevyslovila důvěru.

Rusnokova vláda – nestraníci a člen KDU-ČSL (2013-2014)

Vláda po neobdržení důvěry od Sněmovny vládla v demisi až do 29. ledna 2014. Tedy téměř půl roku. Skončila až po předčasných volbách a sestavení současného kabinetu Bohuslava Sobotky, který včera oznámil její demisi.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Ing. Jiří Rusnok (poslanec) Nečas - Klaus Paroubek - Nečas

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy