ROZHOVOR | Strany by kauzu okolo Babiše mohly využít. "Tuzexová rodina" bude účinnější než Kalouskova kritika

ROZHOVOR - Podle politologa Jana Kubáčka ovlivní žádost policie o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba za ANO) Sněmovnou jen některé voliče. Ti by mohli přejít k novým uskupením jako jsou Realisté nebo Piráti. Politické strany by téma dotací na farmu Čapí hnízdo mohly využít v předvolební kampani, musí na to ale jít chytře a poukázat na roli Babišovy "tuzexové rodiny" v celé kauze.

Odláká některé voliče dění kolem Andreje Babiše od hnutí ANO? A které voliče kauza naopak utvrdí v tom, aby mu ve volbách hlas dali?

Dá se očekávat, že to utvrdí ty jednoznačně přesvědčené voliče, fanoušky Andreje Babiše, jeho stoupence, kteří dlouhodobě podporují jeho kroky. Kauzu budou vnímat jako potvrzení toho, že Andrej Babiš čelí ataku, že po něm "jdou". Dá se očekávat, že se budou mobilizovat a za Babišem stát. S velkou pravděpodobností to potvrdí svou účastí ve volbách. Odradí to naopak váhavé voliče, kteří neustále přemýšlí, koho mají volit. K Babišovi mají vlažný vztah, nejsou jeho přesvědčenými stoupenci, je jim sympatické to, že není ideologicky vyhraněný a i některé jeho kroky v politice. Pro ně to může být zklamání, protože očekávali změnu stylu politiky, slýchali od něj, že rozbije starý systém a toto je může odradit. 

Pokud se podíváme na velikost jeho tábora, která se pohybuje někde kolem 25-26 procenty, tak takových může být 2-3 procenta, přes 20 procent je těch přesvědčených stoupenců, které to může zmobilizovat. Některé voliče to může zcela odradit od účasti ve volbách, kdy si řeknou, že to nemá smysl, že jsou všichni stejní. Zklamaní voliči se mohou poohlížet po stranách typu Piráti, Starostové a nezávislí, Realisté a podobných uskupeních. Může jim být sympatická vidina, že přichází někdo nový, kdo může být někým, kdo provětrá zatuchlé poměry české politiky. 

Jak se díváte na rétoriku obou aktérů, Babiše a Faltýnka, kteří mluví o tom, že to bylo dlouho připravované nebo dokonce o "šikaně" ze strany policie?

Myslím si, že na to reagují poměrně mazaně a chytře. Hned v úvodu totiž řekli, že jsou připraveni hlasovat pro své vydání, což je velmi dobrý signál pro voliče. Kdyby blokovali vydání, mohlo by to mnohé voliče rozladit. Nahrává jim také načasování celé věci. Kdyby bylo obvinění Andreje Babiše dlouho připravováno a odehrálo se například před půl rokem, tak by tam bylo mnohem více prostoru, mohly by se objevit nové informace a vyšetřování by už dávno probíhalo. Pokud by to bylo těsně před volbami, tak by to nápadně připomínalo "Kubiceho zprávy" a podobné kauzy v závěru volební kampaně. V tomto případě se zřejmě příliš mnoho před volbami neodehraje. Oba poslanci budou vydáni Sněmovnou a to bude tak vše, všechno ostatní se potáhne. Pro voliče tak v té horké fázi kampaně nebude příliš mnoho, co by Babiše a Faltýnka poškodilo, k vidění. Bude to sice jedno z témat kampaně, ale ne to zásadní. 

Co si myslíte o změně kodexu hnutí ANO z března letošního roku? Neočekávali aktéři tuto žádost už tehdy? Nový kodex hovoří o rezignaci z postů a hnutí ANO až v případě obžaloby z trestného činu, který souvisí s výkonem funkce. V původní verzi kodexu stálo, že pokud člen hnutí čelí trestnímu stíhání, musí z funkcí i z ANO odejít

Bezesporu to očekávali. Jednak si uvědomili těžkou prosaditelnost původního opatření, a to částečně oprávněně. Dnes se bohužel vyšetřování a prověřování kauz, trestní oznámení, staly něčím běžným, dokonce i běžnou součástí volební strategie a volebního boje. Je to problém všech politických stran. A to se děje i v případech, kdy politik je profesionál. Vše se často musí prověřit, prověřuje se to pomalu a zdlouhavě, těžkopádně. Často jde o kauzy mnohaleté, kdy se pak řekne, "zapomeňte, nechte být". Tato část kodexu by dlouhodobě nemohla fungovat. O vyšetřování museli oba pánové vědět. Zaprvé to bylo dlouho skloňované, že probíhá, věnuje se mu i OLAF za EU, kde se dají očekávat nové informace. Aktéři tak museli očekávat, že před volbami nebo krátce po volbách dojde k nějaké aktivitě policie. Policie už dnes navíc téměř žádné vyšetřování neodloží, protože se bojí, že bude vnímána jako ta, která to zametá pod koberec. Kauzy dotahuje, i když jsou postavené na tekutých píscích. 

Faltýnek i Babiš museli poslední půl rok vědět, že se k tomu schyluje. Ostatně i jejich reakce byla velice promptní a promyšlená. Kauza se v podstatě stala součástí volební strategie hnutí ANO. A to obzvlášť za situace, kdy ústředním kritikem je Miroslav Kalousek (TOP 09), což hnutí ANO nahrává. Babiš si nemůže víc přát, aby tím kritikem byl právě Kalousek, ODS a ČSSD. Může pak tvrdit: "Podívejte, ty staří matadoři mě tu nechtějí, jdou po mně, systém mě chce zrušit,". Bylo by pro něj naopak velmi svízelné, kdyby se k tomu vyjadřovaly orgány vyšetřující, odborníci nebo politici z nových stran, kteří za sebou nemají politickou minulost.

Dá se tedy očekávat, že ostatní strany toto téma nějak využijí v předvolební kampani?

Je to téma vděčnější a srozumitelnější než kauza dluhopisy. Pokud se politické strany budou chtít nějak věnovat tomuto tématu, musí ho uchopit chytře. Musí ho uchopit v principech fungování Babišovy rodiny - pokud by toto udělal běžný smrtelník, tak bude čelit prověřování, popotahování a usvědčování z podvodu. Tady ale dochází k něčemu, co se dá označit jako "výjimečná kasta" nebo "tuzexová rodina", v podstatě si totiž celá rodina velmi účelově s dotací pohrávala. To je nejsrozumitelnější motiv. Strany to tedy musí vysvětlovat jinak, musí odpadnout politikaření, musí se to přenést do logiky rodin nás běžných voličů. 

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor Jan Kubáček (politolog) Hnutí ANO Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 14 minutami

před 15 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy